|

Sanatta üslup birliği TEZHİB

Geleneksel sanatlarımızın birçok başlığı üzerine çalışmalara imza atan Prof. Dr. İlhan Özkeçeci ve eşi Şule Bilge Özkeçeci kaleme aldıkları Türk Sanatında Tezhip adlı kitapta Türk sanatının teorik birikimini bir bütün olarak ele alıyor.

Yusuf Genç
00:00 - 2/09/2014 Salı
Güncelleme: 21:45 - 1/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Sanatta üslup birliği TEZHİB
Sanatta üslup birliği TEZHİB

Son yıllarda ülkemizde olduğu gibi dünyada da geleneksel el sanatlarına ilgi arttı. Ancak bu alanda ciddi akademik çalışmalar ve kitapların sayısı yeterli değil. Yazıgen Yayıncılık tarafından yayınlanan Türk Sanatında Tezhip adlı kitap bu alanda önemli bir boşluğu dolduruyor. Kitabın yazarı sanatçı ve akademisyen İlhan ve Şule Bilge Özkeçeci çifti. İlhan Özkeçeci, kitabın hedeflediği amacı Türk sanatının tarihi birikimini bir bütün olarak görmek olarak açıklıyor.

MİLLETİN DİLİ SANAT

Özkeçeci''ye göre bir milletin sanatını anlamak, o milletin bir dönemdeki sanat anlayışını yahut tek bir sanat dalını ele alarak tüm belirleyici etkenleri dışarıda bırakarak mümkün olamaz. Bu yüzden kitabında, tezhip sanatından hareket eden Özkeçeci çifti yalnızca tezhip sahasında kalmıyor. Keçeci''nin kendi ifadesine göre tezhibin tüm sanat dallarını kapsayan bir üslup birliği kurması ve hâkim döneminin sanat anlayışını belirlemesi dolayısıyla tezhip sanatının genel olarak Türk sanatı içindeki önemini vurguluyor.

BAŞVURU ESERİ

Tezhip sanatının tarihi, kullanım genişliği sunduğu motifler, formları ve malzemeleri ayrıca ele alınıyor. Yazma eserlere estetik açıdan yaklaşan kitap, hat, resim, cilt, ebru ve kat''ı sanatlarına da değiniyor.

Türk sanatının tarihsel gelişimi ve modernleşme karşısındaki konumunu anlamak için oldukça etraflı olarak hazırlanan Türk Sanatında Tezhip kitabı ayrıca, bugüne kadar henüz bir dil birliği sağlanamamış terimler için bir terminoloji oluşturma gayreti gösteriyor. Kitabın sonuna ilgili terimleri içeren genişçe bir sözlük ilave edilmiş. Görsel malzemelerle de desteklenen kitap, tezhip üzerinden Türk sanatını anlamak için kıymetli bir başvuru eseri.


10 yıl önce