|

Ordu kitaptan payına düşeni aldı

Daha önce İstanbul, Kayseri ve Urfa 'da gerçekleştirilen Konuşan Kitap Şenliği'nin 4.'sü bu yıl Ordu'da gerçekleşti. Etkinliğin amacı Türkiye'nin bütün illerinin kitaptan payını almasını sağlamak

Aysel Yaşa
00:00 - 29/09/2011 Perşembe
Güncelleme: 21:31 - 28/09/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Ordu kitaptan payına düşeni aldı
Ordu kitaptan payına düşeni aldı

Toplumumun her kesiminin kitapla ilişkisini güçlendirmek amacıyla üç yıl önce başlatılan 'Konuşan Kitap Şenlikleri'nin 4.'sü bu yıl Ordu'da düzenlendi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün himayesinde daha önce İstanbul, Kayseri ve Urfa 'da gerçekleştirien etkinlik dün Ordu Kültür Sanat Merkezi'nde başladı. Sinema, sanat, spor, eğitim, kültür, medya ve akademisyen camiasından birçok ünlü ismin de katıldığı etkiliğin açılışında konuşan Hayrunnisa Gül "Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, Türkiye'de her 4 kişiden yalnızca birinin kitap okuma alışkanlığı var. Toplumumuzun yaklaşık yüzde 32'si hiç kitap okumuyor. Gelişmiş ülkelerde yılda ortalama okunan kitap sayısı 20'den fazlayken bu sayı bizim ülke-mizde sadece 7. Bu hiç de ülkemize yakışan bir tablo değil" dedi. Gül, günümüzde milletlerin en büyük servetinin insan sermayesi olduğunu, bu nedenle, pek çok gelişmiş ülkenin milli gelirinin yüzde 10'unu insana yapılan yatırımlara ayırdığını vurguladı: "Biz de ülke olarak genç ve dinamik bir nüfusa sahibiz. Bu nüfus potansiyelimizi, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmenin ana unsuru olan insan sermayesine dönüştürebilmek için yeni nesillere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak zorundayız. Çünkü okuyan, sorgulayan, okuduğundan sonuçlar çıkarabilen, bu sonuçları kendi hayatına ve çevresine uygulayabilen bir gençlik sorunun değil, çözümün parçasıdır hatta çözümün ta kendisidir"

HER KİTAP KONUŞUR

"Her kitap konuşur. Kitabı konuşturan okurun iç sesidir. Biz de bu projeyde, ünlü isimler aracılığıyla kitapları konuşturmuş oluyoruz" diyerek projenin önemine vurgu yapan Hayrunnisa Gül, konuşmasının sonunda UNESCO'nun 2011 yılını Evliya Çelebi yılı ilan etmesi sebebiyle Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nden Karadeniz gezisinden bir bölüm okudu.

1200 öğrenci, 200 öğretmen ve 300 aydının katıldığı etkinliğe bu yıl Mario Levi, Haydar Ergülen, Salih Memecan, Doğan Hızlan, Oral-İpek Çalışlar, İhsan Deniz, Ömer Erdem, Özcan Ünlü, Yıldız Ramazanoğlu gibi isimler katıldı.



13 yıl önce