|

Yeşilçam tarihini Adana'ya taşıdı

Yıllardır Türk sinemasını araştırarak hatırı sayılır bir arşiv oluşturan Vadullah Taş, 18. Uluslararası Altın Koza Film Festivali'nde açılacak 'Sinema Müzesi'ne biriktirdiği afişler, kostümler, lobi kartları, dia, özel mektuplar gibi eşyaları bağışladı.

00:00 - 21/09/2011 Çarşamba
Güncelleme: 21:13 - 20/09/2011 Salı
Yeni Şafak
Yeşilçam tarihini Adana'ya taşıdı
Yeşilçam tarihini Adana'ya taşıdı

Sinema araştırmacısı, yazar ve arşivci Vadullah Taş, bugüne kadar biriktirdiği sinema afişlerinden 1500'ünü, oyuncu, yönetmen Yılmaz Duru'nun kıyafetlerini, Ali Özgentürk'ün ilk filmini çektiği kamerasını, senarist İrfan Atasoy'un ilk senaryosunu yazdığı daktilo ile yüzlerce kitap ve VHS kasete kayıtlı film kopyalarını Altın Koza Film Festivali kapsamında açılışı yapılacak Sinema Müzesi'ne bağışladı. Fotoğraftan tasarlanan lobi kartı, dia, özel mektuplar ise müzede görülmeye değer diğer objeler.

'SANAT FİDANI DİKTİM'

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi Güzel Sanatlar Galerisi Müdürü Vadullah Taş, Sinema Müzesi'nin danışmanlığını da yapıyor. Müzenin A'dan Z'ye kadar bütün detaylarıyla ilgilenen Taş, Altın Koza'nın bu çalışmayla Türk sineması için önemli bir fidan diktiğini belirterek çalışmayı 'sanat fidanı' olarak görüyor. Büyükşehir Belediyesi ve Altın Koza yöneticileri ile Adanalılar da müzenin oluşmasına katkı yaptı.

YILMAZ GÜNEY SEVDASI

Yıllardır Türk sinemasıyla ilgilenen Taş, çocukluğundan beri sinemayla ilgili arşiv yaptığını ve Yeşilçam'a ilişkin eline geçen her şeyi toparlamaya çalıştığını vurguluyor. Bu yüzden de açılışı yapılacak bu müze Taş için çok anlamlı ve önemli. Bu serginin herkes tarafından büyük ilgiyle karşılanacağını bekliyor. 30 yıldır bu işin içinde olan Taş, afişlerin sayısını bile hatırlamadığını, yaptığı işle hobisinin örtüştüğünü belirtiyor. Taş, afiş toplamaya Yılmaz Güney'e olan sevgisi nedeniyle başlamış. İlk afişi aldığından bu yana çok zaman geçse de heyacanı halen ilk günkü gibi. Bu yüzden Güney filmleri her zaman ayrı bir yerde durduruyor Taş için.


Serdar Kürkbaba'dan müzeye katkı

Adanalı fotoğraf sanatçısı Serdar Kürkbaba da yıllar önce biriktirmeye başladığı ve sayısı şimdi 800'ü bulan Türk filmi afişlerinden bazılarını müzeye bağışlayacağını söyledi. Afişlerinin 50'sinin bir alışveriş merkezinde festival kapsamında sergilendiğini belirten Kürkbaba, kendisine ait 50 eski Türk filminden oluşan VHS kasetleri müzeye bağışladı.



13 yıl önce