|

Babamın şehit edildiği katliamı anlattım

Henüz iki yaşına girdiği gün köylerini basan Ermeni milisler tarafından babası şehit edilen Reşad Zeynallı yıllar sonra elinde kamerayla o günün tanıklarıyla görüşerek bir belgesel çekti. “Gara Dağlı” adlı bu belgeselle geçtiğimiz hafta Hazar Kısa Film Yarışması’nda ikincilik ödülü alan Zeynallı, o gün babasını kaybettiği için doğum gününü hiç kutlamamış.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/03/2015 Pazar
Güncelleme: 19:06 - 28/02/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Tarihte yüz kızartıcı bir olay olarak hafızalara kazınan Hocalı Katliamı’nın üzerinden tam 23 yıl geçti. 106’sı kadın, 83’ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycanlının hayatını kaybettiği bu tarihi olay hiç unutulmadı. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün en büyük sivil katliamı olarak nitelendirdiği olayda, türlü işkencelere maruz kalan ve yakınlarını kaybeden Hocalı halkı olayın şokunu hala atlatmış değil. O günkü katliamın tanığı çocuklar bugünün gençleri oldu. O gençlerden biri de Reşad Zeynallı. Hazar Strateji Enstütüsü bünyesinde çıkan Hazar World dergisinin düzenlediği “Ermenistan İşgali Altındaki Karabağ” temalı Hazar Kısa Film Yarışması’nda “Gara Dağlı” adlı belgeseliyle ikincilik ödülünü alan Reşad Zeynallı  henüz iki yaşındayken köyünde yapılan bu katliamın hikayesini beyaz perdeye taşıdı.  İzleyenler gözyaşlarını tutamadı.


EN HÜZÜNLÜ GÜNÜM

Zeynallı’ya ödül getiren belgeselin arkasında hüzünlü ve gerçek bir hikaye var: Reşad Zeynallı iki yaşına bastığı gün yaşadığı köy Ermeni Milisler tarafından işgal ediliyor. Bu işgal sırasında babası şehid oluyor ve hayatta kalan diğer aile bireyleriyle birlikte köyden göç ederek Ağcabedi’ye yerleşiyor. “Karabağ’da yaşadığımız süre boyunca dört tarafı demirden oluşan bir vagonda kalmak zorunda bırakıldık” diyen Zeynallı, hem maddi hem de manevi türlü işkencelere maruz kaldıklarını söylüyor. Köylerinin işgal edilip babasının şehid olduğu doğum günü olan 17 Şubat ise onun için en hüzünlü gün. Zeynallı, "Çocukken doğum günümü kardeşimle kutlardım. Çevremizdeki aileler ve akrabalarımız o gün bizim evde toplanırlardı. Şimdi düşünüyorum da aslında onlar doğum günümüz için gelmiyorlardı. Acıyı yeniden yaşamak için geliyorlardı. Birbirlerini görmek onlara teselli oluyordu. Doğum günümü inşallah Karabağ’da kutlayacağım" diyor.


Katliam görmezden geliniyor

Bütün bu acıların tarihin tozlu raflarında kaybolup gitmesine gönlü razı olmamış Reşad Zeynallı’nın.  Kamerasını alıp bu katliamın tanıklarına ve belgelerine ulaşmaya çalışmış. Pek çok belgeye ve videoya ulaştığını anlatan Reşad Zeynallı, Hocalı’da sekiz ailenin akıl almaz bir şekilde katledildiğini, kadınların göğüslerinin kesildiği, hamile kadınların karınlarının yarılarak çocuğunun alındığına dair görüntüleri bulunca dehşete kapılmış. Türk bir çocuğun derisini yüzen ve bundan keyif aldığını anlatan Ermeni doktorun hatıratını okuduğunu söyleyen Zeynallı “Bu zulmün karşısında dünya neden susuyor” diye isyan ediyor. Katliama dair çok fazla delil olmasına rağmen görmezden gelinmesine oldukça öfkeli. “23 yıldır soykırım görmezden geliniyor. Ailemizi öldüren ve işkence yapan insanlar elini kolunu sallayarak rahatça geziyor. Öfke doluyum” diyen Zeynallı, başlarda içinin intikam duygusuyla dolduğunu itiraf ediyor.  Fakat şu an tek istediği şey Ermenilerin topraklarından çekilmeleri ve katlettikleri Karabağ halkından özür dilemeleri. 


Zeynallı “Azerbeycan halkı toprakların geri verilmesini istiyor. Bunun için savaşmaya hazırlar. Eğer bugün savaş olsa herkes eline silahı alıp savaşa katılır. Canları pahasına Karabağ topraklarını geri alırlar. Topraklarımıza geri dönmek istiyoruz” diyor. Ermeni halkının Karabağ olayı hakkındaki düşüncesi hükümetin görüşlerinden farklı. Karabağ, sorunun ciddi bir sorun olduğunun farkında olan ve toprakların halkına geri verilmesini düşünenler Ermeniler var. 


Amcamın dişi ve tırnakları söküldü

Zeynallı büyüdükçe katliamla ilgili gerçekleri de öğrenmeye başlıyor. Mesela katliam sırasında akrabalarından çok sayıda kişinin öldüğünü ve esir düşen amcasının insanlık dışı muameleye maruz bırakıldığını söyleyen Zeynallı “Amcama işkence edilmiş dişleri ve tırnakları sökülmüş” diyor. Baskında hayatını kaybeden savunma birliklerinin 1 numaralı siperin komutanı olan babasının asıl mesleği ise öğretmenlik. Yeterli sayıda asker bulunmadığı için arkadaşlarıyla beraber son nefesine kadar çarpışan babasını anlatırken gözleri doluyor Zeynallı’nın ve şunları söylüyor: “İsteselerdi bölgeyi çarpışmadan da boşaltabilirlerdi. Fakat topraklarından, hayallerinden ve umutlarından vazgeçmediler. Hayatlarından vazgeçtiler fakat vatanlarından asla vazgeçmediler.”

#Reşad Zeynallı
#hocalı
#katliam
#ermenistan
9 yıl önce