|

Üsküdar'da "Selçuklular" sergisi

Selçuklu sergisinin, Selçukluların sanatkâr yönlerini ön plana çıkarmak ve devlet kurmayı sanat haline getirmeleri, özgün şehirler kurmaları, o şehirlerde beraber yaşama ahlakını merkeze yerleştirmeleri ve Anadolu'daki silinmez izlerini hatırlatmak amacıyla düzenlendiği bildirildi.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 15/10/2014 Çarşamba
Güncelleme: 17:14 - 15/10/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Üsküdar'da "Selçuklular" sergisi
Üsküdar'da "Selçuklular" sergisi

Selçuklular sergisinin içeriği ve nedenleri "'Selçuklular' denildiğinde insanlık tarihinin yeniden yazılması söz konusudur. Selçuklu ismiyle hareket eden Türk boylarının ve beylerinin sadece Anadolu'yu yurt tutmalarının değil, daha sonra üç kıtaya yayılan Osmanlı Devleti'nin temellerini attığı bir gerçektir. Afşin Bey, Malazgirt öncesinde Bizans'ı dağıttıktan sonra Sultan Alparslan'a 'Sultanım, artık önünüzde duracak bir Bizans yoktur!' demiştir. Bu söz aslında, Anadolu'da Türk Çağı'nın başladığının habercisidir. Nefes kesen beylikler döneminde bile durmayan; tersine sürat kazanan bir hususun altınında önemle belirtmek gerekir: Selçuklular, olağanüstü birikimleriyle sadece saf Müslümanlığın, mütevazı kahramanlığın destanını değil; şehirler kurmanın, imar etmenin de emsalsiz örneğini vermişlerdir. Bütün sanatların kesiştiği yer mimarî, mimarînin zirvesi ise şehir kurmak, var olan şehirlere kişilik kazandırmaktır. Çünkü şehir, bir kolektif sanatkârlığın ürünüdür." ifadeleri ile açığa kavuşturuluyor.


17 Ekim - 2 Kasım günleri arası Selçukluların nadide eserlerinin fotoğraflarından 180 adet sergilenecek. 2 Kasım tarihinden Türk Cumhuriyetlerinden ve yurt içinden akademisyenlerin katılacağı "Selçukluların Anadoluya Girişi" ve "Selçuklu İz Düşümü" adlı panellere ve sergiye herkes davet ediliyor.


Serginin açılışı Üsküdar'da 17 Ekim 2014 tarihinde, saat 14:00 de, Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek.


10 yıl önce