|

Hayatı kolaylaştıran tasarımlar

Hayatı daha kolay hale getirmek için kafa yoran Endüstri Mühendisliği öğrencileri, çılgın fikirleriyle boy gösteriyor. Endüstriyel Tasarım Yarışması'nda görücüye çıkan uçuk fikirler arasında, odun sobası olmadan da keyifle kestane yemenizi sağlayan alet, yumurtalarınızı yüze kadar saymanıza gerek bırakmadan istediğiniz kıvamda pişiren zamanlayıcı, spagetti yemenizi kolaylaştıran pratik çatal da var.

00:00 - 17/08/2008 Pazar
Güncelleme: 20:55 - 16/08/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Hayatı kolaylaştıran tasarımlar
Hayatı kolaylaştıran tasarımlar

Piknikte afiyetle içmek için demleyip termosa koyduğunuz çay, bardaklara doluncaya kadar kendinden geçip bayatlar. Ama şehir hayatında başka çaremiz de yoktur. Ya tüp, çay, su gibi gerekli malzemeyi de götürür, ya da çay keyfinden mahrum kalırsınız. İşte bu geleneksel problem artık tarihe karışacak. Nasıl mı? Yeni nesil endüstriyel tasarımcılardan biri olan İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü'nden mezun olan Özlem Özler'in Thermessos'u ile… Kafasını çalıştıran Özler, çift hazneli termos ile bu sorunu çözmüş. Alt kısma koyduğunuz sıcak su ile üst bölümdeki kuru çay, aradaki bölmeyi kaldırıncaya kadar birbiriyle karışmıyor. Dolayısıyla içeceğiniz zaman çayınızı demliyor ve taze taze höpürdetiyorsunuz…

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri'nin (İMMİB) bu yıl dördüncüsünü düzenlediği Endüstriyel Tasarım Yarışması'nda katılımcılar, kıvrak zekalarıyla bunun gibi tam 251 tasarım çıkarmış ortaya… Hemen hepsi de günlük hayatımızı kolaylaştıracak pratik çözümler üretiyor.


BAKKAL EFENDİ SEPETE İKİ EKMEK KOY

Özlem'le aynı okuldan İbrahim Ongun Bilsel ise modern hayatla beraber unuttuğumuz adetlerimizden birini bize geri kazandıracak bir tasarımla karşımıza çıkıyor. Bilsel'in 'Sarkıt' adını taşıyan buluşu, 'simitçi, bozacı, bakkal çırağı veya aşağıdaki komşunuzdan bir şey alırken kullanabileceğiniz bir alet. Binanızın duvarınıza monte edebileceğiniz bir taşıyıcı ve sepetten oluşan Sarkıt, bir kolun çevrilmesiyle çalışıyor. Sepetle taşıyıcı arasındaki bağı kuran ipin boyunu ayarlayabileceğiniz bu tasarım günlük hayatınıza kolaylık sağlıyor. İstediğiniz kıvamda yumurta pişirememekten şikâyet ediyorsanız, kıvamı tutturmak için yüze kadar saymaktan bıktıysanız size göre de bir tasarım var. GıtGıt Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü'nden Ayşegül Kamut'un tasarımıyla istediğiniz kıvamda yumurta pişirmeniz sadece makinenin düğmesini ayarlamanıza bakıyor. Yüksek apartmanda oturup cam silmeyi dert edenler için Gazi Üniversitesi Makine ve Resim Konstrüksiyon Öğretmenliği'nden Semih Erol'un 360 derece dönebilen pencere tasarımı imdada yetişiyor.


YARIM BARDAK.. BİR KAŞIK..

Kreplerinizi, omletlerinizi pişirirken döndürmek de artık sorun değil. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden Recep Atıl Kızılbayır'ın tasarımı klasik tavalara yeni bir özellik katıyor. Çift taraflı ve kendi ekseninde dönebilen tava sayesinde parçalanmasını istemediğimiz yiyeceklerinizi istediğiniz görünümde servis edebileceksiniz. Daha çok annelerimizin yemek tariflerini not ettiği defterlerde rastlarız “Yardım Bardak”, “bir buçuk kaşık” gibi ölçülere. İTÜ Mimarlık Fakültesi'nden Lale Taneri'nin "Yarım Bardak Bir Kaşık" tasarımı, farklı boy ve çeşitlerdeki bardak ve kaşıkların ölçü sorununa, sorunsuz bir alternatif olacak.




Kendi kendine dönen krep

Çift taraflı ve kendi ekseninde dönen tavalar sayesinde artık yemeklerinizi parçalamadan çevirebilirsiniz.


360 derece cam sil

Yüksek binalarda oturup cam silmekten çekinenler. Artık 360 derece dönen pencere sayesinde cam silmek sorun olmaktan çıkacak.


E-güveç

Türk mutfağının lezzetli yemeklerinden olan güvecin pişirme prensibini (yavaş ve uzun) elektrikli bir ürün haline dönüştürerek daha pratik, güvenli ve lezzetli yemekler sunan E-Güveç projesinin altındaki imza Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Barış Polat ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Üürünleri Tasarımı Bölümü'nden Sinem Kök'e ait.


Katlanabilir kova!

Kovalarınız evde yer kaplıyorsa hiç sorun değil. Mine Karahisarlı Anadolu Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Yüksek Okulu'ndan Mine Karahisarlı, bir zamanlar beslenme çantalarına koyduğumuz katlanabilir bardakları andıran katlanabilir kovasıyla dikkat çekiyor.


Bastır! çek! ye!

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Ceyhun Akın, çatalla çubuk makarna yeme sorununu kökten çözüyor. Çatalı andıran ve tabağa bastırdığınızda içindeki mekanızması sayesinde dönerek uçları dışa doğru hafif eğimli çatalın dönmesini ve makarnanın dolanmasını sağlayan alet derdinize derman olacak.



16 yıl önce