|

Çiçekler açsın böcekler uçsun festival başlasın

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen İstanbul Müzik Festivali kışı arkamızda bırakmayı arzuladığımız şu günlerde baharı müjdeler gibi programını açıkladı. Çiçekler açıp böcekler uçuşurken festival de başlasın diyoruz.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/02/2015 Pazar
Güncelleme: 19:15 - 7/02/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Kışı yavaş yavaş geride bırakmaya hazırlanırken birbirinden güzel festival haberlerini de şimdiden duyurmaya başlıyoruz. Programını açıklayan ilk festival uzun yıllar müziğe yön veren İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği İstanbul Müzik Festivali oluyor. Bu yıl 43’üncüsü gerçekleşecek festivalin teması Kültürel Manzaralar. Bu tema, dünyanın birçok yerinden kültürlerin bu festivalde bir manzarada buluşacağını simgeliyor. Festival direktörü bu yıl da Yeşim Gürer Oymak. Mayıs’ın son günü başlayacak olan festival 29 Haziran’a kadar İstanbul’u müziğe doyuracak. Festivalin en çok bu yanını seviyoruz, havalar ne sıcak ne soğuk tam kararında. Bu güzel havalarda güzel müzikler dinlemeyi kim istemez? O zaman çiçekler açarken böcekler uçarken festivalde başlasın. Bakalım programda kimler kimler var?


YAYLILAR TİTRETECEK

Festival, besteci, keman virtüözü ve şef Hasan Niyazi Tura’ya festival tarafından sipariş edilen yeni eserinin dünya prömiyeriyle başlıyor. Bu özel gecede, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) Dmitri Shostakovich’in 2. Piyano Konçertosu’nda pek çok yarışmadan ödüller alan 18 yaşındaki piyanist Can Çakmur’a eşlik ediyor. Hafızalara kazınacak bu konseri takviminize şimdiden not edin. Dünyanın önemli orkestralarından Berlin Filarmoni’nin viyolonsel grubundan oluşan “Muhteşem On iki” (Die Welt) diye de anılan 12 Çellist konseri de takip edilesi konserlerden. Bu konser, 1 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nin duvarlarını yaylı çalgılarla titretecek. Festivalde İspanyol esintileri de var. Ünlü piyanist Angela Hewitt, İspanyol Manzaraları adı altında 5 Haziran Cuma günü, Süreyya Operası’na konuk oluyor.


Quartet’ler çok sevilir

Oda müziğinde Quartet’ler her zaman daha çok seviliyor gibi geliyor bana. Tıpkı Borusan Quartet’tin çok sevildiği gibi. olduğu gibi. Türkiye’de de oda müziğine yön veren bu topluluk genç ve birbirinden yetenekli sanatçılardan oluşuyor: Esen Kıvrak, Olgu Kızılay, Efdal Altun ve Çağ Erçağ. Farklı müzisyenleri ilk kez ve özel programlarla aynı sahnede ağırlayan Festival Buluşmaları bu kez Borusan Quartet ile Cuarteto Casals’ı bir araya getiriyor.


Beklediğimize değecek

Festivalin öne çıkan konser etkinliklerini yazmaya çalıştık. Gelelim kapanış konserine. Geçtiğimiz yıl festivale gelmesi planlanan ama yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle konsere gelemeyen Yuja Wang, festivalin kapanış konserine imza atacak. Müzikal yeteneği ve sahne karizmasıyla dikkat çeken Wang'e Lütfi Kırdar'daki konserde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşlik edecek. Festival beklediğimize değecek konserlerle dolu dolu bir program sunuyor. 

#istanbul kültür sanat
#festival
#müzik
#konser
9 yıl önce