|

Toronto'daki Öykü Yarışması sonuçlandı

Kanada'nın Toronto kentinde etkinlik gösteren Ankara Kitaplığı tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen öykü yarışmasının sonuçları açıklandı.

Aa
00:00 - 20/10/2014 Pazartesi
Güncelleme: 11:44 - 20/10/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Toronto'daki Öykü Yarışması sonuçlandı
Toronto'daki Öykü Yarışması sonuçlandı

Öykü yarışmasına katılan eserler, Osman Baran, Özen Vekiloğlu ve Elvan Eryöner'den oluşan seçici kurul tarafından değerlendirildi.

Kanada Türk Dernekleri Federasyonu'nun Toronto'daki merkezinde yapılan ödül töreniyle açıklanan yarışma sonuçlarına göre, Quebec eyaletine bağlı Trois-Rivieres kentinden katılan Aslı Gül Öncel "Eflatun Rengi İstanbul" isimli eseriyle birinci, Toronto'dan Ilgıt Şima Yıldırım "Dut Zamanı" isimli eseriyle ikinci ve yine Toronto'dan G. Kroeze "Vatan" isimli eseriyle üçüncü oldu.

Toronto'dan Çağatay Eroğlu "Işık ve Ötesi" ve Montreal'den katılan Sumre Brent "Sezgi" isimli öyküleriyle teşvik ödülüne uygun görüldü. Yarışmaya Toronto'dan katılan 10 yasındaki Begüm Seri de "Farmer's Adventure (Çiftçinin Macerası)" adlı çocuk öyküsüyle Umut Veren Genç Yazar ödülünü kazandı.

Yarışmada birinciye 400, ikinciye 300 ve üçüncüye 200 dolarlık para ödülü verildi.

Ana tema vatan hasreti

Bu yılki yarışmada ilk üç dereceye giren yazarların öykülerinde ana tema olarak vatan hasreti ağırlık kazanırken, geride bırakılan hayatlar ve göçmenlik sonrası yaşananların da öykülere yansıdığı gözlendi. Tören sırasında öykülerinden kısa kesitler okuyan yazarların Türkiye özlemi yüklü satırları, salonda duygu dolu anlar yaşanmasına neden oldu.

Toronto'da 2000 yılında kurulan Ankara Kitaplığı, kar amacı gütmeyen sivil toplum örgütü olarak Kanada Türk toplumuna ve Türkiye hakkında araştırma yapmak isteyen Kanadalı akademisyenlere hizmet veriyor.

Bünyesinde Türkiye ile ilgili İngilizce ve Türkçe yayınlar, CD ve videoların yanı sıra Türk yazarların kitaplarından oluşan altı bine yakın zengin bir koleksiyonu barındıran Ankara Kitaplığı, ana dilde yazmayı teşvik eden öykü yarışmaları, Türkçenin gelecek kuşaklara aktarılması için masal günleri ve Kanada'ya yeni gelen Türk göçmenlerin sosyal yaşama uyum sağlamasını kolaylaştırmayı amaçlayan seminerler ve kitap günleri düzenliyor.

9 yıl önce