|

Yeni İpek Yolu: Kitaplar

Dünyanın en önemli kitap fuarlarından Pekin Kitap Fuarı bugün kapılarını açıyor. Türkiye, onur konuğu olduğu fuara, üç bin eser, 120 yazar, akademisyen, yayıncı ve sanatçıyla katılıyor, tarihi İpek Yolu''nu kitaplarla yeniden canlandırıyor.

Ayşe Olgun
00:00 - 27/08/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:37 - 26/08/2014 Salı
Yeni Şafak
Yeni İpek Yolu: Kitaplar
Yeni İpek Yolu: Kitaplar

Tarihi İpek Yolu özellikle son yıllarda kültürel faaliyetlerle yeniden canlanıyor. Geçen yıl TÜYAP Kitap Fuarı''nın Onur Konuğu olan Çin, bu defa Pekin Kitap Fuarı''nın Onur Konuğu olarak Türkiye''yi tüm renkleriyle ağırlıyor. Bugün açılacak fuara katılan Türkiye üç bin eser ve 120 yazar, akademisyen, yayıncı ve sanatçıyla adeta kültürel bir çıkarma gerçekleştiriyor.

YAYINCILAR PEKİN''DE BULUŞUYOR

31 Ağustos''a kadar devam edecek Pekin Kitap Fuarı dünyanın en önemli kitap fuarları arasında. Geçtiğimiz yıllar sırasıyla dünyanın en büyük kitap fuarları Frankfurt ve Londra''nın Onur Konuğu olan Türkiye''nin bu yıl da Pekin''de ağırlanması Türk yayıncılık sektörü açısından oldukça önemli. Türk yazarlarını dünya okurlarıyla buluşturmayı hedefleyen Turizm ve Kültür Bakanlığı''nın katkılarıyla Pekin Kitap Fuarı''na katılan Türkiye, fuar boyunca söyleşiler, paneller ve sergilerle Çinli okurlara ve yayıncılara Türk kültürünün tanıtımını yapacak. Türk edebiyatı, seyyahlar, çocuk edebiyatı, kitap piyasası, şiir, sanat adına pek çok konunun masaya yatırılacağı panel ve söyleşilerin konuşmacıları ise şöyle: Erhan Afyoncu, Fikret Sarıcaoğlu, Ümit Meriç, Tarık Tufan, Sibel Eraslan, Melike Günyüz, Metin Celal, Münir Üstün, Ali Ayçil, Mevlana İdris Zengin, İskender Pala, Bünyamin Yılmaz, Giray Fidan, Hamdi Turşucu, Hakan Günday, Feridun Oral, Yalvaç Ural, Mehmet Mollaosmanoğlu ve Gonca Özmen.

Ayrıca fuar süresince Çinli ve Türk yayıncılar bir araya gelmeye devam edecek. Fuara ülkemizden katılan 20 yayıncı ve 9 telif ajansı Çinli yayıncılar ve ajanslarla düzenlenen bir kokteylde de hem tanışacak hem de muhtemel işbirliği hakkında görüş alışverişi yapacaklar.

El sanatlarımız renk katacak

Türk edebiyatının güncel ve klasik eserlerinden oluşan üç bin eserin yanı sıra fuar boyunca hat, tezhip ve ebru gibi geleneksel sanatlardan canlı performans sunulacak. Ayrıca ''Skylife Kültür Destinasyonları'', ''Çin''de Görünen Son Osmanlı'', ''Anadolu''da Halk Oyuncakları'' ve ''Kubbeler Dijital'' sergileriyle ülkemizin kültürel renkleri Çinlilere tanıtılacak.

Bugün açılacak Pekin Uluslarası Kitap Fuarı''nın onur konuğu Türkiye için, dün parlamento binasında özel bir açılış gerçekleştirildi.

17 Türk yazarı Çince''de

Üç ayrı stantta Türk yazarları, yayıncılar ve sanatçılar Türkiye''yi Çin''e tanıtıyor. Türk okurlarının Çinli yazarları yeni tanımaya başlaması gibi Çinli okurlar da Türk yazarların kitaplarını son yıllarda ellerinden düşürmüyor. TEDA Çeviri ve Yayın Destek Programı bugüne kadar 17 yazarımızın eserini Çinli okurlarla buluşturdu. Çin''de en çok ilgi gören yazarların başında Nobel Ödüllü Orhan Pamuk geliyor. En çok kitapları Çince''ye çevrilen yazar ise Orhan Kemal. Bu yıl 100. yaşını kutlayan Kemal, düzenlenen panelde oğlu Işık Öğütçü ve Xia Yongmin tarafından anılacak. Ayrıca bugüne kadar 42 dile çevrilen Huzur Romanı''nın yazarı Ahmet Hamdi Tanpınar da Çin''de tanınan Türk yazarları arasında.


10 yıl önce