|

TYB''de Ahıska Türklerinin dramı konuşuldu

TYB Konya Şubesi''nin düzenlediği ''Azerbaycan''da Ahıska Türkleri'' başlıklı programda konuşan Prof. Dr. Hayri Erten, ''Ahıska Türkleri hâlâ anavatanlarına dönememişlerdir ve bunun özlemiyle yaşamaktadırlar'' açıklamasında bulundu.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 8/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 09:44 - 8/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
TYB''de Ahıska Türklerinin dramı konuşuldu
TYB''de Ahıska Türklerinin dramı konuşuldu

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hayri Erten, TYB Konya Şubesi''nin düzenlediği etkinlikte ''Azerbaycan''da Ahıska Türkleri'' başlıklı bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Hayri Erten, konuşmasına Azerbaycan''daki Ahıska Türklerini nasıl fark ettiğini anlatarak başladı. Ahıska Türklerinin dünyada en ağır sürgün şartlarına maruz kalmış topluluklardan olduğunun altını çizen Erten, ''Dünyada halen anayurt özlemi çeken ve ülkelerine dönememiş olan sürülmüş topluluklar vardır. Dünya bunları pek seslendirmemekte ve gündeme getirmemektedir. Özellikle 1944 yılında Stalin yönetimi tarafından zorla sürülen Ahıska Türkleri de çok ağır şartlara göğüs germek zorunda kalmıştır. Kimi eşini-dostunu kaybetmiş, kimi savaş meydanlarına itilmiş ve sistemli bir baskıya maruz kalmıştır. O günden bu güne Ahıska Türkleri hâlâ anavatanlarına dönememişlerdir ve bunun özlemiyle yaşamaktadırlar. Maruz kaldıkları iki sürgünün ardından aileleri parçalanmış, sosyo- ekonomik bütün varlıklarını kaybetmişlerdir. Marksist ideoloji ve baskıcı Komünist yönetimin dînî ve kültürel alanda koyduğu yasaklar altında yetmiş yıl yaşamak durumunda kalmışlardır. Bu süreçte Azerbaycan''a sığınabilme şansı bulan Ahıska Türkleri, vatan ve akraba hasretiyle doludur'' diye konuştu.

İlginin yoğun olduğu programa TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu''nun yanı sıra Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Sarı, Büyükşehir Belediyesi Basın ve halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Konya İl Halk Kütüphanesi Müdürü Coşar, Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sekreteri Halil İbrahim Çelik, akademisyenler, yazarlar ve öğrenciler katıldı. Programın sonunda TYB Konya Şubesi adına Prof. Dr. Erten''e Katılım Belgesini Prof. Dr. Oktay Sarı takdim etti.


10 yıl önce