|

Şair Stockford: Yunus Emre söylemi yetmiyor artık!

Gallerli Şair Caroline Stockford, "Yunus Emre'nin 'Gelin birlik olalım, işi kolay kılalım. Sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz' gibi güzel sözlerine katılmamız yetmiyor artık. Bunu yaşamamız lazım" dedi.

Aa
00:00 - 11/10/2014 Cumartesi
Güncelleme: 17:46 - 11/10/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Şair Stockford: Yunus Emre söylemi yetmiyor artık!
Şair Stockford: Yunus Emre söylemi yetmiyor artık!

Kentte bir sanat merkezinde bu yıl 4'üncüsü düzenlenen "Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması"nın, Prof. Dr. Bahadır Gülmez moderatörlüğündeki "Savaş ve Şiir" konulu oturumunda konuşan Stockford, bu sene, Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasının 100'üncü yılı olduğunu hatırlattı.

Şiirle savaşların durdurulamayacağını vurgulayan Stockford, şunları kaydetti:

"Savaşların arkasındaki gerçek düşmanımızı tanımamız lazım. Gerçek düşmanımız paradır. Parayı yok edebilirsek barış içinde yaşayabiliriz. Mesela bizim İngiltere, halka sormadan her savaşa giriyor. Ülkesini savunmak için bile değil. Sadece dünya ve Amerika'nın peşinden gidiyoruz. Dünya polisi olarak, karışılması istenmeyen her yere karışıyoruz. Halkları istemeden bu savaşlara giriyorlar. Demek ki ülkeyi savunmak için değilse bunun altında para var.

Şiirin gücünün kullanmalıyız. Şiir çok güçlü ama ne yapmamız lazım? Yunus Emre'nin, 'Gelin birlik olalım, işi kolay kılalım. Sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz' gibi güzel sözlerine katılmamız yetmiyor artık. Bunu yaşamamız lazım. İşe, sokakta gördüğümüz insanlara tebessüm ederek, komşularımıza iyilik yaparak başlayabiliriz. Kardeşlik şiirlerle yaşayabilirse dünyayı değiştirebiliriz."

Etkinliğin Direktörü ve Şair Haydar Ergülen ise şiirin her zaman savaşa karşı olduğunu anlattı.

Şiirin amacının, insanları barışa yönlendirmek olduğuna işaret eden Ergülen, "Şiir, savaşı bitiremez ama savaşa karşı gerek bizim şairlerimiz gerekse dünyadaki şairler, şiirleriyle insanlar üzerinde daha barışçıl bir etki oluşturabilir ve insanları etkileyebilir" dedi.

Gülmez, Filistin'den etkinliğe katılması beklenen Şair Gassan Zagtan'ın, İsrail hükümetinden vize alamadığı için Türkiye'ye gelemediğini gelemediğini belirterek, onun savaşa karşı şiirler yazmaya devam edeceğini söyledi.

Oturumda, Almanya'dan Achim Wagner, Fransa'dan Francis Combes, Hindistan'dan Rati Saxena, İtalya'dan Zingonia Zingone ve Portekiz'den Tiago Torres da Silva da görüşlerini paylaştı.

10 yıl önce