|

Afganistan’da umudu Bruce Lee ile aramak!

Yeni Şafak
04:00 - 21/12/2014 Pazar
Güncelleme: 21:12 - 20/12/2014 Cumartesi
Yeni Şafak

Bruce Lee, Kung-Fu denince akla gelecek ilk isimdir. Kısa hayatı boyunca çektiği ve iki elin parmağını geçmeyecek filmleri ve trajik ölümüyle adeta kült bir karakter ve bir efsane olmuştur. Dövüş sahneleri ve ona eşlik eden, heyecan verici seslendirmeleri ile fenomendir. Adeta hepimizin benimsediği, taklit etmek istediği bir süper kahramandır o. İşte, 2014’ten geri sayım yaptığımız şu günlerde, size anlatacak hikayemiz de Bruce Lee’den mülhem. Ama ne Hong Kong’ta geçiyor ne de ABD’de. Kahramanımız bize Kabil, Afganistan’dan selam çakıyor. 


TEK YUMURTA İKİZİ GİBİ

Görsel benzerliği ile adeta Bruce Lee’nin geç kalmış tek yumurta ikizi olan Abbas Alizada, 8 çocuklu bir ailenin üyesi ve 14 yaşından itibaren Kung-Fu’nun bu kült karakterinin filmlerini izleyerek dövüş sanatlarına merak sarmış. Ama Abbas’ın hikayesi burada bitmiyor, bilakis ilginçleşiyor. 40 yıldır, işgal ve savaşlar ile yıkıma uğrayan Kabil’de yaşayan Abbas, “Çocukluk kahramanım Bruce Lee idi" diyor kendisiyle yapılan bir röportajda.  Abbas’taki dövüş sanatlarına dönük yeteneği ve ilgiyi ilk babası keşfetmiş. Onun desteği sayesinde de bir Kung-Fu okuluna kayıt olmuş. Tahmin etmekte zorlanmayacağınız gibi ağır ekonomik şartlar altında geçen bir hayat Abbas’ın ki. 20 yaşına geldiğinde ailesinin Abbas’ı destekleyecek gücü kalmamış. Ne var ki Abbas’taki yeteneği gören yerel bir antrenör onu kendi kursuna kabul etmiş. Son dört aydır Çin dövüş sanatı Wushu’yu öğrenen Afgan genç, bu dalda ilk şampiyonluğunu da geçtiğimiz günlerde kazanmış. Yani sadece görüntüde değil, gerçek anlamda da başarılı bir sporcu var karşımızda.


SOSYAL MEDYAYA AÇILDI

Böyle bir hikayeye sahip Abbas’ın hayatı geçtiğimiz hafta içinde ise tamamen değişti. Önce Afganistan’da çeşitli internet sitelerinde yayınlanan fotoğraf ve videoları, sonrasında ise bunların uluslararası medyada yankı bulması ile bir anda hiç beklemediği bir üne ve belki de hayallerine kavuştu. Öyle ki, Abbas hemen kendi adına  açtığı  Facebook ve Twitter hesabından (@afghanbrucelee) Bruce Lee vari fotoğraflarını yayınlamaya bile başladı.  Twitterda ise 51 bin civarında takipçisi var. Sahip olduğu bu ünü, genç yaşına rağmen hazmedecek bir olgunluğa sahip Abbas. Bunu da “Afganistan’la ilgili çıkan haberlerin tümü savaşla ilgili, hikayemin pozitif olmasından dolayı mutluyum.” sözleriyle gösteriyor. 

#Bruce Lee
#Kung-Fu
#afganistan
#Abbas Alizada
9 yıl önce