|

Pekin kitap fuarında Türkiye esintisi

Çin'de her yıl yapılan ve bu yıl Türkiye'nin "onur konuğu" olarak katıldığı Pekin Uluslararası Kitap Fuarı'nın açılış resepsiyonu yapıldı. Başkent Pekin'deki Tiananmen meydanında bulunan Büyük Halk Salonu'nda düzenlenen resepsiyona Türkiye'yi temsilen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı katıldı.

Aa
00:00 - 29/08/2014 Cuma
Güncelleme: 09:21 - 29/08/2014 Cuma
Yeni Şafak
Pekin kitap fuarında Türkiye esintisi
Pekin kitap fuarında Türkiye esintisi

Çin'de her yıl yapılan ve bu yıl Türkiye'nin "onur konuğu" olarak katılacağı Pekin Uluslararası Kitap Fuarı'nın açılış resepsiyonu yapıldı.

Başkent Pekin'deki Tiananmen meydanında bulunan Büyük Halk Salonu'nda düzenlenen resepsiyona Türkiye'yi temsilen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı katıldı.

Arıcı, resepsiyonda yaptığı konuşmada, Türkiye ve Çin'in 2012 ve 2013'te karşılıklı kültür yılı etkinlikleri yaptıklarını hatırlatarak, bu vesileyle birbirlerini daha iyi tanıma fırsatı bulduklarını söyledi.

Arıcı, geçen yıl Türkiye'de yapılan Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nda Çin'in onur konuğu olduğunu belirterek, iki ülkenin ortaya koyduğu karşılıklı samimi ve özverili çabanın gelecekte de artarak sürmesi temennisinde bulundu.

Türkiye ve Çin'in ekonomik ve ticari alanda işbirliği imkanlarına yeni bir ivme kazandırmaya çalıştığını vurgulayan Arıcı, Çin'in de sıklıkla gündemde tuttuğu yeni İpek Yolu yapımına değindi. Arıcı, İstanbul'da hizmete giren, Asya ve Avrupa'yı denizin altından birbirine bağlayan Marmaray projesinden bahsederek, şunları söyledi:

"Dev ulaşım projesi Marmaray ile artık Londra'dan Pekin'e kadar kesintisiz yolculuk yapılabiliyor. İki kıtayı tarihi İpek Yolu'nda birleştiren bu proje ile ulaşımda sağlanan kesintisiz erişimin önümüzdeki dönemde siyasi, diplomatik ve kültürel alanlarda da gerçekleşmesi için önemli adımlar atılacağını umut ediyorum."

Pekin Uluslararası Kitap Fuarı kapsamında Türkiye'nin "onur konuğu" olarak çeşitli faaliyetler düzenleyeceğini aktaran Arıcı, bu etkinliklerin Çinlilerin Türkiye'yi tanımaları açısından önemli bir fırsat sunacağını sözlerine ekledi.

Türk yayıncıya ödül

Açılış resepsiyonu öncesinde Çin tarafından bazı yabancı yazar ve akademisyenlere özel kitap ödülleri verildi. Bu ödüllerden birini de Türk yayıncı Cem Kızılçeç aldı. Ödül töreninde konuşan Kızılçeç, kitap çevirisi projesinde aldığı destekten ötürü Renmin Üniversitesi'ne teşekkür etti.

Ödül töreninin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları Türk müziği konseri verdi.

Açılış resepsiyonuna Çin'i temsilen Başbakan Yardımcısı Li Yendong'un yanı sıra çok sayıda üst düzey Türk ve Çinli yetkili katıldı. Başkent Pekin'de yarın başlayacak Pekin Uluslararası Kitap Fuarı 31 Ağustos'ta sona erecek.

10 yıl önce