|

Düğün fotoğrafının 3 şifresi farklı, doğal ve romantik

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/04/2015 Cumartesi
Güncelleme: 21:49 - 11/04/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Geçtiğimiz hafta Türkiye'nin en kapsamlı fotoğrafçılık fuarı Photo Digital, dünyaca ünlü başarılı 10 fotoğrafçıyı ağırladı. Onlardan ikisi Amerikan Foto Dergisinde dünyanın en iyi 10 fotoğrafçısı arasında yer alan David Beckstead ve devlet bakanının fotoğrafıyla WPPI'da baskı yarışmasında 1.ödülü alan Lito Sy idi. Düğün fotoğrafçılığı yapan iki sanatçı tecrübelerini ve başarılarının sırrını anlattı. Amerikalı fotoğrafçı David Beckstead, fotoğraf çekmeye itfaiyecilik yaparken başlıyor. Orman yangınlarına giderken çantasına bir de fotoğraf makinesi atan Beckstead, işini yaparken bir taraftan da fotoğraf çekiyor. Çektiği fotoğraflar beğenilince itfaiyecilikle arasında bir tercih yapmak zorunda kalıyor ve tercihini fotoğrafçılıktan yana kullanıyor. 25 yılı aşkın süredir Filipinler'de ve dünyanın dört bir yanında düğün fotoğrafçılığı yapan Lito Sy ise okul yıllarında fotoğrafa merak salıyor. Elektrik mühendisliği okurken fotoğrafla tanışan Sy, okulu bırakıp tamamen kendini fotoğraf çekmeye adıyor.



KAREDE GELİN VE DAMADIN AİLESİ MUTLAKA OLMALI


Son yılların düğün ve nişanların olmazsa olması düğün fotoğrafları, kompozisyon abartılınca yapmacık durabiliyor. Gelin ve damadın girmediği şekil kalmıyor ve sonuç estetikten uzak sıradan kareler ortaya çıkıyor. Aldıkları ödüllerle kendilerini uluslararası alanda ispatlamış iki sanatçı ise iyi bir düğün fotoğrafının sırrını doğallık ve romantiklik olarak tanımlıyor. Lito Sy “Benim için “o an” çok önemli. Bir düğün fotoğrafı romantik olmalı. Daha basit, romantik ve dramatik efektlerin olduğu kareler yakalamaya çalışıyorum. Çünkü başarı tek çekimde hayal ettiğiniz kurguyu ve görüntüyü yakalamak” derken Amerikalı fotoğrafçı, David Beckstead başarılı bir düğün fotoğrafının doğaçlama ortaya çıktığını ancak en önemlisinin aile bireylerinin mutlu anlarını yakalamak olduğunu söylüyor. Beckstead “Anne ve babalar, akrabaların diğer üyeleri de bence önemli. Sadece gelin ve damattan ibaret değil. Başarılı bir düğün fotoğrafının sırrı karşındakinin ne istediğini anlamak ve onlara istedikleri kareleri gösterebilmektir” diyor.



Son yıllarda artan düğün fotoğrafçılığı trendinin en önemli halkası olan iki başarılı fotoğrafçı bu alanda çalışmanın sebebini hem maddi hem de manevi özgürlük olarak tanımlıyor. David Beckstead, düğün fotoğrafçılarının diğerlerine oranla daha özgür olduğunu söylüyor. Ödüllü fotoğrafçı “Düğün anında çektiğim karelerde daha üretken olabiliyorum. Bağlı kalmam gereken kurallar yok. Tek yapmam gereken hayal edip çektiğim karelerle gelin ve damada hatırlayabilecekleri mutlu anlar oluşturmak” derken Lito Sy “Düğün fotoğrafçısı olarak kaybolmayacak hatıralar oluşturuyoruz. Ekonomik açıdan da fotoğrafçıyı doyurabiliyor. Mesela çok zengin bir çiftin düğününe gittim. Bir düğün için 7 milyon dolar harcamışlardı. İlk fotoğrafı çektikten sonra gelinin annesi çok mutlu oldu ve bana 10 bin dolar bahşiş verdi. Düğünün sonuna kadar 7 defa verdi.”



Ne kadar para o kadar kavga


-David Beckstead, çok para harcanmış düğünlerin genellikle gergin geçtiğini söylüyor. Bunun sebebini çiftlerin mükemmeliyetçi davranmalarına bağlayan Beckstead, bu tip düğünlerde çiftlerin daha çok tartıştığını belirtiyor. Sade düğünlerin gelin ve damadı rahatlattığını bu yüzden daha mutlu kareler yakalayabildiğine dikkat çekiyor. Filipinli fotoğrafçı Lito Sy ise bir düğünde başından geçen olayı şöyle anlatıyor; “Gelin bekliyorken damat kaçtı bir daha da dönmedi" diyor. Fotoğrafa verilen önem kültürden kültüre de farklılık gösteriyor. Çinlilerin düğün fotoğrafına en çok para harcayan millet olduğunu söyleyen Lito Sy, sadece fotoğraf için Fransa'ya gittiklerini söylüyor. Filipinliler ise fotoğrafın kötü şans getirdiğine inanıyor.



İnstagram bizi etkilemiyor


-Sosyal medyanın etkisiyle fotoğrafa verilen önem de giderek artamaya başladı. Akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle kaliteli fotoğraf çekmek ve paylaşmak hiç de zor değil. İnstagram'ın kendilerini etkilemediğini söyleyen David Beckstead ve Lito Sy, “İnsanların bloglarında fotoğraflarını paylaşmasıyla bizlerin yaptıkları tamamen farklı” diyor. Dünyanın en önemli düğün fotoğrafçılığı Wppi kuruluşunda ödül alan iki fotoğrafçı iyi bir fotoğrafçı olmanın tanımını şöyle yapıyor “Sanat alanında başarılı olmak diğer alanlarda başarıyı yakalamaktan biraz farklıdır. Eğer bu alanda başarılı olmak istiyorsanız farklı olmalısınız. ”



Düğün fotoğrafçılığı alanında uluslararası ödül sahibi olan Amerikalı fotoğrafçı David Beckstead ve Filipinli Lito Sy, iyi bir düğün fotoğrafının nasıl olması gerektiğini tarif etti. İyi bir düğün fotoğrafının farklı olması gerektiğini söyleyen ödüllü fotoğrafçılar, doğallık ve romantikliğin ikinci planda kaldığını söylüyor.



Protokolde şart hızlı ve güvenilir olmak


-Lito Sy, düğün fotoğrafçılığının yanı sıra aynı zamanda Filipinler eski Devlet Başkanı Jejomar Binar'ın resmi aile fotoğrafçılığını yapıyor. Bu alanda ödül alan Sy, protokol fotoğrafçılığının diğerlerinden çok farklı olduğunu söylüyor. Lito Sy “En önemlisi oluşturduğunuz güven. Resmi davranıyorlar. Daha hızlı olmanız ve çabuk karar vermeniz gerekiyor. Başkanın önce ailesinin sonra çocuklarının fotoğrafını çektim. Başka fotoğrafçılar çok yüksek fiyatlar koyarken ben olması gereken fiyata çalıştım. Tercih edilmemin bir sebebi oldu. Daha sonra onların daimi fotoğrafçısı oldum” diyor.




#Photo Digital
#Düğün fotoğrafı
#Amerikan Foto Dergisi
#David Beckstead
9 yıl önce