|

Kukla Festivali 15 yaşında

İstanbul'u yıllardır rengarenk bir kukla şölenine çeviren Uluslararası İstanbul Kukla Festivali bu yıl 15'inci yaşını kutluyor. Cengiz Özek'in Sanat Yönetmenliğinde 3 - 13 Mayıs arasında gerçekleştirilecek festival kapsamında 13 ülkenin kuklaları Türkiye'ye geliyor

00:00 - 1/05/2012 Salı
Güncelleme: 02:44 - 1/05/2012 Salı
Yeni Şafak
Kukla Festivali  15 yaşında
Kukla Festivali 15 yaşında

Dünyanın en seçkin kuklalarını İstanbul'da buluşturan Uluslararası İstanbul Kukla Festivali bu yıl 15'inci yılını 13 farklı ülkeden seçkin grupları ağırlayarak kutluyor. 03 - 13 Mayıs arasında pek çok farklı mekanda düzenlenecek festival kapsamında iki sergi, konferans ve workshop da yer alıyor.

Cengiz Özek'in Sanat Yönetmenliğinde gerçekleştirilecek festival, masa kuklasından ipli kuklaya, gölge oyunundan video performanslarına, gelenekselden moderne, zengin içeriğiyle seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor.

CEVDET KUDRET ANISINA

Festival bu yıl, yaptığı araştırmalarla 'Geleneksel Türk Tiyatrosu'nun genç kuşaklara kalmasını sağlayan ve 'Karagöz' adlı kitabıyla Karagöz geleneğini ölümsüzleştiren ünlü edebiyatçı Cevdet Kudret anısına düzenleniyor. Ayrıca festivalin Onur Ödülü günümüzün en iyi tasvir yapımcıları arasında yer alan ve kukla sanatını yeni kuşaklara sevdiren Ali Kıyak'a verilecek. Festival gösterileri, Fransız Kültür Merkezi, İtalyan Kültür Merkezi, Kukla İstanbul, Kozzy Kültür Merkezi gibi ondan fazla mekanda yapılacak. Pek tabii İstanbul sokakları da bu renkli şölenden nasibini alacak.

Bu yıl birbirinden çok özel grupları ağırlayan festivalde ABD'den Company Scoot Land modern varyete şovu, Kolombiya'dan El Bau de la Fantasia masa kuklası tekniği, Peru'dan Jose Navorro yerel özelliklerini içinde barındıran ipli kukla tarzındaki A la Carte adlı varyete, kuklanın başkenti sayılan Çek Cumhuriyeti Prag'tan Karromto grubunun ipli kukla tekniğindeki inanılmaz görsellikteki sirki, Hollanda Lichtbende adlı grubun dev ekranda şiirsel gölge oyunu, Singapur'dan Mascots and Puppets Specialists grubun pırıltı ve ışıltılarla dolu varyete tekniğindeki gösterisi, Fransa'dan insan ve kukla ilişkisini mükemmel bir görsellikle seyirciyle paylaşan Rue Barree grubu, Romanya'nın köklü kukla tiyatrolarından Tandarica'nın Voltaire'in Candite adlı eserinden hareketle hazırladıkları, İspanya'nın Titeres Cachirulo grubundan masa kuklası tekniğinde enerjik kuklaları Ole Ole yer alıyor.



12 yıl önce