|

Sayfiyeden Yazlık''a

SALT Beyoğlu, Türkiye kıyılarındaki sayfiyelerin birer yazlığa dönüşmesini ve toplumdaki ''yazlık'' algısının değişim sürecini konu alan ''Yazlık: Şehirlinin Kolonisi'' sergisine ev sahipliği yapıyor.

Harun Karaburç
00:00 - 10/09/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:26 - 9/09/2014 Salı
Yeni Şafak
Sayfiyeden Yazlık''a
Sayfiyeden Yazlık''a

Müstakil evlerden sitelere, Türkiye kıyılarındaki yazlık ortamına dair detaylı araştırma sonucunda hazırlanan YAZLIK: Şehirlinin Kolonisi sergisi SALT Beyoğlu''nda sanatseverlerle buluşuyor. Kalebodur desteğiyle gerçekleşen sergide, bir sahil beldesinde ev sahibi olma arzusunun tetikleyicileri ve neticeleri ortaya konuyor. Mimari, hukuki ve edebi kaynaklar temelinde yürütülen araştırmalar, yazılı belge, çizim, fotoğraf, film, maket ve mobilyadan oluşan çeşitli malzemeyle bizlerle paylaşılırken toplumun zihnindeki yazlık algısının sayfiyeden yazlığa yıllar içinde nasıl şekillendiğine de ayna tutuluyor. Sergiye paralel olarak bir film ve konuşma programı düzenleniyor. ''Bugün günlerden ne?'' film programı kapsamında, 10 hafta boyunca her Perşembe akşamı saat 19.00''da, farklı coğrafyalarda yer alan tatil evlerine odaklı uzun metrajlı birer film gösterilecek. Yazlık: Şehirlinin Kolonisi sergisinin paralel programı ''Ev Konuşmaları''nda sanatçı, mimar ve araştırmacılar Türkiye''deki yazlık evlere dair yakın dönem çalışmalarını aktaracak.

İNŞAAT SEKTÖRÜNE DÖNÜŞTÜ

Şehirleşmenin getirdiği pek çok sorunu ne yazık ki artık kırsal diyebileceğimiz yerlerde de konuşuyor ve yaşıyor hale geldik. Bu sorunların en bilindiği ise bireyin yalnızlaşması, yaşadığı yere yabancılaşması. Şehirde aynı apartmanda yaşayan aileler birbirini çoktandır zaten tanımıyordu, şimdi yazlığında da konu komşusunu tanıyamaz oldu. Dolayısıyla komşuluk tarih oldu. 1980''lerden itibaren orta halliler için modalaşan tatil biçimi bugün inşaat sektörünün yüzünü güldüren bir yapı. Boş kıyı beldeleri ''popüler bir cazibe merkezine'' dönüştürülürken birbirinin aynı yazlık siteler boy gösterir oldu. Odalar büyüdü, mutfaklar açıldı, verandalar bahçeyi kapladı.

Site uygulamaları dışında değerlendirebileceğimiz ''Yüzer Ev'' serginin en ilgi çekici parçalarından biri. Zeki Alasya ve Metin Akpınar''ın başrollerini paylaştığı ''Güler misin Ağlar mısın'' isimli filimde de konu edilen bu ilginç konut tipi içinde bir yatak, küçük bir salon ve mutfak, banyo bulunuyor. Genelde çatısı düz yapılan bu evlerin üstünde güneşlenilebiliyor.

10 yıl önce