|

Padişahları böyle görmediniz

Sultan Abdülaziz'in emriyle İstanbul'a gelen Polonyalı ressam Stanislaw Chlebowski'nin 33 Osmanlı padişahını Sultanahmed Camii'nin önünde toplu halde gösteren tablosu, Derin Tarih dergisinin ekim sayısında okuyuculara hediye ediliyor. Ünlü ressamın o dönem Abdülaziz'e resim dersi verdiği de biliniyor.

.
00:00 - 2/10/2014 Thursday
Güncelleme: 23:47 - 1/10/2014 Wednesday
Yeni Şafak
Padişahları böyle görmediniz
Padişahları böyle görmediniz

Derin Tarih dergisi ekim ayında okuyucularının karşısına dopdolu içeriğinin yanı sıra daha önce verilmemiş muhteşem hediyeyle çıkıyor. Tarih severlerin beğeneceği umulan bu hediye bir Osmanlı padişahları tablosu. Ancak aklınıza bir soy ağacı ya da padişahların ayrı ayrı yapılmış portreleri gelmesin sakın. Sultan Abdülaziz'e kadar 33 Osmanlı padişahını Sultanahmed Camii'nin önünde bir arada gösteren emsalsiz tablo Stanislaw Chlebowski'ye ait.

EŞİ BENZERİ YOK

Abdülaziz'in emriyle 1865'te İstanbul'a gelen Polonyalı ressam Stanislaw Chlebowski saray ressamı olarak görev yapmış, aynı zamanda Padişah'a resim dersleri de vermişti. Chlebowski'nin Osmanlı tarihini konu alan pek çok resminin arasında en ilginci olan bu tablo saray koleksiyonlarındaki resimler örnek alınarak yapılmış. Sanat tarihçilerine göre tüm padişahların fizyonomik özellikleri dikkate alınarak yapılan tablonun padişah portreciliğinde bir benzeri yok.

BİR HEDİYE DAHA

Ekim sayısında yalnızca poster yok. Artık Derin Tarih'le özdeşleşen yakın tarihe ışık tutan bir kitap da her ay okuyucularla buluşuyor. Bu ay derginin genel yayın yönetmeni Tarihçi-Yazar Mustafa Armağan'ın makalelerinden özenle seçilerek hazırlanan Küller Altında Yakın Tarih adlı kitap dergiyle birlikte herkese hediye ediliyor.

OSMANLI'YI YIKAN CEPHE

Derginin kapak konusu 'Osmanlı'yı Yıkan Cephe: Filistin Hezimeti'. 100. yılında 1. Dünya Savaşı'na tarih kitaplarında sürekli üzeri örtülen, geçiştirilen, hatta yok sayılan bir cepheyi tüm ayrıntılarıyla ele alıyor, Filistin'deki hezimetin perde arkasını ortaya çıkarıyor. Şehzade Mustafa'nın acı serüveni, Selçuklu'nun affettiği 3 bin Haçlı'nın Müslüman olma hikâyesi, gemileri yakarak tarihe geçen T. Bin Ziyad hadisesi ve İsmail Kara söyleşisi derginin diğer dikkat çeken yazıları.

10 years ago