|

Tarihi medresede rekonstrüksiyon çalışmaları

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı padişahlarından Sultan Mehmet Çelebi'nin komutanlarından Beyazıt Paşa'nın 1400'lü yıllarda inşa ettirdiği medresenin rekonstrüksiyonu (yeniden yapım) için çalışma başlattı.

Aa
00:00 - 25/08/2014 Pazartesi
Güncelleme: 15:31 - 25/08/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Tarihi medresede rekonstrüksiyon çalışmaları
Tarihi medresede rekonstrüksiyon çalışmaları

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Hocataşkın Mahallesi'nde Beyazıt Paşa Medresesi'nin bulunduğu alandaki çalışmaları inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kültür ve Turizm Dairesi Başkanı Aziz Elbas'tan bilgi aldı.

Beyazıt Paşa'nın Sultan mehmet Çelebi'nin en önemli komutanlarından olduğunu belirten Altepe, 1400'lü yıllarda 650 metrekare alana kurulan medresenin yeniden yapım çalışmalarının başlatıldığını söyledi.

Projesi tamamlanan ve ihalesi gerçekleştirilen rekonstrüksiyonun bir yıl içinde sonuçlanacağını, yeniden eski ihtişamına kavuşacağını anlatan Altepe, "Medresenin üzeri daha önce evlerle kaplıydı ve beş bina vardı. Büyükşehir Belediyesi olarak bu binaları kamulaştırdık. Yaklaşık 5 parselde 50'ye yakın hissedarla sürdürdüğümüz görüşmeleri olumlu sonuçlandırdık. Artık bu 650 metrekarelik alan Büyükşehir Belediyemizin mülkiyetine geçti. Problem kalmadı" ifadesini kullandı.

Altepe, rekonstrüksiyonu tamamlanan Beyazıt Paşa Medresesi'nin ilk günkü ihtişamıyla Yeşil semtinin tam ortasında sosyal ve kültürel faaliyetlerin yapılabileceği önemli merkez haline geleceğini vurguladı.

Osmanlı'ya vefa borcunu az da olsa ödemek istediklerine dikkati çeken Altepe, "Medrese düzenlendikten sonra çevresi de bölgeye yakışır hale getirilecek. Şimdiden Hocataşkın Mahallesi'ne, Yeşil semtine, Yıldırım'a ve Bursa'ya hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.

10 yıl önce