|

Miro rüzgarı esmeye başladı

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), "Türk halkını insanlığın ortak kültürüyle buluşturmak" misyonu çerçevesinde yoğun ilgi gören Picasso, Dali, Rembrand, Monet ve Anish Kapoor sergilerinden sonra bir aydır Katalan sanatçı Joan Miro'nun "Kadınlar, Kuşlar, Yıldızlar" sergisine ev sahipliği yapıyor. Her yaş grubundan sanatseverin Miro'yu keşfe çıktığı sergi, 1 Şubat 2015'e kadar kadar görülebilecek.

Aa
00:00 - 31/10/2014 Cuma
Güncelleme: 13:51 - 31/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
Miro rüzgarı esmeye başladı
Miro rüzgarı esmeye başladı

SSM Müdürü Nazan Ölçer yaptığı açıklamada, müzenin, 12 yıllık geçmişi boyunca müzecilik, sergileme ve iletişim alanlarında ilkleri yaratan ve uygulayan bir kurum olduğunu vurguladı.

"Türk halkını insanlığın ortak kültürüyle buluşturmak" misyonunu, özellikle 2005'te açılan Picasso sergisinden başlayarak başarıyla yürüttüklerini anlatan Ölçer, müzenin, Picasso'dan Dali'ye, Rembrand ve Monet'den Anish Kapoor'a kadar sanat tarihinin birçok usta ismini ağırladığını kaydetti.

Bu sezon ise 20. yüzyılın çok yönlü, çığır açan sanatçısı Joan Miro'nun eserlerini sanatseverlerle buluşturduklarını belirten Ölçer, "Joan Miro. Kadınlar, Kuşlar, Yıldızlar" isimli serginin, resim, baskı, heykel ve seramiklerden oluşan zengin seçkiyle sanatçının sembolik dilini anlama olanağı sunduğunu anlattı.

Sanatçının farklı tekniklerdeki kimi eserlerinin ve bazı kişisel eşyalarının dünyada ilk defa Türkiye'de SSM'de izleyiciyle buluştuğu sergiye, bugüne kadar her yaş grubundan sanatseverin yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Ölçer, "Joan Miro. Kadınlar, Kuşlar, Yıldızlar" sergisinin, ulusal ve uluslararası arenada ses getirmeye devam ettiğini aktardı.

Yoğun gün uygulamasına cuma da dahil edildi

Ölçer, çarşamba günleri yapılan "uzun gün" uygulamasını da yoğun ilgiden dolayı hem çarşamba hem de cuma günleri gerçekleştireceklerini bildirerek, "Böylelikle sanatseverlere, Miro sergisi süresince müzeyi cuma günleri saat 20.00'ye kadar gezme firsatı sunulacak" dedi.

Bir müzenin başarısının, geniş kapsamlı bakış açısı sağlayarak, eğitici rol üstlenmesinden geçtiğini düşündüğünü dile getiren Ölçer, şu bilgileri verdi:

"Çevreyle kentle insanlarla bütünleşerek bu misyonun daha da zenginleşeceğine inanıyorum. Şimdiye kadar gerçekleştirdiğimiz sergiler kapsamında konferanslar, galeri sohbetleri, engellilere yönelik programlar, çocuklar için atölye çalışmaları, öğrenci ve öğretmenlere yönelik programlar, komşu günü, taksici günü, kurumsal geceler gibi etkinliklerle farklı yaş ve meslek gruplarına hitap ettik. 'Joan Miro. Kadınlar, Kuşlar, Yıldızlar' sergisi kapsamında da etkinliklerimizin devam edeceğini söyleyebilirim."

Sergi kapsamındaki etkinlikler

SSM'nin 2014 Yılı Güz Dönemi Yetişkin Eğitimleri'ni Prof. Dr. Uşun Tükel, Prof. Dr. Ali Akay, Prof. Dr. Zühre İndirkaş, Prof. Dr. Uğur Tanyeli ve Doç. Dr. Ahu Antmen verecek. Eğitimlerde; Türk resmi, çağdaş sanat, sanat tarihi, mimarlık ve mitoloji gibi konular ele alınacak.

Müze, her sergide olduğu gibi bu kez de Çocuk Atölyeleri'ne devam edecek. Atölyelerde çocuklara, Miro gibi düşünüp esin kaynaklarıyla tanışma, onun kullandığı malzemeler ve uyguladığı yöntemlerle çalışma fırsatı sunulacak.

Müzekart plus sahipleri de müzeyi, kartlarının geçerlilik süresi içerisinde indirimli bilet fiyatı ödeyerek ziyaret edebiliyor.

9 yıl önce