|

Sanatın nasıl bir “iş” teşkil ettiği sorguda

Teması “İşte” olarak belirlenen iDANS Festivali bu y?l da dünyan?n dört bir taraf?ndan gelen sanatçıları İstanbul'da buluşturacak

00:00 - 5/10/2011 Çarşamba
Güncelleme: 21:39 - 4/10/2011 Salı
Yeni Şafak
Sanatın nasıl bir “iş” teşkil ettiği s
Sanatın nasıl bir “iş” teşkil ettiği s

Bimeras Kültür Vakfı tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen iDANS Uluslararası Çağdaş Dans ve Performans Festivali, geçtiğimiz hafta çarpıcı bir başlangıç yaptı.

23 Ekim tarihine dek İstanbul'un çeşitli mekânlarında gerçekleşecek olan iDANS, “BiDANS: Misafir İşler” adı altında kurgulanan özel bir uluslararası programla önümüzdeki sezon Berlin'de devam edecek. iDANS'ın bu yılki temel kavramsal çerçevesi “İşte” olarak belirlendi. iDANS çağdaş gösteri sanatlarının her bir aşamasının nasıl bir “iş” teşkil ettiğini; endüstriyel üretim sonrası “gayri-maddi” emeğin sanatsal çalışmaların işleyiş, kurgulanış ve örgütlenişine nasıl yansıdığını; sanatın ekonomik ve sembolik üretime nasıl katkıda bulunduğu ve bunları nasıl dönüştürdüğünü araştıran çalışmalara, gösterimlere, kamusal alan yerleştirmelerine, sunumlara ve panellere yer verecek. iDANS Festivali bu yıl da dünyanın dört bir tarafından en yenilikçi ve tartışma açan sanatçıları bu konular çerçevesinde İstanbul'da buluşturacak. Belçikalı Anne Teresa De Keersmaeker'in en önemli eserlerinden Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich'in gösterisiyle başlayan etkinlikte, Londra Kraliyet Balesi'nin eski başdansçılarından Jonathan Burrow ve Mundo Perfeito performansları izledi. Bu kapsamda önümüzdeki günlerde de önemli etkinlikler gerçekleştirilecek. 9 Ekim'de Ayşe Orhon'un “Çok”, 14-14-16 Ekim'de Grupo Ouito'nun 'Dance For Sale”, 18 Ekim'de Marlene Monteiro Freitas'ın “Guintche”, Sello Pesa & Vaughn Sadie'nin “Inhabitant” isimli performansları izleyici ile buluşacak.


12 yıl önce