|

Bayatlayan pideden sahur sofranıza sufleler

Aslı Eda Şemenoğlu
00:00 - 21/07/2013 Pazar
Güncelleme: 14:25 - 20/07/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Bayatlayan pideden sahur sofranıza sufleler
Bayatlayan pideden sahur sofranıza sufleler

Benim için sıcak pidenin dayanılmaz kokusu Ramazan ayı'nın en cezbedici nimetlerinden. Sofrada sayısız yemek bile olsa sıcak pide ve tereyağı ikilisinden az yemek pek mümkün değildir. Sıcak pide mideye zarar hem de çok fazla yedirdiği için tehlikeli. Bu hafta biriken, bayatladığı için rağbet görmeyen bayat pideler ve ekmeklerle yapabileceğiniz tarifler hazırladım. Hem bayat ekmeklerinizi israf etmeden değerlendirecek hem de midelerinizi sıcak pidenin yükü ile doldurmayacaksınız.

Malzemeler:
8 dilim ekmek, 2 su bardağı rende eski kaşar, 6 yemek kaşığı İzmir tulumu rende, 5 yumurta, ½ litre süt, ½ çay kaşığı hardal tozu, ½ çay kaşığı tuz, 1 tutam karabiber.
Soğanlısı bir harika

Fırını 200 dereceye ayarlayın. Sufle kaplarını yağlayın. Ekmeği küp küp doğradıktan sonra sığ bir kaba koyun ve üzerine sütü boşaltın. Ekmekler iyice ıslansın. Tereyağını eritin soğanları halka halka doğrayıp yumuşayıncaya kadar pişirin. Ekmekleri ezip soğanla karıştırın. Yumurtaların sarı ve beyazlarını ayırın. Bir kapta yumurta sarılarını, peynir ve baharatlarla karıştırıp ekmekli karışımın üzerine dökün. Iyice karıştırın. Yumurta beyazlarını çırpıp kabartın. Bunu söndürmeden diğer karışıma üç seferde ekleyin. Karıştırırken alttan yukarı dairesel hareketler yaparak karıştırmaya özen gösterin. Hazırladığınız kalıplara dökün üzeri altın rengi olana dek 45- 50 dakika pişirin. Salata ile servis edin.

Malzemeler:
(6 kişilik) 1,5 yemek kaşığı tereyağı, 1 ekmek ya da pide, 1/2 litre süt, 1 küçük soğan, 4 yumurta, 220 gr eski kaşar, 1 çay kaşığı tuz, ½ çay kaşığı karabiber, 1 tutam muskat rendesi, 1 tutam toz biber.
Salata yapın

Pide ya da ekmeklerinizi kabuklarından ayırıp irice küpler halinde doğrayın. 2 ad. domatesi rendeleyin. Kalan 2 domatesi irice doğrayın. Rendelenmiş domatese sirke zeytinyağının yarısı tuz ve karabiber ekleyip ekmeklerin üzerine dökün, iyice ıslanmalarını sağlayın. Salatalık ve soğanları halka halka doğrayın ve tüm malzemeleri karıştırın. Üzerine zeytinyağı gezdirin.

Malzemeler:
(6 kişilik) 1 bütün pide içi, 4 ad kokulu tarla domatesi, ½ demet fesleğen, 1 salatalık, 1 küçük kırmızı soğan, 6 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı sirke, 1 kase irice parçalanmış beyaz peynir, tuz, karabiber.
11 yıl önce