|

Ulusalcı zihniyet deney ortamında

Muhammet Safa
00:00 - 6/09/2011 Salı
Güncelleme: 00:45 - 6/09/2011 Salı
Yeni Şafak
Ulusalcı zihniyet deney ortamında
Ulusalcı zihniyet deney ortamında

Selma Şevkli'nin bilim insanı titizliğiyle, Türkiye'deki “seküler milliyetçiler”in değişen konjöktürdeki afallamalarını, milliyetçilik akımındaki bu dimağların geniş bir saha araştırması ve kaynak taramasıyla mahiyetini araştıran çalışması; Bir 'Ulusalcı' Nasıl Düşünür okuyucuyla buluştu.

Ufuk Yayınları tarafından yayınlanan kitap, seküler milliyetçilik merkezli zihin yapılarının, kimlik olarak nerede, nasıl durduğunun ve çevresine nasıl baktığının problematiğini çözmeye çalışıyor.

“Seküler milliyetçi söylemin bireyler üzerindeki yansımalarını anlayabilmek ve buradan hareketle kimlik kurgu ve stratejilerini ortaya koyarak, resmi söylemle olan bağlarıyla ilgili çıkarımlarda bulunabilmek için” saha araştırması yaptığını vurguluyor yazar.

Kişilere ulaşıp sorularının cevabını almak içinse farklı bir yol kullanmış Şevkli. Görüşülenlerin bulunması sürecinde başvurulan temel araç, Facebook ve Yahoo internet ağlarındaki sosyal gruplar. Buralardan ulaşılan isimlere yöneltilen sorularla, etnik köken olarak Türklüğe yüklenilen anlam araştırılmış. Kitabın üzerinde durduğu en önemli başlıklardan biri de 2007 yılında düzenlenen cumhuriyet mitingleri.



13 yıl önce