|

Yeni sözlerin kapısı

Kültür-sanat hayatımızın vazgeçilmezi dergiler, yaz rehavetinin ardından yeniden okurlarını kuşatıyor. Edebiyatı kapalı kapılar ardından çıkararak sanat ve düşünce hayatımızı zenginleştiren dergiler, Eylül sayısında ustalara selam verdi. Ada, Cahit Zarifoğlu dosyasıyla çıkarken, Edep, Nuri Pakdil'i sayfalarına taşıdı. Mostar ise İslamofobi, Kürt sorunu gibi gündemdeki konuları masaya yatırdı

Muhammet Safa
00:00 - 13/09/2011 Salı
Güncelleme: 01:08 - 13/09/2011 Salı
Yeni Şafak
Yeni sözlerin kapısı
Yeni sözlerin kapısı

Ramazan Bayramı'nın ardından, eylülle beraber yazın rehavetini üzerinden atan edebiyat dergileri, elektronik çağın Eylül sayılarıyla raflardaki yerini aldı. Hızın ve teknolojinin ayyuka çıktığı günümüzde büyük bir emekle aylık, iki aylık ya da mevsimlik hazırlanan dergiler, hem takipçileri hem de kültür sanat hayatımız için büyük bir boşluğu dolduruyor. Sanat ve edebiyatın miheng taşı dergiler, Servet-i Fûnun'dan (Mecmua-i Fûnun'u ve Dağarcık'ı yok say-mayarak) bugüne edebiyatın sanatçıyla, sanatçının da edebiyat okuruyla münasebetinin kaynağı ve vasıtası olmaya devam ediyor.

ZARİFOĞLU'NA SAYGI

Edebiyat dünyamızın kayda değer süreli yayınlarından Ada dergisi yaz mevsimi biterken okuyucularının karşısına Cahit Zarifoğlu özel dosyası ile çıkıyor. Derginin 14. sayısında Zarifoğlu'nu dergicilik sürecinden, günlüklerine ve şiirinin özelliklerine kadar inceleyen önemli metinler bulmak mümkün. Selçuk Küpçük, bu kapsamda şairin Maraş yıllarında arkadaşları ile birlikte Nuri Pakdil'in o meşhur Hamle dergisini yeniden çıkarmaya başladıkları süreçten Mavera'ya kadar olan yolculuğunu inceliyor.

İbrahim Âdem Zarifoğlu şiirinin gücünün hangi kanallardan beslendiğini araştırırken, Ertuğrul Aydın günlüklerinin izini sürüyor. Ramazan Parladar'ın çizdiği özgün portre yazısı ardından Burak Köse Mavera dergisinin 1987'de çıkardığı özel sayıyı yeniden hatırlatıyor bizlere.

Dergide şiir, öykü ve denemeleri ile katkı sunan isimlerin başında ise Zafer Doruk, Ercan Yılmaz, Hüseyin Alemdar, Yılmaz Arslan, Rıza Kıraç, Fatma Esti, Nadir Aşçı, Arzu Alkan, Ayşe Keskin, Ahmet Büke, Halil İbrahim Özbay, Şinasi Tepe geliyor.

EYLÜLÜN 'EDEP'İ

Şair-yazar Arif Ay'ın yönetimindeki Edep'te ise "Hüzün Sarmalı" başlıklı denemesiyle Ziya Işıklı ve Nurettin Durman “Eylülün Halleri” adlı şiiriyle okuru karşılıyor. Öyküsüyle Özden Apaydın, şiirleriyle Âdem Turan, Muhammet Mücahit Yılmaz, İbrahim Eryiğit, Çağatay Telli, Mustafa Ökkeş Evren, Mustafa Oğuz, Hasan Hüzün, Abdurrahman Adıyan dergiye katkı yapan diğer isimler.

"Gün Dökümleri" ve "Nuri Pakdil'in Dili ve Anlatımı" yazılarıyla Arif Ay, edebiyat ve sanat üzerine düşünmeleriyle okuyucuya farklı ufuklar açıyor. "Dumanı Üstünde"siyle Halis Emre, "Altı Çizili Satırlar"ıyla Zeynep Okur, fotoğraf altı yazısıyla A. A., fotoğrafıyla Derya Sezen derginin diğer imzaları.




13 yıl önce