|

Operanın yıldızları Türkiye'ye geliyor

Türk dünyasının önemli opera sanatçıları, bu yıl Leyla Gencer'in anısına gerçekleştirilecek "17. Opera Günleri"nde konserler verecek.

Aa
00:00 - 19/08/2014 Salı
Güncelleme: 11:22 - 19/08/2014 Salı
Yeni Şafak
Operanın yıldızları Türkiye'ye geliyor
Operanın yıldızları Türkiye'ye geliyor

Türk halkları arasında kültürel ve sanatsal işbirliğini geliştirmek amacıyla çok sayıda projeye imza atan Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Türk dünyasının önemli opera sanatçılarını bu yıl opera sanatçısı Leyla Gencer'in anısına gerçekleştirilecek "17. Opera Günleri"nde buluşturacak.

TÜRKSOY Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Salim Ezer yaptığı açıklamada, ilk kez Doğu Türkistanlı sanatçıların da katılacağı Opera Günleri'nin 15-30 Eylül tarihlerinde düzenleneceğini söyledi.

Ezer, Türk opera sanatçısı Leyla Gencer'in anısına gerçekleştirilen bu yılki etkinliklerde, TÜRKSOY üye ülkelerinden 15 opera sanatçısının sahne alacağını bildirdi.

Geleneksel hale getirdikleri konserlerle kültürel bir paylaşımın önünü açtıklarını vurgulayan Ezer, "Kuruluşundan bu yana sanata ve sanatçıya desteğini esirgemeyen TÜRKSOY, tüm dünyada hayata geçirdiği etkinliklerle Türk halklarının kültürel zenginliklerinin tanıtılmasına katkı sağlamayı sürdürüyor" dedi.

Opera Türk kültüründe önemli bir yere sahip

Salim Ezer, Batı kültürüyle özdeşleşen opera sanatının Türk kültüründe de önemli bir yeri olduğuna işaret ederek, Leyla Gencer gibi dünyaca tanınmış icracıların yanı sıra Kazak besteci Mukan Tölebayev gibi ünlü Türk bestecilerin de bulunduğunu vurguladı.

Ezer, bir çok ülkede sahnelenmiş "Sarah ve Birjan" operası ile "Arşın Mal Alan" operetinin buna örnek gösterilebileceğini dile getirdi.

Türk dünyasından gelecek sanatçıların seslerinin ilk olarak İstanbul'da Leyla Gencer Opera ve Kültür Merkezi'nde yankılanacağını kaydeden Ezer, şunları söyledi:

"Bu özel etkinliklere Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Türkiye, Altay (Rusya Federasyonu), Başkurdistan (Rusya Federasyonu), Gagavuz Yeri (Moldova), Haka (Rusya Federasyonu), KKTC, Saha Yakut (Rusya Federasyonu), Tataristan (Rusya Federasyonu), Tıva (Rusya Federasyonu) ile Doğu Türkistan'dan da katılım olacak. İlk konser, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası'nın eşliğinde 15 Eylül'de saat 20.00'de yapılacak. Bu tarihi konserin ardından Türk dünyası opera yıldızları Türkiye turnesine çıkacak. Bu kapsamda Bursa, Ayvalık, Bodrum, Marmaris ve Ödemiş'te konserler verilecek."

Türkiye turnesini takiben KKTC'de de iki konser verileceğini anlatan TÜRKSOY Basın ve Halkal İlişkiler Müşaviri Salim Ezer, bol yıldızlı gecelerin ilkinin Bellapais Manastırı'nda ikincisinin ise Girne Amerikan Üniversitesi'nde sanatseverlerle bir araya geleceğini belirtti.

Konser tarihleri ise şöyle:

"İstanbul: 15 Eylül Pazartesi / Leyla Gencer Opera ve Kültür Merkezi

Bursa: 17 Eylül Çarşamba / Ördekli Kültür Merkezi

Ayvalık: 19 Eylül Cuma / Taksiyarhis Klisesi

Bodrum: 21 Eylül Pazar / Bodrum Kalesi

Marmaris: 22 Eylül Pazartesi / Marmaris Kalesi

Ödemiş: 24 Eylül Çarşamba / Ödemiş Kültür Merkezi

Girne: 26 Eylül Cuma / Bellapais Manastırı

Girne: 29 Eylül Pazartesi / Girne Amerikan Üniversitesi

10 yıl önce