|

Beyin iyileşmeden hastalık iyileşmez

Nöroloji uzmanı Dr. Güçlü Ildız, hastalıkların büyük ölçüde beynin ön bölgesinin duyarlılık derecesi ve doğal olmayan beslenmeden kaynaklandığını, bunlar gözardı edildiği için tedavi yerine sadece hastalıkların semptomlarıyla ilgilenildiğini söylüyor.

00:00 - 2/03/2008 Pazar
Güncelleme: 23:48 - 1/03/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Beyin iyileşmeden hastalık iyileşmez
Beyin iyileşmeden hastalık iyileşmez

Tıbbın hızla ilerlediği günümüzde kalp, tansiyon, şeker gibi hastalıklar yakamızı bir türlü bırakmıyor. Bir ömür ilaçla yaşamak artık pek çoğumuz için rutin haline geldi. Nöroloji uzmanı Dr. Güçlü Ildız, bunun sebebinin hastalıkların asıl kaynağı olan beyinle ilgilenilmemesi olduğunu anlatıyor. Beynin öneminin hep söylendiğini ama uygulamaya gelince göz ardı edildiğini ifade eden Ildız, var olan hemen tüm yapıların belirli bir organizasyon şemasıyla işleyişini sürdürdüğünü, bunun vücudumuz için de geçerli olduğunu ifade ediyor.


HASTALIK DA TEDAVİ DE KİŞİYE ÖZEL

Hastalıklarımızın beynin etkisiyle ortaya çıktığını anlatan Ildız, örneğin bir şeker hastasında neden beyin çalışma özelliklerinin araştırılmadığını soruyor. Günümüzde hastaların “madde” boyutunda kabul edildiğini ve “hastalık” olarak tedavi edilmeye çalışıldığının altını çizen Ildız, böylece hastalık nedeninin değil ama sonuçlarının tedavi kapsamına alındığını, hasta faktörü ve onun beyin çalışma özelliklerinin göz ardı edildiğini söylüyor. Bu tedavilerin, uzun süreli ya da ömür boyu ilaç kullanma mahkumiyetinden öteye geçemeyeceğinin de altını çizen Ildız, her bireyin sahip olduğu beyin çalışma özelliğinin kişiye özgü olduğunu, bu nedenle vücudun çalışma özellikleri ve gelişen hastalıkların da kişiye özgü olacağını, her hastalığın tedavisinin de kişiye özgü olması gerektiğini anlatıyor. Ildız'a göre hastaların tedavilerinde yaşanan başarısızlıkların nedeni bu genellemeler ve kalıplar içinde hareket edilmesi.


ÖNCE BEYİN İYİLEŞTİRİLMELİ

Doğal ortamda yaşayan hayvanlarda şeker, kalp, yüksek tansiyon, kanser gibi pek çok hastalığın gözlenmediğini anlatan Ildız, aslında insan ve hayvanların vücut yapı ve çalışma biçimlerinin aynı olduğuna dikkat çekiyor. Akıl ve kişilik özelliklerini ortaya çıkaran ve hayvanlara göre gelişmiş beyin ön bölgesindeki kişisel farklılıkların ve beslenme biçimimizin hastalıkların gelişimini sağlayan önemli özelliklerden olduğunu söyleyen Ildız, işlenmiş gıdaların zararına da dikkat çekiyor. Ildız hastalıkları tedavi etmek istiyorsak öncelikle beyin ön bölge çalışma özelliklerinin saptanıp iyileştirilmesi ve kişiye uygun yaşam tarzı değişikliklerinin sağlanması gerektiğini söylüyor.


Nasıl hasta oluruz

Beyin ön bölge çalışmasıyla akıl ve kişilik özellikleri ortaya çıkar ve bu bölge hipotalamus aracılığıyla vücudu yönetir.

Beyin ön bölgesinde oluşan değişik çalışma dereceleri (duyarlılık) insanlarda görülen kişilik özelliklerinin çeşitliliğini sağlar.

Beyin ön bölge duyarlılığı stres, kafa darbesi, şeker ve hamur işi ağırlıklı beslenme alışkanlıkları ile artar.

Beyin ön bölge duyarlılığında artış olması ile vücudun yönetimi bozulur (Allostaz).

Şeker ve hamurişi ağırlıklı beslenme allostazı ayrıca arttırır.

Allostaz durdurulamaz ise allostaz etkisi ile dolaylı olarak, nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların da oluşmasını sağlar.



16 yıl önce