|

Bisikletle dönüş yaptık

İngiliz dergisi olan ve pek çok ülkede yayınlanan Cyclist ilk Türkçe sayısını çıkardı. Cyclist Türkiye dergisinin editörü Gökhan Kutluer tam bir bisiklet tutkunu. Aynı zamanda yurt dışında şık ve bakımlı olarak bisiklete binen kadın ve erkeklerin başlattığı Cycle-Chic akımını ülkemize taşıyan Kutluer “Artık takım elbiselerimizle bisiklete binip işe gidiyoruz ” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/03/2015 Pazar
Güncelleme: 18:11 - 21/03/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Hepimizin çocukluk rüyasıdır bisiklet.Ancak pek çok ülkede bisiklet sadece çocukların değil tüm ailenin ulaşım aracı. Son yıllarda ise ülkemizde de bu yönde bir eğilim var. Yetişkinler arasında turlar ve etkinlikler düzenleniyor. Hatta buluştukları kafeler birlikte çıkardıkları dergileri bile var.İngiliz Cyclist dergisi, Cyclist Türkiye ismiyle Mart sayısında ilk Türkçe sayısını çıkardı.Derginin editörü Gökhan Kutluer tam bir bisiklet tutkunu. İşine bisikletle gidiyor, arkadaşlarıyla kafede oturmak yerine bisiklet etkinlikleri düzenliyor. Kendisi aynı zamanda Cycle-Chic akımının Türkiye'deki öncülerinden, yani şehir içinde takım elbisesiyle, en şık kıyafetlerle bisiklete binenlerden biri.Kendisiyle bisikletin kentteki hikayesini konuştuk.



Türkiye'de ilk defa bisiklet dergisini siz çıkardınız. Fikir nasıl ortaya çıktı?


Dergi, başka sektörlerde faaliyet gösteren bisiklet sever kişiler tarafından “neden raflarda bisiklet dergisi görmüyoruz?” sorusu üzerine doğdu. On ay önce birkaç kişi biraraya gelerek dergi çıkarma kararı aldık.



ÇALIŞANLAR DA BİNİYOR


Dergiyi çıkaranların tamamı bisiklet sever mi?


Hepsi. Bunların arasında işe bisikletle gidip gelenler de var. Hafta sonu antrenman yapıyorlar. Ben de işe bisikletle gidip geliyorum.



Bisikletin nesi cezbediyor insanı?


Yaklaşık üç yıl önce hobi olarak bisiklete binmeye başladım. Bu dünyayı çok sevdim ve devam ettim. Dipsiz bir kuyu gibi öğreneceklerinizin sınırı yok. Hem sportif hem de kültürel bir uğraş. Daha iyi bisiklet yolları için farkındalık turlarına çıkıyorsunuz. Bisiklet için eylem yapan kişilerle tanışıyorsunuz, gruplara üye oluyorsunuz.



Kimler daha meraklı?


Yoğunlaştığı tek bir alan yok. Lise ve üniversitelerde son bir yıldır bisiklet kulüpleri kurulmaya başlandı. Çalışan kitleden hobi olarak bisiklete yönelenler de var. İlginin arttığını satış rakamlarından anlayabiliyorsunuz.



Ne tür bisikletler daha çok tercih ediliyor?


Son zamanlarda şehir ve yol bisikletlerinde büyük bir artış var. Dünyadaki genel artış da bu yönde. Daha fazla şehir bisikleti satılıyor.



Bir dönemin çok meşhur dağ bisikletlerine ne oldu?


Bir dönem dağ bisikletlerinin popüler olmasının nedeni daha çok tatil beldelerinde asfaltın olmadığı yerlerde kullanılıyor olmasıydı. Dağ bisikletleri daha ağır yapıdadır. Şehir ve yol bisikletlerinde tekerlekleri daha ince ve hafiftir. Bisiklet kullanımı yaygınlaştıkça insanlar daha az yorulmak istiyorlar.



GÖZÜMÜZ YURTDIŞINDA


Son dönemlerde etkinlikler de artık bisikletle yapılıyor. Turlar düzenleniyor. Bir kültürün sonucu mu bu yoksa ilgi uyandırmak için mi bu yöntem tercih ediliyor?


İkisi de birbirini besliyor. Bu yönde yurtdışını takip ediyoruz. Yurt dışında bu etkinlikler daha fazla. İnsanlar bir kafede oturmak yerine turlar düzenleyerek sosyalleşiyor. Bu aynı zamanda bir keşif, yeni yerler görmüş oluyoruz.



Şehirler bisiklet kullanmaya ne kadar müsait?


Pek çok şehrimiz müsait değil çünkü alan yok. Kaldırıma çıktığınızda yayalar size kızıyor, yola çıktığınızda arabalar korna çalıyor. Gidebildiğimiz yerler çok sınırlı. Bisiklet yolları var ama gezi amaçlı ulaşım amaçlı değil. Özel çaba gerekiyor.



Bisiklet ehliyeti olanlar var mı?


Eskiden varmış sanırım ama şimdi yok. Yurt dışında düzenlemeler çok oturmuş vaziyette. Bisiklet yolları şehrin içinde konumlandırılmış. Kurallar kategorize olduğu için problem yaşamıyorlar.



Dergi de çıktığına göre artık biraz daha kurumsallaşmaya yönelik çalışmalar yapılabilir mi?


Amacımız farkındalık oluşturmak. Ne kadar çok bisikletli artarsa, bu düzenlemelerin yapılması daha kısa sürede olur. Bu kültürel


etkinlikleri daha fazla duyurmak ve teşvik etmek istiyoruz.



Uygun olan yerler nereler?


Kadıköy- Pendik, Moda sahili, Zeytinburnu- Bakırköy arasında bisiklet yolları var ama bunlar ulaşım amaçlı olmadığı için antrenman yapmak mümkün olmuyor. Eğer trafikte kullanacaksanız sabahın çok erken saatlerinde yola çıkmanız gerekiyor. Kadıköy'den Riva'ya doğru yol alabiliyoruz. Bu etaplar çok revaçta olanlar.



Modası da var


Dergi kimlere hitap ediyor, sporculara mı yoksa meraklılara mı?


Yıllık plan yapıyoruz. Bunun içerisinde bütün bisikletlilere hitap etmek istiyoruz. Sadece yol bisikleti kullananlar için değil. Çünkü bu dergi İngiltere, Avustralya ve yeni Zelanda da sadece yol bisikleti üzerine yayın yapıyor ama biz hem yol hem şehir hem dağ bisikletine ve bütün alt kültüre hitap etmek istiyoruz. Hepsini ancak bu şekilde tek çatı altında toplayabiliriz. Şehirde bisiklet kültürü, teknik konular moda ve bisiklet gibi konularına da değineceğiz.



'Bisiklet modası' nasıl oluyor?


Giyim üzerine daha çok. Kask, ayakkabı, bisiklet ve diğer kostümler aslında büyük bir sektör. Avrupa'da son yıllarda büyüyen yeni bir bisiklet akımı var. Cycle-Chic akımı Kopenhag'dan sonra yavaş yavaş İstanbul'da da ilgi görmeye başladı. Spor kıyafetleriyle değil, topuklu ayakkabı, takım elbiseyle bisiklete biniyor, işe, alışverişe her yere bisikletle gidiyor. Çünkü bisiklet onlar için zamandan tasarruf sağlayan bir ulaşım aracı. Takım elbise giyip bisikletle işe gidiyoruz. Bu iyi bir şey insanlara daha sıcak geliyor. Antrenman ve beslenme üzerine bölümlerimiz de var. Bisiklete binen biri ne şekilde beslenmeli ve nasıl antrenman yapmalı bunlar hakkında bilgi veriyoruz.



Fiyat aralığı ne kadar?


İyi bir bisiklet almak istiyorsanız 1500 lirayı gözden çıkarmanız gerekiyor. Fiyatlar 30 bine kadar çıkabiliyor. Özellikle yol ve


yüksek teknolojideki dağ bisikletleri bu fiyattır.



HAFİF OLAN TERCİH EDİLİYOR


Fiyatlar neden bu kadar yüksek?


Kullanılan malzemeler, hem işçilik hem de iyi bir mühendislik içeriyor. Karbon son yıllarda çok revaçta olan bir malzeme çünkü çok hafif bir ürün. Karbon bisikletler 6 kilo civarında normali 12 kilo civarındadır. Bisiklet ne kadar hafifse o kadar fiyatı artıyor. Bisiklet sahibi olduktan sonra bakım şartlarını öğreniyorsunuz. 2 bin kilometrede bir tekerleklerinizi açtırmanız gerekiyor. Dağ bisikletinizi çok zorlu ortamlarda kullandıysanız tamamen bakım yaptırmanız gerekir.



Bisiklet koleksiyoncuları var mı?


Yurt dışında çok fazla var. Bizde bisiklet biriktirme merakı çok yok. Benim şuan beş bisikletim var. Yarış bisikleti ve dağ bisikleti kullanıcıları tek bir bisikletle yetinmiyorlar. Hep daha fazlasını edinmek istiyorsunuz.






#Bisiklet
#dergi
#Cyclist
9 yıl önce