|

Balkanlardan gelen lezzet…

Ramazan Bingöl
00:00 - 17/08/2014 Pazar
Güncelleme: 20:08 - 16/08/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Balkanlardan gelen lezzet…
Balkanlardan gelen lezzet…

Şu sıralar tatlıları tahtından eden bir lezzet var. Her ne kadar kökleri farklı olduğu söylense de, Balkanlardan ve Arnavutların lezzetli ellerinden Türkiye''ye giriş yapmış bir tatlı ''Trileçe''.

Tatlı her dilde, her dönemde ve her kültürde önemli yer tutmaktadır. Osmanlı gibi tatlı ile özdeşleşmiş bir dönemin yanı sıra, tarihinde pek tatlılara rastlanmayan Orta Asya türkleri de yine bu dönemde tatlı ile tanışmıştır. Hatta Evliya Çelebi''nin Seyahatnamesinde İbni Battuta''dan naklettiğine göre, 14. Yüzyılın başlarında ''Beni öldürsen de yemem'' diyecek kadar tatlılara tepki duyan Türkler, müslümanlık ile birlikte tatlı yiyeceklerin sadık tüketicileri olmuşlar.

Osmanlı mutfağının mirasçısı Türk mutfağı Balkan ve Ortadoğu mutfaklarını etkilemiş ayrıca etkilenmiştir. Bu sebeple Türk mutfağı yemek çeşitlerinde olduğu gibi tatlıda da geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Hamurlu tatlılardan, şerbetlilere, sütlü tatlılardan mevsimsel meyve tatlılarına kadar oldukça çeşitliliği vardır.

Üç sütlü tatlı ''Trileçe''

İşte bu tatlılardan biri de ''Trileçe''… Trileçe; Balkan Coğrafyası''na ait sütlü bir tatlı. Üç sütlü anlamındadır. Manda, koyun ve keçi sütlerinin karışımı ile yapılması sanırım ona bu ismi verdirmiş. Şimdiye kadar alıştığımız lezzetlere de yakınlık gösteriyor kısmen. Örneğin revani. Ancak şerbeti sütle yumuşatılan trileçeyi hem göze hemde mideye hitap ettirten en önemli özelliği üzerine bolca sürülen karamel sosunda... Her nekadar Balkan tatlısı olsa da ülkelere hatta yörelere göre değişen ölçüleri ve sunum şekilleri var. 

Bu yılın tatlı starı

Bugünlerde gittiğiniz her restoranda, cafe ya da pastanede karşınıza çıkıyor. Özellikle de geçtiğimiz Ramazan ayında neredeyse güllaç tüketiminin önüne geçtiğini söyleyebiliriz. Kolay yapımı, hafif olması bir de merak, trileçeye olan ilgiyi gün geçtikçe arttırıyor. Kısacası trileçe için 2014 yılının tatlı starı demek sanırım yanlış olmaz.

Hazırlanışı

Yumurta, şeker, sıvıyağ ve kremayı bir kaba alarak iyice karıştırın. Diğer bir kapta karıştırdığınız un, kabartma tozu, vanilya ve irmiği diğer karışımın içine boşaltın ve karıştırın. Hazırladığınız karışımı dibine yağlı kağıt koyduğunuz tepsiye dökün. 160 derecelik fırında 45 dakika kapağını hiç açmadan pişirin. Pişen keki ters çevirerek kızaran kısımlarını bıçak yardımı ile temizleyin. Tekrar ters çevirin. Bir tencerede kaynattığınız süt, krema ve şeker karışımını sıcak olarak kekin üzerine dökün ve dinlendirmeye bırakın. Sonrasında dinlenen kekin üzerine karamel sürerek servise sunabilirsiniz.

Malzemeler:
(7 kişilik) 7 yumurta, 300 gram sıvı yağ, 300 gram un, 300 gram şeker, 25 gram krema, 25 gram irmik, 1.5 paket kabartma tozu, 1/2 paket vanilya.

Şerbet için: 15000 gram süt, 300 gram krema, 300 gram şeker.

10 yıl önce