|

Bizans İstanbul'unda fırınlar

Harun Karaburç
00:00 - 26/10/2014 Pazar
Güncelleme: 20:42 - 25/10/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Bizans İstanbul'unda fırınlar
Bizans İstanbul'unda fırınlar

İstanbul Başkonsolosluğu, Yunanistan Milli Araştırma Enstitüsü Osmanlı Araştırmaları Programı işbirliğiyle Sismanoglio Megaro binasında  ''Doğu Akdeniz''de Yeme-İçme Alışkanlıkları ve Gastronomi Gelenekleri'' başlıklı konuşmalar dizisi düzenliyor. Bu konuşma dizisinin ilkinde Yazar ve yemek kültürü araştırmacısı Marianna Yerasimou ''Somundan Francalaya: Osmanlı Dünyasının Kırk Çeşit Ekmeği'', Ulusal Helenik Araştırmalar Vakfı''nda görev yapan Gerasimos Merianos ''Bizans İstanbul''unda Fırınlar'' başlıklı konuşmalar yaptı. Osmanlı''nın ekmeğin tüm üretim sürecini denetlediğini söyleyen Yerasimou, Padişah''ın bile bazen ekmeğin gramajına ve fiyatına müdahale ettiğini vurguluyor. ''Hangi fırının hangi ekmeği nasıl üreteceği belirli standartlara bağlıydı. Bu standartlar sonucunda İstanbul''da esas olarak dört çeşit ekmek üretiliyordu.'' diyen Yerasimou, bu ekmekler dışında Anadolu''da zengin içerikli 40''a yakın ekmeğin üretildiğini sözlerine ekliyor.

İstanbul''da üretilen ekmeklerin en önemlisi Has Ekmek. Bu ekmek sarayın has fırınında pişiriliyor ve yalnızca sarayda tüketiliyordu, satılmıyordu. İstanbul''un çarşı pazarlarında satılan ekmekler ise fodula ve harci ekmekler. Osmanlı''da ekmeği kötü pişiren ve ederinden fazla satan esnaf cezalandırılırdı. Meslekten ihraç edilebilirdi, hatta idam bile edilebilirlerdi.

9 yıl önce