|

Kültür engel tanımıyor

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, kültür ve turizmde engelsiz bir yaşam için hem uygulama hem de Ar-Ge çalışmalarının aralıksız sürdüğünü belirtti.

Aa
00:00 - 25/08/2014 Pazartesi
Güncelleme: 15:35 - 25/08/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Kültür engel tanımıyor
Kültür engel tanımıyor

Bakan Çelik, yazılı açıklamasında, her geçen gün yenilerini ekledikleri engelli vatandaşlara yönelik çalışmaların müzelerde de hayata geçirildiğini bildirdi.

Son 10 yılda mevcut müzelerin onarımı, teşhir-tanzimi, ören yerlerinin çevre düzenlemesi ve yeni müze inşaatı çalışmaları için yaklaşık 2 milyon 213 bin 900 lira ödenek ayrıldığını hatırlatan Çelik, bu kapsamda 44 müze ve 2 ören yerinde engelli ulaşılabilirliğine yönelik düzenleme çalışmaları gerçekleştirildiğini kaydetti.

Çelik, "Bakanlık olarak sorumluluğumuzdaki alanlarda engelsiz bir yaşam için hem uygulama hem de Ar-Ge çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Bakanlığım, son iki yılda engelliler için 454 bin 165 lira ödenekle 10 müzede ulaşılabilirliğin sağlanmasına yönelik uygulamalar yaptı ve bu müzeler gerekli donanımlarla engelli ziyaretçiler için engelsiz bir ortama dönüştürüldü. 2014 bitmeden bunlara ek olarak beş müze ve beş ören yerinde daha engellilere yönelik düzenlemeleri tamamlamayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Engelsiz kütüphaneler

Kütüphanelerin de engelliler için yeniden şekillendirildiğine işaret eden Çelik, Milli Kütüphanede "Konuşan Kitaplık" ve "Görme Engelliler Hizmet Merkezi"nin hizmete girdiği bilgisini verdi.

Çelik, bu yapılanmayla vatandaşların kütüphanenin web sayfası üzerinden katalogda bulunan sesli kitaplara ulaşabileceğini belirtti.

Engelli turizmi

Turizm sektöründe yaşlı nüfusun da bazı hareket kısıtlamaları nedeniyle "engelli" tanımı içinde kabul edildiğine dikkati çeken Çelik, şunları ifade etti:

"Avrupa ülkelerinde bu yaş grubunun hem bütçe hem de sağlık açısından seyahat etme olanağına sahip olduğunu görüyoruz, bu nedenle engelli turizm hedef kitlemiz için önemli bir yer tutuyor.Ulaşılabilirlik Stratejisi ve Ulusal Eylem Planı çerçevesinde engelsiz bir yaşam için yürürlükte bulunan yasa ve yönetmeliklerin hayata geçirilmesi, sistematik çalışılması, yeterli ve doğru uygulamalar yapılması için merkezi ve yerel yönetimlerle koordineli çalışmaya önem veriyoruz. Belirli bir kapasite üzerindeki otel ve tatil köylerinin erişilebilirlik konusunda zaten yapmaları gerekenler var. Bakanlığımız bu konuda zorunluluk kapsamında olmayan küçük tesislere de gerekli düzenlemeleri yapması için tavsiyede bulunuyor, onları teşvik ediyor."

10 yıl önce