|

Yeni nesille katı'' sanatını buluşturuyor

Geleneksel kâğıt süsleme sanatı olan katı'', sanatçı Meryem Güney tarafından 5 öğrencisiyle yaşatılmaya çalışılıyor. Güney, ''Gençlerimize katı'' sanatını öğretmek istiyorum. Gençleri Batı etkisindeki kültürden bir nebze kurtarmak benim için çok önemli'' diyor.

HAMDİ KOÇOĞLU / İSTANBUL
00:00 - 30/07/2014 Çarşamba
Güncelleme: 22:28 - 29/07/2014 Salı
Yeni Şafak
Yeni nesille katı'' sanatını buluşturuyor
Yeni nesille katı'' sanatını buluşturuyor

Uygurlara kadar uzanan ve Selçuklu döneminin önemli sanat dallarından olan Katı'' sanatını Meryem Güney, 5 öğrencisiyle yaşatmaya çalışıyor. Kâğıt, kitap, levha süslemeleri için kullanılan Katı'' sanatını günümüze de uyarlamaya çalışan Güney, saat içerisine yaptığı motiflerle sanatseverlerin beğeni topluyor. Kâğıda estetik boyut kazandırma uğraşı olan Katı'' sanatıyla 10 yıldır ilgilenen Güney, Bahariye Mevlevihane''sindeki atölyesinde yeni nesille Katı'' sanatını buluşturmayı amaçladığını söylüyor. Güney, ''Abdullah Katı tarafından ilk uygulanan ve elimize ulaşan örneklerden hareket ederek yapıyoruz. Dürdane Ünver hocamdan öğrendiğim Katı'' sanatını 5 öğrencime aktararak hayatta tutmaya çalışıyorum'' şeklinde açıklıyor çalışmalarını. Genelde evde çalıştığını belirten sanatçı, işini zevkle yaptığını belirtiyor. Sanatın aslında kâğıda estetik boyut kazandırmak olduğunu ifade eden Güney, ''Ben bir gönüllüyüm. Gençlerimize Katı'' sanatını öğretmek istiyorum. Batı etkisindeki kültürden bir nebze kurtarmak benim için çok önemli'' diyor.

GÜNÜMÜZ ESTETİĞİNİ KATIYORUZ

Cumhuriyet döneminde kesintiye uğrayan Katı'' sanatının yavaş yavaş canlandığını söyleyen sanatçı Güney, Geleneksel bir sanat olduğu halde Katı'' sanatına günümüz estetiğini kattıklarını dile getiriyor. Katı'' sanatını sevenlerin gündelik hayatlarında kitap kaplarında ve albümlerde kullanabileceklerini anlatan Güney, oyulmuş yapıların içerisine kâğıt süsleme yapmanın görsel şov oluşturduğunu ifade ediyor.

Sandıktan çıkardığımız bir sanat

Uygun desen, motif veya yazı örneğinin, kesilecek nitelikteki ince kâğıt veya deriden, özel keski yardımı ile ustalıkla oyulup, çıkan parçanın veya içi oyulmuş olan parçanın yine ustalıkla başka bir zemine yapıştırılması sanatı olan Katı'' kitap sanatları içerisine giriyor. Bu sanatın unutulduğunu dile getiren sanatçı Güney, Katı'' sanatını icra etmenin zorluğundan dolayı fazla ilgi görmediğinin altını çizerken, ''Katı'' sandıktan çıkardığımız bir sanattır'' diyor.


10 yıl önce