|

Parion Antik Kenti'nden "2 bin yıllık yazıt"

Biga ilçesi Kemer köyü yakınında yer alan Helenistik dönemin önemli antik liman kenti Parion'da bulunan 2 bin yıllık yazıt, bu bölgenin Roma'nın en görkemli koloni kentlerinden biri olduğunu ortaya çıkardı.

Aa
00:00 - 3/09/2014 Çarşamba
Güncelleme: 16:46 - 3/09/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Parion Antik Kenti'nden "2 bin yıllık yazıt"
Parion Antik Kenti'nden "2 bin yıllık yazıt"

Alınan bilgiye göre, antik kentteki sezon kazılarına, güney nekropol, tiyatro, odeon, Roma hamamı, yamaç ve sondaj yapıları başta olmak üzere 7 bölgede devam ediliyor. Bunun yanı sıra kentin farklı noktalarında sondajlar yürütülüyor.

Restorasyon ve konservasyon çalışmalarının da yapıldığı bölgede, önceki yıllarda ortaya çıkarılan ve kazısı biten erken Bizans şapeliyle ilgili arkeopark projesinin bitirilmesi hedefleniyor.

Kazı Heyeti Başkanı ve Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vedat Keleş, Parion'da 2014 yılı kazılarının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

İÇDAŞ Çelik, Enerji, Tersane ve Ulaşım AŞ ana sponsorluğunda yürütülen kazılarda bu yıl çok önemli bir bulguya rastladıklarını aktaran Keleş, şunları kaydetti:

"Bu yıl kazılara 15 gün gecikmeli başladık. 10'uncu yıl kazıları bizim için çok verimli geçti. Çalışmalara 7 üniversiteden 60 kişilik teknik ekip, bunun dışında ana sponsorumuzun sağladığı 70 işçi olmak üzere 130 kişiyle devam ettik. Kazılarımızda bizim için çok önemli olan belge niteliğindeki bulgular ortaya çıkardık. Bunlardan en önemlisi tiyatro bölgesinde çıkardığımız 2 bin yıllık yazıtlar. Zaten yazıtların üzerinden öğrendiklerimizi tahmin ediyorduk ancak burada kesin bir bilgiye ulaştık."

"Parion Antik Kenti, tahminlerimizin çok üzerinde büyük bir kent"

Keleş, yazıtlardan Parion'un, Roma'nın en görkemli koloni kentlerinden biri olduğunun tescillendiğini vurguladı.

Bunun son derece önemli bir veri olduğuna değinen Keleş, "Buradan şu anlaşılıyor; Parion, Roma döneminde belki bölgenin, belki de Anadolu'nun en önemli koloni kenti" ifadesini kullandı.

Bir kentte koloni olduğuna dair verilere ulaşılmasının önemine dikkati çeken Keleş, bunun ekonomik, askeri ve mimari faaliyetler bakımından ciddi ip uçları verdiğini dile getirdi.

Antik kentte önceki yıllarda yürütülen kazılarda, meşe yapraklı altın taç, Eros figürlü altın küpe, altın pulun da bulunduğu 260 envanterlik tarihi esere ulaşılmıştı. Bölgede, Helenistik kültür öncesi Pers dönemine ait 4 lahit, 60 mezar, altın takıların yanı sıra başka tarihi eserler, cadde ve bunun iki yanında sıralanan yapılar, nekropol, saray veya villa benzeri bir binayla antik tiyatro da gün ışığına çıkarılmıştı.

10 yıl önce