|

Tarih sanatın hizmetinde

Osmanlı zamanında yapılmış, çoğu makus kaderine terk edilen tarihi eserler restore edilerek kültür sanat hizmetine sunuldu. Hocapaşa Hamamı, Dolmabahçe Veliaht Dairesi, Hünkar Kasrı bunlardan sadece bir kaçı.

Aysel Yaşa
00:00 - 14/10/2014 Salı
Güncelleme: 22:26 - 13/10/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Tarih sanatın hizmetinde
Tarih sanatın hizmetinde

Son dönemde restorasyonu yapılan tarihi yapılar birer birer kültür merkezi oluyor. Böylece, özellikle Osmanlı dönemine ait tarihi binalar, asırlar sonra bile hizmet vermeye devam ediyor. Sergi salonu, gösteri merkezi, tiyatro salonu olan tarihi binaların arasında kütüphaneye çevrilenler de bulunuyor. Örneğin, Kadıköy Meydanı''ndaki Tarihi Şehramaneti Binası, restorasyonundan sonra Tarih, Edebiyat, Sanat Kütüphanesi olarak hizmet vermeye başladı. Mimar Yervant Terziyan tarafından 1913 yılında yapılan 101 yıllık tarihi bina, İşgal yıllarında mitinglere tanıklık etmiş, aydınlar bu mitinglerde balkonundan konuşmuş, Milli Mücadele ateşini buradan yakmışlardı. Günümüze kadar mimari özellikleri korunan Şehremaneti Binası, uzun yıllar Kadıköy Belediyesi Meclis toplantılarına ve sergilere de ev sahipliği yapmıştı.

GELENEKSEL SANAT KASIR'DA

Eminönü Tarihi Yarımada''da bulunan Hünkâr Kasrı da artık birbirinden kıymetli geleneksel Türk sanatlarının icrasına ve sergilenmesine ev sahipliği yapıyor. Sultan III. Murat''ın hanımı Safiye Sultan için inşa edilen Yeni Camii Hünkâr Kasrı, mübarek gün ve gecelerle, vakit namazların öncesinde ve sonrasında padişahların ve ailelerinin ibadet etmesi ve dinlenmesi gayesiyle inşa edilmişti. Sanat tarihçilerinin 17''nci yüzyılın en önemli mimari eserlerinden biri olarak gösterdikleri Hünkâr Kasrı Yeni Cami''ye gizli bir geçit ile bağlanıyor. Kasır, İTO tarafından restore edilerek yakın zaman önce Klasik İslam Türk Sanatları''nın ve icracılarının hizmetine sunuldu.

HAMAMDAN TİYATROYA

Tarihi Hocapaşa Hamamı da Hocapaşa Dans Tiyatrosu''nun yeni hizmet mekânı. 1470 yılında Fatih Sultan Mehmet''in hocası ve veziri Hoca Sinan Paşa tarafından yaptırılan Hocapaşa Hamamı''nda, özelliğine uygun olarak gerçek tarihi olaylar canlandırılıyor.

Sarayda sergi var

Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi, günümüzde Saray Resimleri Müzesi olarak hizmet veriyor. Sultan Abdülmecid tarafından sarayla aynı sürede inşa ettirilen dairede daimi bulunan sergide Şeker Ahmed Paşa, Osman Hamdi Bey gibi ünlü saray ressamlarının yanında bizzat resimle uğraşmış padişahların, devlet adamlarının resimleri ve dönemin dünyaca ünlü sanat galerilerinden alınan resimleri de görmek mümkün.

Çalgılar müzesi

Haliç kıyılarını süsleyen ve günümüzde Aynalıkavak Kasrı adıyla tanınan yapı, günümüzde müze- saray olarak hizmet veriyor. Kasrın zemin katı, Sultan III. Selim''in besteci özelliği de göz önünde tutularak, Topkapı Sarayı Müzesi''nde bulunan görsel kaynaklar ve kimi kurum ve kişilerin armağan ettiği çalgıların bir araya getirilmesiyle ''Türk Çalgıları Sergisi'' mekânına dönüştürülmüş durumda. Kasrın bahçesindeyse, özellikle yaz aylarında konuklara yönelik kafeterya hizmetleri, klasik Türk Sanat Müziği örneklerinin seslendirildiği Aynalıkavak Konserleri ile ulusal ve uluslararası resepsiyonlar veriliyor.

10 yıl önce