|

Tasavvufa ihtiyacımız var

İlk kitabı 'Pinhan” ile Mevlana Büyük Ödülü'nü alan ve son kitabı “Aşk” ile satış rekorları kıran Elif Şafak, yeni bir roman hazırlığı içinde olduğunu duyurdu. Şafak, 'Aşk'ın hayatın ve cümle kainatın özü, yaradılışın gayesi olduğunu ve dünyanın tüm yolculuğunun “aşktan aşka' yaşandığını söyledi

İstanbul
00:00 - 11/02/2010 Perşembe
Güncelleme: 00:57 - 11/02/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Tasavvufa ihtiyacımız var
Tasavvufa ihtiyacımız var

Elif Şafak gazetecilere yaptığı açıklamada çok satan kitabı “Aşk' ve son kitabı “Kağıt Helva'yı anlattı. “Aşk” kitabının başarısının kendisini bir anlamda korkuttuğunu “tekrar aynı başarıyı yakalayabilir miyim?' endişesi taşıdığını belirten Şafak, yeni bir roman çalışması içinde olduğunu vurguladı ve ekledi: “Sırada bambaşka bir roman var. Bazı okurlar bana 'Aşk 2'yi yazacak mısınız?' diye soruyorlar. Onun yerine yepyeni bir roman bana daha yakın geliyor. Üslup ve tema itibarıyla kendini tekrar eden bir yazar olduğumu sanmıyorum. Değişime açığım. Her romanda yeni bir yolculuk yapıyorum' dedi. Her romanla beraber biraz daha genişleyen bir okur kitlesi olduğunu ve Aşk'ın kendisine farklı okur kitleleri kazandırmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren yazar, “Bence Aşk'ın çok okunmasının ardında öncelikle tasavvufa olan ihtiyacımız, su-suzluğumuz var. Hepimizin içinde, derinlerde bir yerde bir manevi arayış olduğunu düşünüyorum. Kimimiz bunu belli ederken kimimiz saklıyor. Hazreti Mevlana'yı, Hazreti Şems'i öğrenmeye, hissetmeye ihtiyacımız var' diye konuştu. Elif Şafak, romanında donuk bir teoriyi ya da geçmiş bir dönemi değil, yaşayan ve bugüne uyarlanan bir tasavvuf felsefesini anlatmaya çalıştığını ifade etti. 15 yıldır tasavvuf konusunda okuyup yazdığını ve kendisini geliştirmeye çalıştığını ama tüm bu araştırmaların yanısıra kalple ve kalpten yazmak gerektiğine inandığını anlatan yazar, “İlk başlarda tasavvufla ilgim daha entelektüel idi. Zamanla akıldan kalbe indi. Tasavvuf benim için bir 'tema' değil. Kalpten bir bağım var tasavvufla' dedi. 'Aşk' romanın film olması konusunda teklifler aldığını ifade eden Şafak, bir gün doğru ekiple, doğru ve temiz bir enerjiyle bu işi yapmak, romanını film olarak görmek istediğini söyledi.

KADINLAR DAHA ÇOK OKUYOR

Şafak, bugüne kadar yazdığı dokuz kitabından derlediği son kitabı “Kağıt Helva'ya ilişkin ise şunları söyledi: “Kağıt Helva özel bir kitap. Dokuz kitaptan alıntılar var içinde, kimi kısa, kimi uzun ama her biri özenle seçilmiş. Yüzlerce, belki binin üstünde alıntı çıkardık bu kitabı hazırlarken. Sonra onlar arasından dikkatle seçtik. Belli bir derinliği olan ama tepeden konuşmayan, uzaktan ahkam kesmeyen alıntılar bunlar. Kimseye ders vermeye çalışmıyorum. Daha çok okurla sohbet halinde bir kitap. Seçilen başlıklar ise benim edebiyatımda öne çıkan temalar. Aşk gibi, inanç gibi, yolculuk gibi...' Okurlarıyla ilişkisine de değinen yazar, “Okurlarımı ruhdaşım olarak görüyorum. Biz ruh akrabasıyız. Bir kitabı beraber ortaya çıkarıyor, manayı beraber yakalıyoruz. Öte yandan şu da bir gerçek ki kadınlar erkeklerden daha çok okuyor. Roman sanatı dinamizmini büyük ölçüde kadınlara borçlu. Ve kadınlar etraflarına da okutuyor, kocalarına, nişanlılarına, erkek arkadaşlarına. Biz de tam olarak ne kadar okur var bilemiyoruz. Çünkü 'korsan kitap' çok ciddi bir sorun' diye konuştu.


14 yıl önce