|

Bu düğünleri unut! Unutabilirsen...

Herkesin hayalidir masal gibi bir düğünle dünya evine girmek. Kimi saraylarda, kimi lüks otellerde, kimisi de uzayda arar bu masal tadındaki düğünü. Masal gibi hayal edilip kurgulanan bu düğünler masal tadı verir mi bilinmez ama enteresanlığıyla konuşulur ve hafızalardan hiç silinmez.

Zeynep Çiftçi
00:00 - 21/12/2008 Pazar
Güncelleme: 21:45 - 20/12/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Bu düğünleri unut! Unutabilirsen…
Bu düğünleri unut! Unutabilirsen…

Bu hafta haber olarak ilginç ve unutulmayan düğünleri seçmem aslında benim fikrim değildi. Bir hafta sonra evleneceğimi bilen şefimiz Mehmet Gündem benim bu düğün telaşıyla haberden uzaklaştığımı görünce en azından dikkatimi biraz olsun haberlere çekmek için ruh halime uygun olan bu konuyu bana sunarak bir nevi jest yaptı ve açıkçası bunca telaş içinde kendimin de dahil olduğu bu konuyu işlemek beni oldukça mutlu etti. Düğün telaşının öylesine güçlü bir etkisi varmış ki gazetecilik refleksimin bir anda yerlerde sürünmesine çok şaşırdım, algıda seçicilik dedikleri bu olsa gerek. Bu konu üzerinde araştırma yaparken çok enteresan düğünlerin gerçekleştiğini gördüm. Benim düğünüm nasıl olur tam kestiremiyorum ama umarım burada yer vereceğim düğünler kadar enteresan olmaz.


EN SADE DÜĞÜN

Herkesin hayalidir görkemli bir düğün yapmak özellikle zenginler, devlet adamları çocuklarının düğünlerinin gösterişli olmasına çalışır. Ancak istisnalar da yok değil. İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın, oğlunun düğünü şatafatıyla değil sadeliğiyle konuşuldu. Düğünde adeta alçakgönüllülük tavan yapmıştı. Kamera alınmayan düğünle ilgili izlenimlerimizi basına yansıyan fotoğraflardan anlayabildik. Bağdaş kurup birkaç eş dostla muhabbet... Ahmedinejad'ın imamlığında namaz... Muz, elma ve portakaldan oluşan ikram... Bu alışılmışın dışındaki düğün töreni dünyada çok konuşuldu özellikle Türkiye'deki İslami camiada "İslami hassasiyetlere sahip bir lider nasıl olmalı?" tartışmasını bile başlattı.


ERBAKANLARIN SHERATON DÜĞÜNÜ

Türkiye'de en çok konuşulan, düğünlerden biri de Prof. Dr. Necmeddin Erbakan'ın büyük kızı Zeynep Erbakan'ın düğünüydü. Gerçi Erbakan'ın bütün çocuklarının düğünü gösterişli ve medyada çok konuşulur oldu ancak Zeynep Erbakan'ın düğününü önemli kılan Türkiye'de 'İslam sosyetesi' tartışmasını ilk başlatan düğün olmasıydı. 1994 yılında Erbakan'ın başbakanlığı döneminde Ankara Sheraton Oteli'nde yapılan görkemli düğüne katılan başı kapalı ve açık son derece iyi giyimli kadınlar, sakallı ve sakalsız şık erkekler, 'İslami sosyete' kavramını gündeme getirdi. Ama gözlerimiz bu düğünlere de alıştı.


DÜĞÜN ZİRVESİ

Türkiye'deki bir düğer unutulmaz düğünler arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Esra Erdoğan'ın 11 Temmuz 2002'teki düğünü var. Binlerce davetlinin katıldığı nikah töreninde genç çiftin şahitliğini Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, Ürdün Kralı Abdullah, Romanya Başbakanı Adrian Nastase, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve TBMM Başkanı Bülent Arınç yaptı. Nikah töreninde 5 bin polis görevliydi. Binlerce davetlinin hazır bulunduğu nikahta ikram yapılmadı. Davetliler töreni ayakta izlerken, sadece protokol ve yaşlılar için salona sandalye konuldu. İtalya başbakanı Berlusconi'nin de onur konuğu olduğu düğün liderler zirvesini andırıyordu.


BAŞBAKAN DÜNÜR OLDU

En çok konuşulan düğünlerden biri de 1994 yılında Hakan Şükür ile ilk eşi Esra Elbirlik'in düğünüydü. Futbol kariyerinin en parlak dönemini yaşayan Şükür'e İtalya'dan teklif gelir ve Hakan Torino takımına gider. O dönemde büyük bir aşk yaşayan Hakan'ın evlenmek istediği kız üniversite okumakta ve eğitiminin yarım kalmasını istemeyen baba bu evliliğe onay vermemektedir. Araya dönemin Başbakanı Tansu Çiller girer ve Hakan ile Esra 1995'te görkemli bir düğünle evlenir. Düğünü birçok televizyon canlı yayınlar ancak bu evlilik dört ay sürer.


BEYAZ ÇIKTI KEREVETİNE...

Televizyoncu Can Tanrıyar ile Petek Dinçöz'ün nikahı ise bir canlı yayın şovuna dönüşmüştü. RTÜK Başkanı Akman'ın şahitliğinde Beyazıt Öztürk'ün programında kıyılan düğün günlerce konuşuldu. Bu düğünden karlı çıkan Beyaz olurken, canlı nikah Dinçöz'ü 1 milyon dolarlık altından etti.Ve Tanrıyar rakip kanala reyting yaptırdığı için işinden oldu.

20 yaşındaki Lady Diana Spencer ile İngiliz Kraliyet Sarayı'nın prensi Charles'in 29 Temmuz 1981'deki düğününü ise 750 milyon kişi ekran başında izledi. Ama bu evlilik de uzun soluklu olmadı. Düğünden 1 yıl sonra Prens Harry, 2 yıl sonra da William dünyaya geldi. Perdeler önünde mutluluk tablosu sergileyen çift 1993'te evlerini ayırdı ve 1996'da resmen boşandı.


KOZMİK DÜĞÜNLERE AZ KALDI

Canlı yayın düğünleri sosyetik düğünler, milyonlarca dolar harcanarak hazırlanan düğünler artık bazı insanları sıkmaya başlamış olacakki sıra uzayda düğün yapmaya geldi. Rus kozmonot Yuri Malenchenko ile Ekaterina Dimitriyev'in 2003'te kıyılan nikahı da bu yüzden unutulmazlar arasında. Malenşenko nikahta kendisi adına imza atması için Amerikalı bir avukata vekalet verdi. Damadın Pasifik Okyanusu üzerinde yaklaşık 385 kilometre yükseklikten telefonla katıldığı nikah töreni Houston'daki Amerikan uzay merkezinde yapıldı ve bu şimdiye kadar gerçekleşen uzay bağlantılı ilk evlilik olarak tarihe geçti. Teksas yasalarının vekil yoluyla evlenmeye izin vermesi sayesinde yapılan düğünde Malechenko yerine kartondan maketi “hazır bulundu.”


NASA'DA DÜĞÜNE DAVETLİSİN!

Siz de farklı bir düğün yapıp dikkatleri üzerinize çekmek istiyorsanız birkaç yıl daha sabredin. Çünkü yakında uzay yolculukları başlayacak ve uzayda istediğiniz şekilde düğün yapma olanağına sahip olacaksınız. Bu düğünü yapmak istiyorsanız maliyetini de hesaba katmalısınız. "First AdVantage " adlı bir Japon şirketinin bir Amerikan şirketiyle işbirliği yaparak yeryüzünden 100 kilometre yüksekte yapmayı planladığı düğün organizasyonunun maliyetinin 1.1 milyon sterlin olacağını belirtiliyor. Düğün partisi ise çiftin yakınları tarafından Dünya'dan canlı olarak izlenecek. Ve tabi ki gelinlik ile damatlık da uzaya göre tasarlanacak.


ASİLLERİN HEDİYESİZ DÜĞÜNÜ

Düğünlerin olmazsa olmazlarındandır geline ve damada takılan takılar. Hatta düğünlerde takılan takılar bir güç gösterisine bile dönüşür. Özellikle aşiret düğünlerinde geline takılan kilolarca altın hep haber değeri taşımıştır. Kimi düğünler takılan takıların çokluğuyla habere konu olurken geçtiğimiz günlerde Avusturya'da gerçekleşen bir düğün ise gelin ve damada hiç hediye takılmamasıyla adından söz ettirdi. Avrupa'nın soylu kızı Avusturya Arşidüşesi Marie-Christine, Limburg Stirum Kontu Rodolphe'la evlendi. Belçika'nın Mechelen kentindeki tarihi St. Rumbolds Katedrali'nde gerçekleşen törende, Avrupa'nın tüm asil aileleri bir araya geldi. Düğünde prens ve prenses, kont ve kontes, baron ve barones, dük ve düşesler dışında siyaset ve sanat dünyasından davetliler olmasına rağmen gelin ve damada hediye gelmedi. Bu kadar zenginin cimri olduğunu düşünebilirsiniz ama davetliler hediye vermek yerine çeşitli kuruluşlara bağışlar yaptı.



15 yıl önce