|

'Hanımağa” eli spora değecek

'Hanımağa' lakaplı Diyarbakırlı iş kadını Ferda Cemiloğlu borcu nedeniyle sahipsiz kalan Diyarbakırspor'un başkanlığına adaylığını koydu. Türkiye'de ilk kez kulüp başkanlığına bir kadın aday olurken, Cemiloğlu "Diyarbakırspor'u Cemiloğlu ailesi kurdu, ben de sahip çıkacağım" diyor.

00:00 - 5/11/2006 Pazar
Güncelleme: 09:49 - 5/11/2006 Pazar
Yeni Şafak
'Hanımağa” eli spora değecek
'Hanımağa” eli spora değecek

Geçtiğimiz sezon küme düşen ve Türkiye 2. liginde mücadele eden Diyarbakırspor'un başkanlığına iş kadını Ferda Cemiloğlu adaylığını koydu. İnşaat sektöründeki yatırımlarıyla adından söz ettiren ve Hanımağalakabıyla tanınan Ferda Cemiloğlu, "Diyarbakırspor'u ailem kurdu. Takımın şu anki halinden üzüntü duyduğum için, Diyarbakırspor'a sahip çıkmak için başkanlığa adaylığımı koydum" dedi. Diyarbakır'ı, ve Diyarbakırspor'u konuştuğumuz Cemiloğlu, yıllarca kadın haklarının savunucusu olmuş ve birçok kadın derneğin de yöneticiliğini yapmış. Diyarbakırspor'a sahip çıkması için kendisine çağrı yapıldığını belirten Cemiloğlu, bunu adaylığını “Gel dediler bende geldim.” şeklinde açıklıyor. Irak'ın kuzeyinde inşaat sektörünün önemli isimlerinden biri olan Cemiloğlu, bölgeyi büyük bir yatırımalanı olarak nitelendiriyor. Ferda Cemiloğlu, Irak'ta olmasının nedenini Türkiye'deki inşaat sektörünün tıkanmasına bağlıyor. Kuzey Irak'ta hızlı bir yapılaşma olduğunu anlatan Cemiloğlu, "Orada kendi insanımla çalışıyorum. Siyasi bağlantılarım yok. İyi iş yapıyorsan her yer sizin için aynıdır” diyor.


Sahip çık dediler

Diyarbakırspor'a sahip çıkması için kendisine çağrı yapıldığını belirten Cemiloğlu, Gel dediler bende geldim.Diyarbakırspor için elimden geleni yaparım. Diyarbakırspor şu an içinde bulunduğu duruma layık değil. Diyarbakırlılar isterse bunu çözer. Biz bir maya attık umarım tutar, genişler. Bir taş halkası gibi. Umarım bu halka büyür" diyor.


İlk kadın aday

Çocukluğu Ortadoğu'da geçen ve Diyarbakır'a 16 yaşında gelen Ferda Cemiloğlu, Ankara Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü mezunu. İki çocuk annesi Cemiloğlu 1981'den bu yana iş dünyasının içinde. Çocuklarını verdiği okul özel okul iflas edince çözüm olarak okulu satın alan Cemiloğlu okul işine de el atmış. Okulun salonunda STK'lar için birimler açmışlar. Cemiloğlu, sosyl hayatta neden aktif olduğunu ise şu cümlelerle dile getiriyor: "Türkiye'de bazı şeylerin değişmesi için kadınların siyasete girmesi gerekirdi. Ben 1997'de CHP'den belediye başkanlığına aday oldum. O dönem kadın bakanlığının kurulduğu ve kadın kimliğinin kadınla ilgili sorunların yasalara yansıdığı bir dönemdi. 75 yıllık CHP tarihinde Anakent, ilk kadın belediye başkanı adayıydım. Afgan savaşının da yoğun olduğu dönemde Sığınmacılar ve Göçmenler Derneği'nin başkanlığını yaptım".


Varlığım Diyarbakırspor'un teminatıdır

Diyarbakırspor'un başkanlığına adaylığını koyma nedenini vijdani bir görev olarak açıklayan Cemiloğlu, başkaları gibi çıkıp "Ben 5 trilyon yatıracağım" gibi şeyler söylemediğini özellikle vurgulayarak, "Benim varlığım, kişiligim ve soyadım zaten bir teminattır" diyor. Cemiloğlu, şunları söylüyor: "Kulübün kasten borçlandırılmış olduğunu düşünüyorum. Çok değişik oyunlar var. Ama eminim Diyarbakırlılar bir gün kral çıplak diyecekler. Diyarbakırspor'un iyi bir yönetimle borçlarından kurtulacağına, kötü günleri geride bırakacağına inanıyorum Çünkü bizim yaşantımızda şeffaflık var. Ben birçok dernek yönettim ama tek bir yerde kötü bir imzamızı göremezsiniz. Çünkü lazım olanı doğrudan doğruya denetim mekanizmasıyla çözüyoruz. Eğer siz örgütlenmenizi doğru kurgularsanız ve denetim makanizmalarınızı da çok net gerçekleştirirseniz, çözemeyeceğiniz hiçbirşey yoktur. Diyarbakırspor'un iyi bir yönetimle tek kuruş borçlu kalacağına ve çok borcu olduğuna da inanmıyorum. Çok doğal olmayan bir kamuoyu var. Ürkütücü ve korkutucu.”


Diyarbakırspor halka malolmalıdır

İstek üzerine adaylığını açıkladığını ve amacının başkan olmaktan öte bu cenazeyi kaldırmak olduğunu ifade eden Cemiloğlu, Diyarbakır'a olan sevgisini ve Diyarbakırlılara güvendiğini ve kendisini yalnız bırakmayacaklarına inandığını ise şöyle ifade ediyor: “Diyarbakır'ın tıkandığı herhangi bir noktada ben her zaman varım. Diyarbakırspor'a gönülden hayranlık duyuyorum. Diyarbakır'a olan güvenin nedeniyle Diyarbakırspor ortada kalınca ben bunu çözerim ben korkmuyorum dedim.”


Uzun yıllar Birleşmiş Milletler (BM) adına çalışan ve Kuzey Irak'ta Ferdahan diye hitep edilen Ferda Cemiloğlu, Diyarbakırlı Cemiloğlu ailesinden. Cemiloğlu ailesiiseDiyarbakır'ın en köklü ve saygın ailelerinden biri. Aile fertlerinin tümü iş dünyasında yer alıyor. İlk ve orta okulu sürgündeki ailesinin bulunduğu Lübnan ve Suriye'de okuyan Ferda Cemiloğlu, Türkçe'yi 17 yaşında öğrendi.


17 yıl önce