|

Afrika’nın kavruk Einstein’ı

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/11/2014 الأحد
Güncelleme: 19:56 - 29/11/2014 السبت
Diğer

Adı, René Tounoya, Afrika’nın kavruk adamı. Namı diğer Kamerun’un Kolomb’u. Onu diğer kişilerden faklı kılan ülkesinden ilk kez gerçekleştirilen bir sosyal sorumluluk projesine imza atması. Ülkesinde bir okulda ‘Zeka Atölyesi’nin kurulmasına öncülük etti. Yıllardır özgüveni elinden alınan Afrika insanı için “siz akıllısınız. İsterseniz başarabilirsiniz” mesajını tüm ülkeye iletti. Açılış ülke medyasında yankı uyandırdı. 


SEN YAPABİLİRSİN AFRİKA

Kamerunlu 6 bakan okulda açılan 30 metrekarelik bir atölyenin açılışına katıldı. Çalışmayı değerli kılan insana verilmek istenilen ve bugüne kadar elinden çalınmış olan özgüven. Devlet yetkilileri projeye destek veriyor, Çünkü Afrika insanı için  ‘sen yapabilirsin’ mesajı adeta bir devrim niteliğinde. Yıllardır içine kapatılan ve özgüvenine elinden alınan yerel halk sömürülmeye mahkum edilmiş. Bu yüzden Afrika ülkelerinde üretim neredeyse yok denilecek kadar az. Hammadde yurt dışına çıkar işlenmiş olarak tekrar kendine döner ve tüketim olur. Bu kısır döngü içinde yıllarca fakirliğe mahkum edilen ülkeler için zekaya yatırım gelecek için farklı bir reçete sunuyor. Çünkü Afrika yeni yüzyılda sadece doğal kaynakları ile değil nüfusu ile de büyük önem arz ediyor. 


TÜRKİYE FARKI

René Tounoya ile İstanbul’da biraraya geliyoruz. Buluşmanın mimarı Elvan Group Kurumsal İletişim Müdürü Şükrullah Dolu. René Tounoya firmanın Kamerun temsilcisi. Elvan Group zeka atölyesinin kurulmasının mimarlarından. René Tounoya Türkiye’nin yaklaşımını değerlendiriyor. Ona göre Türkiye Kamerun’da ‘kazan kazan’ modeli ile farklı bir yerde bulunuyor. Çünkü Türk insanı sadece kazanmak için gelmiyor. Bu yaklaşım ise Kamerun Devlet Başkanı Paul Biya başta olmak üzere büyük takdir topluyor. René Tounoya Türk büyükeliçisi Ömer Faruk Doğan’nın da ülke için önemli bir isim olduğunu hatırlatıyor. Doğan’ın çalışmaları katkısı ile de Türkiye için özel bir ticaret alanı oluşuyor ülkede. Proje hakkında görüşlerini aktaran René Tounoya, ilk kez ülkesinde böyle bir çalışma gerçekleştirildiğini ifade ediyor. Ülkesinde çok büyük yansımaların ve takdirin olduğu proje ile Elvan Group’un tüm ülkede tanındığını aktarıyor.


Çocukların zeka kulübü 

Kamerun Devlet Başkanı Paul Biya’nin eşi Chantal Biya’nın himayesindeki Chantal Biya Vakfı ile işbirliği yaptı ve vakfa bağlı eğitim kurumları bünyesinde Elvan Zeka Atölyesi kurdu. 


AKTİVİTELERE İLGİ

Başkent Yaunde merkezli vakıf bünyesindeki bir eğitim kurumunda hayata geçirilen atölyenin açılışı ise Türkiye Cumhuriyeti Kamerun Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan, Intersweet Genel Müdürü Davut Kaya, Intersweet Afrika Müdürü Mesut Altun ile Kamerun Eğitim Bakan Yardımcısı ve başkent Yaunde Belediye Başkanı gibi yerel yöneticilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Atölye’de bulunan başta Tangram ve Zeka Küpü olmak üzere farklı akıl oyun materyalleri Kamerunlu çocuklar tarafından büyük ilgi gördü.


First Lady’nin annesi yatağından kalktı

First Leydi Chantal Biya’nın annesi Rosette Marie Mboutchouang Chantal Biya Vakfı’nın başkanlığını yapıyor. Etkinliğin olduğu gün ilerleyen yaşına ve sağlık sorunlarına rağmen Rosette Marie Mboutchouang heyeti kabul etti. Bayan Mboutchouang’un yaveri görüşme öncesinde, “Ülke geleneklerimize göre pazar günü dinlenme günüdür, misafir alınmaz. Ancak yapılan iş anlamlı olunca annemiz sizleri görmek istedi” mesajını vermişti.

#René Tounoya
#einstein
#zeka kulübü
٪d سنوات قبل