|

Safiye Erol''a Karacaahmet''te ziyaret

Türk edebiyatının son yıllarda keşfedilen değerli romancısı ve düşünürü yazar Safiye Erol, vefatının 50''nci yılında Karacaahmet''teki mezarı başında anılacak.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 30/09/2014 الثلاثاء
Güncelleme: 15:31 - 30/09/2014 الثلاثاء
Yeni Şafak
Safiye Erol''a Karacaahmet''te ziyaret
Safiye Erol''a Karacaahmet''te ziyaret

Safiye Erol''u sevenler ve okuyucuları yarın (1 Ekim Çarşamba) saat 16.00''da Karacaahmet Mezarlığı''nın girişindeki Şakirin Camii''nin önünde buluşacak ve oradan mezar yerine gidecekler. Burada rahmetli Safiye Erol''un ruhuna Kur''an-ı Kerim okunacak ve dua edilecek. Safiye Erol (1902-1964) daha önce unutulan bir yazar olduğu halde, bütün eserlerinin 2001 yılından itibaren Kubbealtı''nda yayımlamasının ardından yeniden hatırlanmış ve edebiyat dünyasının büyük ilgisiyle karşılaşmıştı. Safiye Erol''un eserleri Ciğerdelen, Ülker Fırtınası, Dineyri Papazı, Kadıköyün Romanı, Makaleler, Çölde Biten Rahmet Ağacı ve Leylâk Mevsimi''dir.

CİĞERDELEN''İN YAZARI

Safiye Erol, 2 Ocak 1902 tarihinde Edirne''nin Uzunköprü ilçesinde doğdu. Babasının İstanbul''a tâyin olmasından sonra ilkokulu ve lise tahsilinin bir kısmını İstanbul''da yaptı. 1917 yılında Türk- Alman Derneği''nin aracılığı ile eğitim için Almanya''ya gönderildi. 1919''da Lübek''deki özel Falkenplatz Lisesi''ni bitirdi. Almanya''da çıkan huzursuzluklar yüzünden İstanbul''a döndü. Ortalık yatışınca 1921 yılı yaz döneminde Marburg an der Lahn''da üniversite tahsiline başladı. 1926 senesinde doktorasını verdi, Türkiye''ye döndü ve eserlerini kaleme aldı. 1 Ekim 1964 tarihinde İstanbul''da vefat etti. İlk yazılarını Almanya''da iken yazan Safiye Erol''un, ''Leylâ ve Mecnun'', ''Büyücü Masalı'' isimli yazıları bir Alman dergisinde yayınlandı. Türkiye''ye döndükten sonra Safiye Sâmî ismini kullanarak tercümeler yaptı. Bazı yazılarında ise Dilârâ mahlasını kullandı. İlk tercümesi Tagore''dan ''Ay Kuşu'' yazısıdır. İlk telif yazısı da ''Kadınlara Dâir'' başlığını taşımaktadır. Safiye Erol yazarlığa ilk adımını, Vakit gazetesinde tefrika edilen Kadıköyü''nün Romanı isimli eserle atmıştır. Bu eser 1938''de kitap olarak basıldı. Cumhuriyet gazetesinde tefrika edilen Ülker Fırtınası 1944''te kitap olarak çıktı. Ciğerdelen''in ilk baskısı 1946''da yapıldı. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan Dünya Edebiyatından Tercümeler faaliyetine katılan yazar, Selma Lagerlöf''ün Portugalıya İmparatoriçesi (1941), La Motte Fouqué''den Su Kızı (1945) kitaplarını tercüme etti. Kubbealtı Neşriyatı''ndan şu eserleri yayımlandı: Çölde Biten Rahmet Ağacı, Ciğerdelen, Kadıköyü''nün Romanı, Ülker Fırtınası, Dineyri Papazı, Makaleler, Leylâk Mevsimi. Yazarın Sâmiha Ayverdi, Sofi Huri ve Nezihe Araz''la birlikte kaleme aldığı Ken''an Rifâi ve Yirminci Asrın Işığında Müslümanlık isimli kitapta geniş bir etüdü bulunuyor.


٪d سنوات قبل