|

"Mostar'dan Anadolu'ya" sergisi

Türkiye'nin Mostar Başkonsolosu Tolga Bermek'in objektifinden fotoğrafların yer aldığı "Mostar'dan Anadolu'ya Dört Mevsim" isimli fotoğraf sergisi Saraybosna'da görücüye çıktı. Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği'nde açılan sergide, Mostar'dan İstanbul'a birçok kare sergileniyor.

Aa
00:00 - 30/10/2014 Perşembe
Güncelleme: 16:00 - 30/10/2014 Perşembe
Yeni Şafak
"Mostar'dan Anadolu'ya" sergisi
"Mostar'dan Anadolu'ya" sergisi

"Fotoğrafçı" Başkonsolos Bermek yaptığı açıklamada, Mostar'da üç yıldır başkonsolosluk yaptığı ve göreve başladıktan itibaren adeta kentin büyüsüne kapıldığını söyledi.

Zaman içerisinde şehirden fotoğraflar çekmeye başladığını anlatan Bermek, çektiği fotoğraflar biriktikçe kafasında "bu fotoğrafları neden bir sergide değerlendirmeyelim" fikrinin ortaya çıktığını kaydetti.

Bermek, serginin Mostarlılar için de bir farklılık olacağını ve bu vesileyle Mostar'ı da daha iyi tanıtabileceklerini ifade ederek, "Aynı zamanda Türkiye'den çektiğim bazı fotoğraflarla ikisini birleştirip hem Türkiye'yi Mostarlılara hem de Mostar'ı Türkiyelilere tanıtırız diye düşündük" şeklinde konuştu.

Serginin daha önce iki kez Mostar'da düzenlendiğini hatırlatan Bermek, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay'ın da teşvikiyle sergiyi Saraybosna'da da düzenleme kararı aldıklarını aktardı.

Bermek, "Mostar'dan Anadolu'ya Dört Mevsim" isimli fotoğraf sergisinin ana temasının doğa olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Farklı mevsimlerde, farklı ışık şartlarında, farklı saatlerde her şehirde olduğu gibi Mostar'ın da dokusu değişiyor. Mesela köprüyü bin kere çekersiniz ama bini de birbirinden farklıdır. Beni en çok etkileyen dönem, ilginçtir kış mevsimi oldu. 2012 yılında Mostar hiç görmediği bir kış yaşadı. 1954 yılından bu yana Mostar öyle bir kış yaşamadı. Ben de bu kar örtüsü altında Mostar'ı görüntüledim ve fotoğrafların bir bölümü de onlardan oluşuyor. Hem tarihe bir not düştük karınca kararınca hem de Mostar'ın karlar altındaki görüntüsünü sanatseverlere yansıtmaya çalıştık."

Sergide kendisine ödül kazandıran bir fotoğrafın da yer aldığını belirten Bermek, söz konusu fotoğraf hakkında, "Bir kış fotoğrafı. Yine Mostar için ilginç bir fotoğraf, nadir görülen bir manzara. Türk Hava Yolları'nın Skylife dergisinin 'Köprüler ve İnsanlar' konulu uluslararası fotoğraf yarışmasında ödül kazandım" şekline konuştu.

9 yıl önce