|

“Bizim de bir mekanımız olsun”

Şu, “Gittiğinde göreceksin. Gençlik var, hareket var, bereket var. Mutlaka uğra” dedikleri nadir yerlerden birine; Mekan Kıraat Evi'ne gittim. Bomboştu! Gurur duydum ve hakkında söylenenlerin hepsinin doğru olduğuna dair 'şuraya' imzamı attım.

Ümmühan Atak
00:00 - 6/06/2010 الأحد
Güncelleme: 22:15 - 5/06/2010 السبت
Yeni Şafak
“Bizim de bir mekanımız olsun”
“Bizim de bir mekanımız olsun”

Mekan Kıraat Evi bomboştu, çünkü müdavimleri saatlerdir İsrail Büyükelçiliği önünde, Gazze'den gelen acı haberleri protesto ediyordu. Vakit ilerledikçe merdivenleri tırmanıp kapıdan içeri girenleri neredeyse gözyaşları içinde karşılayacaktım. Fakat, merdivenler yüzünden! Mekan, öyle düz ayak bir yerde değil. Bir apartmanın en üst katı. Üstelik basamakları da bir garip. Her basamakta sanki ömrünüzden iki ay gidiyor. Ve bence, buranın müdavimleri, 'müdavim' sıfatını fazlasıyla hak ediyor. Öyle her gelip geçenin şöyle bir uğradığı yer değil Mekan. Yürek istiyor. Ve yine bence, buraya gelen gençler zaten 'yürekli'! (Bkz: Normal şartlarda tıklım tıklım dolu olan Mekan'ın, bu akşam bomboş olmasının sebebi)

BASAMAKLARI ÇIKAN, KAF DAĞI'NI BULUYOR

Benim gibi gözü korkanlar için, tabure koymuşlar merdiven başlarına! Şaşırdınız mı? Ben ilk kez Sabit Yakar'dan duyduğumda şaşırmıştım. Baya baya tabureler var her katın başında. Alıp götürmesinler diye zincirle bağlamışlar üstelik. Mekan'ın ironileri bu kadarla sınırlı sanmayın. Son kata yaklaşırken, “Ha gayret, yaklaştın. Aman vazgeçeyim deme” benzeri yazılar okuyorsunuz panoda. Aynı panoda, yeni çıkacak bir dergiye yazar arandığına dair ilanlara da şahit oluyorsunuz. Şimdi biraz daha anlatabildim mi, Mekan'ın 'müşteri' profilini?


Ğ (YUMUŞAK G) BURADA DOĞDU!

Mekan'ın müşterileri, anladığım kadarıyla, yüzde 90 öğrenci. Okul çıkışı, sınav bitişi, eylem dönüşü mutlaka bir uğruyorlar buraya. Ben pek inanmadım ama, bazıları günde birkaç kez tırmanıyormuş 'o basamaklar'ı! Dehşet bir sahiplenme duygusu bence. Ve burayı, ciddi ciddi seven bir grup genç, dergi çıkarmaya karar vermişler. İşte bugün kitapçılardan alıp okuduğunuz Ğ (Yumuşak G) isimli edebiyat dergisi, burada doğmuş. Ben gittiğimde, derginin çizerlerinden Kadir Yanaç oradaydı. Tuti Dergisi'nin toplantıları da burada yapılıyormuş. Çünkü buranın, övünerek bahsettikleri bir toplantı odası var. (Bir de mescitlerini gururla gösteriyorlar.)


ÖNYARGILARIN YIKILMASI TAM OLARAK NE DEMEK?

Daha çok öğrencilerin takıldığı ve zaman zaman (artık epey ünlü gazeteci) Ebubekir Kurban'ın ve yazar Bülent Akyürek'in de uğradığı Mekan'ı, yine bir öğrenci olan Yusuf Şanlı işletiyor. 3 yıl önce açmış. Söylentiye göre, ticari kaygısı olmayan nadide insanlardan o da. “Bizim de mekanımız olsun” demiş ve Mekan'ı açmış. Zamanla, her kafadan insanın oturup çay içtiği bir yer olmuş. Yani buraya geldiğinizde, derin bir tartışmanın ortasına düşmüş de olabilirsiniz. Aman dikkat; zaman zaman bir takım önyargılar da yıkılıyormuş. Üzerinize yıkılmasın. Bu özeliklerinden dolayı, Mekan'ın, 20 yıl sonra bile unutulmayacağını söylüyor öğrenciler. Hatta iddialılar.


NASIL GİDİLİR?

Hâlâ Ankara'ya alışamamış biri olarak, adres tarifini biraz şamatalı verebilirim: Kızılay'a giden bir otobüse biniyorsunuz. İstanbul'daki muavinlerden kesinlikle daha nazik bir muavine parayı uzatıyorsunuz. Hayret ki, muavin para üstüyle beraber bileti de veriyor! (İstanbul'da o biletlere ne oluyor, hiç öğrenemedim) Kızılay'da, Ankara simidi satan 'o simitçi'nin yanından iki üç sokak sonra sağa dönüyorsunuz. Böyle, arka bahçesinden gördüğü balkonlarına çamaşır asılan 'o bina'ya tırmanmaya başlıyorsunuz (Ben böyle buldum) Ama mektup adresini de vereyim, tam olsun: Yüksel Cad. İnkılap Sok. No: 26\11



NEDEN GİDİLİR?
  • Çayı-çorbası, ortamı-sohbeti bir yana… Kendini 'nargile gurmesi' sanan(!) biri, usulca şunu söyledi bana; “Burada hiçbir şey iddialı değil. (Sıradan demek istedi sanırım) Ama nargilesi üstüne kimseyi tanımam!”
  • 'Kolanın sarısı' dedikleri Niğde Gazozu'ndan ikram ettiler, memnun oldum.
  • Mescidi var. Geniş ve hatta temiz!
  • Cebinizde paranız kalmadıysa, yazar kasayı içindeki paralarla birlikte size verebilirler.
  • Elbette her yerde ders çalışabilirsiniz ama iddiaya göre burada, 'takıldığınız yerde size yardımcı olacak biri' mutlaka oluyor.



  • MEKAN'DA ÇAY ÇORBA KAÇ PARA?

    Çay: 1 TL

    Çikolata tostu: 2.5 TL

    Bazlama: 3.5 TL

    Melemen: 3 TL

    Sucuklu yumurta: 2.5 TL

    Kolanın sarısı : 2 TL





    ٪d سنوات قبل