|

Kuşlar için "sırlı seramik"ten köşkler yapıyor

Eskişehir'de yaşayan Murathan Keskin, yok olmaya yüz tutmuş, Türk medeniyeti, kültürü ve sanatında da önemli bir ye­re sahip olan kuş evlerini "sırlanmış seramik" kullanarak yeniden canlandırıyor.

Aa
00:00 - 8/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 16:14 - 8/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Kuşlar için "sırlı seramik"ten köşkler yapıyor
Kuşlar için "sırlı seramik"ten köşkler yapıyor

Keskin yaptığı açıklamada, 17 yıldır resim öğretmenliği yaptığını kaydetti. Alanında kendini yeterli hissettiği için atölye açmaya karar verdiğini anlatan Keskin, birkaç arkadaşının da desteğiyle seramikle uğraşmaya başladıklarını söyledi.

Sivas'ta dünyaya geldiğini dile getiren Keskin, "Çifte Minareli Medrese, evimizin yanındaydı. Onun için Selçuklu mimarisi ve kuş evleriyle çocukluğumdan itibaren ilgilenmeye başladım. Yok olmaya yüz tutan kuş evlerini günümüze taşımaya karar verdim" diye konuştu.

Tarihi bir geleneği canlandırmak ve doğaya katkıda bulunmak amacıyla seramikten kuş evleri yapmaya başladığı belirten Keskin, kuş evlerini Türk mimarisindeki aslına uygun olarak yapmaya çalıştığını dile getirdi.

Hazırladıkları kuş evleri hakkında bilgi veren Keskin, şunları söyledi:

"Kuş evlerini beslenilmesi düşünülen kuşun cinsine uygun olarak yapıyoruz. Bir kırlangıçla bir güvecinin boyutları birbirinden çok farklı. Onun için her boyutta kuş evi yapıyoruz. İçinde bir koloninin yaşayabileceği kadar büyük kuş evlerimizde var. Sırlama işlemiyle hazırladığımız seramikten yaptığımız kuş evleri Türk milletinin hayırseverliğini, hassasiyetini ve zevkini yansıtıyor. Evlerin üzerinde su içebilecekleri şadırvanları da mevcut."

"Seramikten kuş evi yapma zor ilerleyen bir iş"

Kuş evlerinin hazırlama sürecinin uzun sürdüğünü vurgulayan Keskin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Seramikten kuş evi yapma zor ilerleyen bir iş. Uzun üretim sürecinden geçiyor. Toprağın doğasına uygun olsun diye seramik tercih ettik . Osmanlı ve Selçuklu mimarisi çalışıyoruz. Öncelikle çamurunu hazırlıyorsunuz sonra çamuru kuruttuktan sonra pişiriyorsunuz. En son olarak da hazırladığımız seramik sırlanıyor. Bazen iki veya üç pişirme de yapabiliyoruz. Siparişleri yaklaşık 6 ay içinde teslim etmeye çalışıyoruz. Her boyutta kuş evi yapıyoruz. Kuş evinin yapımında kullandığımız doğal reçineler sayesinde ürünlerimiz 10 yıl garantili. Halkın karşısına ilk defa sempozyumla (Tepebaşı Belediyesi tarafından düzenlenen ve 20 Eylül'de sonra erecek 8. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu) çıkıp, ürünlerimizi tanıtıyoruz."

Seramikten zümrüdü anka kuşu ve şahmeran da yaptığını aktaran Keskin, çocukların mitolojileri öğrenmesi ve Anadolu kültürünü tanıması için çalışmalar yaptığını sözlerine ekledi.

10 yıl önce