|

Acıyı unutturan yemekler Menesse'de

Menesse İbranice'de acıyı unutturan, huzur veren demek. Açılalı birkaç ay olan, ağırlıkla Karadeniz yemekleri pişirilen Menesse Cafe de leziz yemekleri ve özel kahvesiyle acıları unutturup, mutluluk veriyor.

Aysel Yaşa
00:00 - 26/10/2014 Pazar
Güncelleme: 20:33 - 25/10/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Acıyı unutturan yemekler Menesse'de
Acıyı unutturan yemekler Menesse'de

Bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır da, dert unutturan özelliği yok mudur? İlla ki efkâr dağıtmak için sigara mı yakmak gerekir. Dostlarla içilen bir fincan kahvenin rehabilite edici etkisi tartışılmaz bile. Bu hafta tam da bu acıları unutturan kahvenin kömür közünde pişirildiği bir mekâna düşüyor yolumuz. Üsküdar iskelesine çok yakın bir yerde küçük, mütevazı ama bir o kadar da şirin bir mekân Cafe Menesse. Başta da dedik ya acıları unutturur kahve diye. Menesse de İbranice'de acıları unutturan, huzur veren manasına geliyor. Bu minik dükkâna daha adım atar atmaz açık mutfağı, sevimli sandalyeleri, şık tabakları ve leziz yemekleriyle huzurlu bir yemeğin işaretini alıyorsunuz.

YENİ BİR HAYATIN İLK ADIMI

Menesse aslında yeni bir hayata başlangıcın ilk adımı. Sahibi Aynur Bayraktaroğlu'nun, kendisine çizdiği yepyeni hayatın somut durağı. Çevresinde yaptığı leziz yemekler ve el lezzetiyle bilinen Bayraktaroğlu, ne zamandır istediği çocukluk hayalini gerçekleştirmiş. Aslen Trabzon Akçaabatlı olan Aynur'un dükkânına girer girmez Karadeniz esintilerini alıyorsunuz. Mutfakta Aynur ve annesi var. Mekânın dekorasyonunda Karadeniz'in yayla evlerinden esinlenilmiş. Gelenlerin kendilerini evlerinde hissetmeleri için elinden geleni yapmış Aynur. Yemekler anne yemeği gibi, mekân da sıcak olunca bilhassa üniversite öğrencilerinin uğrak yeri olmuş Menesse.

EKMEKLER GÜNLÜK PİŞİRİLİYOR

Meşhur Akçaabat köftesi ise günlük olarak hazırlanıyor, mantılar evlerde yapılıyor. Anlayacağınız Menesse'de hiçbir ürün fabrikasyon değil. Siz siparişi verdikten sonra taze taze pişirilip anında servis ediliyor. Burada ekmekten söz etmeden geçmek olmaz. Tabi ki orijinal Trabzon ekmeğini de Aynur günlük olarak pişiriyor. Bunların yanı sıra vişne, elma, kızılcık şerbetleri de var mönüde. Menesse'nin fiyatları uçuk değil. Bir kişi 15 TL'ye karnını doyurabilir.

Karadeniz yemekleri ağırlıkta

Menesse'nin mönüsünde acı unutturacak, neşe verecek birçok yemek var. Mönü aynı evimizdeki gibi, her gün farklı sulu yemekler yapılıyor. Bunların yanı sıra sabit birkaç yemek de yok değil. Muhlama, lahana sarma, kısır, mantı, börek, menemen günün her saatinde Menesse'de bulabileceğiniz tatlardan. Bunun yanı sıra kuru fasulye, taze fasulye, içli köfte, perde pilavı, tavuklu mantar sote ve sulu yemek çeşitlerinden şansınıza ne varsa! Sabah erkenden gidenler içinse birçok malzemesi yöresinden getirtilen kahvaltılıkların yanı sıra Aynur'un kendi elleriyle yaptığı reçelleri tadabilirsiniz. Bu arada yoğurtlar da evde mayalanıyor.

5 çeşidi kırk yıl hatırı var

Normal bir kahvenin kırk yıl hatırı varsa Menesse'de Aynur'un hazırladığı özel kahvenin kaç yıl hatır vardır acaba? 5 ayrı kök bitkinin harmanlanmasıyla hazırlanan kahvenin tadı, Türk kahvesine pek benzemiyor. Ancak oldukça lezzetli. Aynı kahveyi yapan 2 yer var. Biri Avrupa, diğeri Anadolu yakasında. Bu yüzden uzak demeyin. Avrupa yakasında oturanlar için bir Marmaray uzaklığındaki Menesse'de kahvenin yanında leziz mi leziz gül şerbeti ikram ediliyor. Bunun yanı sıra dibek, menengiç, aromalı Türk kahvesi çeşitleri de var elbette. İsteyenler için yine bölgelerinden getirtilen bitkilerden demleme çaylar da servis edilebiliyor.

9 yıl önce