|

Sinemada Osmanlı rüzgarı esti

Bu yıl ilki gerçekleştirilen İstanbul Sessiz Sinema Günleri'nde Osmanlı topraklarında çekilen filmler ilk kez Türk seyircisiyle buluştu.

Kültür-Sanat Servisi
00:00 - 12/10/2014 Pazar
Güncelleme: 20:53 - 11/10/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Sinemada Osmanlı rüzgarı esti
Sinemada Osmanlı rüzgarı esti

İstanbul Modern Sinema, Kino İstanbul ve İstanbul Şehir Üniversitesi ortaklığıyla gerçekleştirilen ve üç gün süren İstanbul Sessiz Sinema Günleri bugün sona eriyor. İstanbul Şehir Üniversitesi''nin girişimiyle hazırlanan ve sinemaseverlere sunulan ''Osmanlı''dan Sinema Manzaraları'' programı kapsamında, 20. Yüzyıl başından Cumhuriyet dönemine kadar Osmanlı topraklarında batılı sinemacılar tarafından çekilen haber, belge ve seyahat filmlerinden çok özel bir seçki etkinlik çerçevesinde katılımcılarla buluştu.

CHARLİE TÜRKİYE'DE

Gösterimi yapılan filmler arasında Manaki Kardeşler''in ''Sultan Reşad''ın Balkan Ziyareti''nin yanı sıra ''Belgrat'', ''Trablusgarp Savaşı'' ve ''Şarlo'' karakterinin çizgi filmi şekilde Türkiye''yi hayal ettiği ''Charlie Türkiye''de'' yeraldı. 20. Yüzyıl'ın başında İstanbul başta olmak üzere Anadolu, Balkan, Ortadoğu ve Afrika şehirlerinden görüntüler içeren pek çok film, İstanbullularla ilk kez buluştu. Sessiz sinema dö-neminde olduğu gibi ''Sessiz Sinema Günleri''nde de filmlere canlı olarak piyano müzik performansları eşlik etti.

10 yıl önce