|

Sinemalife, 12 Eylül'ü mercek altına aldı

Online sinema dergiciliğinin önemli isimlerinden Sinemalife, mart sayısında Türkiye'deki politik sürecin tarihine, 12 Eylül darbesi ile darbenin hukuk, sosyal ve siyasi hayata, birey ile toplum hayatına olan olumsuz etkilerine mercek tutuyor

00:00 - 7/03/2010 Pazar
Güncelleme: 23:15 - 6/03/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
Sinemalife, 12 Eylül'ü mercek altına aldı
Sinemalife, 12 Eylül'ü mercek altına aldı

Sinemalife yeni sayısında, Türkiye'deki siyasi filmlerin tarihi ile yapısını ortaya koyan ve 12 Eylül'ün tahribatını büyüteç altına alan iki farklı dosyaya dikkat çekiyor. 12 Eylül'ün topluma ve bireylere yönelik tahribatları 'Bornova Bornova' filmi özelinde sayısal olarak ortaya konuluyor. Tiyatro ve sinema dünyasının güzide isimleriyle keyifli söyleşilere yer verildiği gibi vizyona yeni giren filmlerin ana-lizi yapılıyor.

12 EYLÜL'DEN, FAİLİ MEÇHULLERE

Türkolog ve Psikopatolog Deniz Keziban Çakıcı'nın '12 Eylül'ün Türkiye'ye darbesinin özeti' başlıklı yazısında ise kanlı darbenin etkileri sayısal veriler ve ilginç saptamalar yer alıyor. Türk sinemasının ses getiren yapımlarından Bornova Bornova'nın özelinde 12 Eylül'ün izleri; faili meçhul cinayetler, hapse giren ve fişlenen kişilerin sayılarıyla somutlaştırılıyor. Sinemaseverlerden gelen talepler doğrultusunda daha rahat okunabilecek duruma gelen Sinemalife, bu sayısında Martin Scorsese'nin yönetmen koltuğuna oturduğu 'Zindan Adası' filmini de kapağına taşıyor.

Sinema eleştirmeni Baha Özbek tarafından kaleme alınan 'Siyasi sinemamızın köşe taşları' başlıklı yazıda toplumcu ve realist üslubun Türk sinemasına girişi ile bugünlere gelişi ele alınıyor.

YOKSULLUK VE ELİTİSTLER

Halit Refiğ ve Yılmaz Güney'in siyasi sinemaya katkıları, öncülük ettiği isimler ile filmler tüm yönleriyle irdeleniyor. Özbek, yazısında bir yandan zamanını tenkit eden filmlere değiniyor diğer yandan da tarihi bir süreci bu bağlamda savaşlara, darbelere ve darbelerin izlerine dokunuyor. Bunların yanısıra 12 Eylül'ün gerek konu gerek üslup bakımından etkilerini sorgulamak suretiyle siyasi filmlerde katedilen aşamayı işliyor.

Dergide önümüzdeki ay gösterime girecek 'Herkes mi Aldatır?' filminin başrol oyuncusu Ragıp Savaş ile tiyatro dünyasından beyazperde yolculuğunun ele alındığı keyifli bir söyleşiye ve 'Yüreğine Sor' isimli yapımın yönetmeni Yusuf Kurçenli röportajına yer veriliyor. 96 sayfalık dergide yer alan diğer yazılara ulaşmak ve içerik hakkında daha detaylı bilgi için www.sinemalife.com'a girmek ve sitede yer alan e-dergi başlıklı linki tıklamak yeterli.


Darbenin derin izleri

Türk siyasi ve sosyal hayatında derin izler bırakan 12 Eylül darbesi ve darbecilerin, ülkemizde bugün de tartışılmakta olan insan hakları ve hukuk sistemine olumsuz etkileri, online ortamda Sinemalife tarafından geniş bir yelpaze ile inceleniyor.




14 yıl önce