|

Darbeci subay sandık dolusu evrak bırakmış

27 Mayıs askeri darbesine yüzbaşı olarak katılan ve "Ondörtler" olayında sürgün edilen subaylar arasında yer alan Rıfat Baykal, sandık dolusu evrakı kiracısına bırakmış.

Yeni Şafak
13:22 - 27/05/2015 Wednesday
Güncelleme: 10:23 - 27/05/2015 Wednesday
AA

27 Mayıs askeri darbesine yüzbaşı olarak katılan ve "Ondörtler" olayında sürgün edilen subaylar arasında yer alan Rıfat Baykal'ın "Günü gelince paylaşırsın" sözleriyle Turgutlu'da yaşarken bir sandık bıraktığı kiracısı, döneme ait olaylara ışık tutacak bazı resmi belgeler ve günlüğün de yer aldığı evrakı uzmanlara açmak istediğini belirtti.



Nalpant, 2000 yılında ölmeden önce İzmir Menderes'te, Rıfat Baykal'dan tavuk yetiştiriciliği için çiftlik kiraladığını ve bu dönemde ilişkilerinin geliştiğini söyledi.



Baykal'ın sohbetlerinde, 1960 yılında yüzbaşı rütbesiyle orduda görev yaparken 27 Mayıs darbesinin olduğunu, darbe sonrası oluşturulan Milli Birlik Komitesi'ndeki (MBK) görüş ayrılığı üzerine tarih sayfalarında "Ondörtler" (MBK'den ihraç edilen 14 subay) olarak geçen ve kendisinin de aralarında bulunduğu subayların Türk Silahlı Kuvvetlerinden emekli edilerek çeşitli görevlerle yurtdışına sürgüne gönderilmesi olayının yaşandığını anlattığını belirtti.



Baykal'ın ölümünden önce "Günü gelince paylaşırsın" diyerek, içerisinde önemli evrakın yer aldığı sandığı kendisine emanet ettiğini anlatan Nalpant, bu emanetlerin kendisi için çok değerli olduğunu ve "gün yüzüne çıkarılma döneminin geldiğini" düşündüğünü ifade etti.



Nalpant, sandıkta Ondörtler olarak anılan grupta yer alan ve darbe sonrası Tel Aviv'de görevlendirilen Rıfat Baykal'ın resmi ve özel yazışmalarının, günlük gibi belgelerin bulunduğu bilgisini verdi.



İzmir'in Menderes ilçesinde 1924'te doğan ve Kara Harp Okulunu bitirdikten sonra Kore Savaşı'na katılan Baykal, 27 Mayıs 1960 askeri darbesine yüzbaşı rütbesiyle iştirak etti ve Milli Birlik Komitesi'ne üye oldu. Baykal, daha sonra 4. Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in Özel Kalem Müdürlüğü'nü üstlendi. 13 Kasım girişimi sonucu 14 arkadaşıyla görevinden ayrılan Rıfat Baykal, Tel Aviv Büyükelçiliğine müşavir olarak atandı. Yurda döndükten sonra Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'ne (CKMP) katılan Baykal, 1965 seçimlerinden Mardin milletvekili seçilerek parlamentoya girdi. 1969 yılında politikadan ayrılan Baykal, daha sonra İzmir'e dönerek Menderes'te çiftçilikle uğraşmaya başladı.


#darbe
#27 Mayıs
#evrak
#Rıfat Baykal
9 years ago