|

Küfür olmadan da mizah yapılır

Tiyatro oyunu olarak sahnelendiği dönemde izleyicinin beğenisini toplayan 'Eşrefpaşalılar' beyazperdeye taşındı. Mart ayında vizyona girecek olan film “küfür ve argo kullanmadan mizah yapılır mı?” sorusuna cevap veriyor

Aysel Yasa
00:00 - 6/02/2010 Cumartesi
Güncelleme: 23:40 - 5/02/2010 Cuma
Yeni Şafak
Küfür olmadan da mizah yapılır
Küfür olmadan da mizah yapılır

Tiyatro metinlerinin film senaryosuna uyarlanması Türk sinemasında pek sık karşılaştığımız bir durum değil. Hem teknik şartlar, hem de içerik uyarlamasının zor olması sebebiyle tercih edilmeyen bu yöntem önümüzdeki günlerde vizyona girecek olan bir filmde kullanıldı. Yaklaşık üç yıldır seyirciyle buluşan ve farklı kesimlerden olumlu geri dönüşler alan Eşrefpaşalılar filmi tiyatro sahnesinden, beyazperdeye taşındı. 5 Mart'ta vizyona girecek olan filmin yapımcılığını ANSE üstlendi. Üç yıl boyunca tüm Türkiye'de turneye çıkan ve 400 binden fazla kişinin izlediği oyunun tiyatro turneleri de devam ediyor. Filmde sinema ve tiyatro dünyasından çok sayıda isim oynuyor. Sinan Albayrak, Turgay Tanülkü, Burak Tarık, Hüseyin Soysalan, Sermin Hürmeriç'in rol aldığı Eşrefpaşalılar komedi ve dramı bir arada bulunduruyor. İzmir'in Eşrefpaşa semtinden kalkıp İstanbul'a gelen biri mafya babası iki arkadaşın yaşadıklarını anlatan filmin senaryosunu Burak Tarık yazdı. Filmde başrollerden birini üstlenen Tarık senaryosunu “küfür ve argo kullanmadan mizah yapılabilen” bir eser olarak tanımlıyor. Küfür olmadan komedi filmi olmaz diyen yapımcılara da filmleriyle selam gönderen ekip tiyatroda yakaladıkları başarıyı sinemada da devam ettireceklerini söylüyor.

GERÇEK HİKAYELERDEN KURULU

Senarist Tarık hikâyeyi oluştururken bizzat İzmir Eşrefpaşa semtine giderek orada gözlemlerde bulunmuş. Mahallede yaşayanlarla konuşup, gerçek hikâyelere ulaşan senarist öyküsünü de bu gerçek öğeler üzerine kurmuş. Çekim mekânı olarak Balat, Eyüp ve Ayvansaray'ın kullanıldığı film daha vizyona girmeden sinemaseverler tarafından da ilgiliyle karşılandı. Fragmanı Daily Motion'da 50 bin kez tıklanan filmin vizyonda da tiyatroda gösterdiği başarıyı yakalaması bekleniyor. Almanya'dan ABD'ye, Fransa'dan İngiltere'ye, Kanada'dan Belçika'ya kadar birçok Avrupa ülkesinde de merak edilen Eşrefpaşalılar filminde İzmir'in Eşrefpaşa semtinden gelip, İstanbul'a yerleşen iki dostun hikâyesi anlatılıyor. Tayyar, İstanbul'da büyük bir mafya lideri olurken; Davut, küçük bir mahallede kahve işletir. İki dost aynı kadını sever. Madam Eleni, Davut'u sevse de maddi nedenlerden ötürü Tayyar ile evlenir. Ancak yıllar geçse de Tayyar, eşinin aslında arkadaşına aşık olmasını hazmedemez. Ve sonunda eşini ve çocuğunu terk eder. Bir yandan da arkadaşından intikam almak için kolları sıvar. Mahalleye yeni tayin olan Hoca ise olayların akışını değiştirir.

PRODÜKSİYON NOTLARI

Kültür Bakanlığı'nın da desteklediği filmi Hüdaverdi Yavuz yönetiyor. Çekimlerin tamamı İstanbul'da, dört haftada gerçekleştirildi. Eyüp'deki ZalMahmutpaşa Külliyesi, Aksaray'ın gece kulüpleri, Bağdat Caddesi Nispet Bar, Cankurtaran'daki metruk binalar kullanılan diğer mekânlardı. 512 figüranın kullanıldığı filmde yağmurlama sahneleri boyunca 66 ton su tüketildi. Son sahnelerin çekimleri ise 30 saat sürdü.


14 yıl önce