|

Dünyaca ünlü tasarımcıların gözdesi Mesut

Henüz 11 yaşında olan Mehmet Mesut Uygun özel bir çocuk. Otistik teşhisi konulan Mesut’un tasarladığı araba çizimlerine dünyaca ünlü markaların sahiplerinden tebrik mesajı yağıyor. Mesut’un en büyük destekçisi ise dünyaca ünlü araba tasarımcısı Vladimir Nikoliç.

Nuriye Çakmak
05:00 - 8/02/2015 Pazar
Güncelleme: 12:51 - 8/09/2015 Salı
Yeni Şafak

11 yaşındaki Mehmet Mesut Uygun, Atipik Otistik ve Asperger sendromu var. 7 yıldır devletin özel eğitim merkezlerinde rehabilitasyon görüyor ve semt okulunda kaynaştırma eğitimi alıyor. Şimdi 5. sınıfta. Baba Arif Sami Uygun, oğlunun bu sendromu yaşayan herkes gibi kendi derin yalnızlığında yaşadığını ancak belli bir konu üzerinde yoğunlaştığında çok başarılı olduğunu belirtiyor. Onun yoğunlaştığı ve dünyanın en ünlü araba tasarımcılarının mektup yağmuruna tutulmasına sebep olan alan ise arabalar.


Uygun ailesinin üçüncü çocuğu olan Mehmet Mesut, diğer kardeşlerinden farklıydı ancak özel durumunun anlaşılması üç dört yaşlarını buldu. Çevresiyle iletişime geçmeyen, konuşmayan, kendi köşesinde legolarla şekiller ortaya çıkaran Mesut, aslında tipik bir otistik değil.

Kendi çabasıyla okumayı söktü

Mehmet Mesut, okuma yazmayı kendi çabalarıyla öğrendi. Ve uzun yıllar kendi kendine çizimlerine devam etti. Ailesi başlarda onun çizimlerinin diğer çocukların resimlerinden farklı olduğunu anlamadı. Her şey babasının onu arabalara olan aşırı ilgisinden dolayı Mercedes'in Türkiye merkezine götürmesiyle başladı. Hiçbir eğitim almadığı halde sadece bakarak canlandırdığı araba çizimlerini çok beğenen ve Mesut'la yakından ilgilenen ekip, ailenin dünyaca ünlü araba tasarımcısı Vladimir Nikoliç'i tanımalarına sebep oldu. Nikoliç'in dünyaca tanınan özelliği araba şekillerini yüzünde canlandırabilmesi. Baba Uygun, oğlunun da bu yönde bir kabiliyeti olduğunu fark edip geçen yıl Vladimir Nikoliç'e bir mail gönderdi. Nikoliç fotoğrafa hayran kaldı ve aileyi Mehmet Mesut'u bu alana yönlendirmesi için teşvik etti. Türkiye'ye geldiğinde Mehmet Mesut'la tanıştı ve çizimleriyle ilgilendi. Babası bu görüşmenin dönüm noktası olduğunu belirtiyor. Bu görüşmeden sonra baba Uygun, çocuğunun bu alandaki kabiliyetini geliştirmek için gecesini gündüzüne kattı. Mesut babasıyla birlikte Türkiye'deki tüm otomobil fabrikalarına gitti ve çizimleri gittikleri her yerde büyük ilgi ve beğeniyle karşılandı.




Tasarımcılar Mesut'u arıyor

Babası, görüşlerini almak için Mesut'un çizimlerini dünyaca ünlü araba markalarının tasarımcılarına iletti ve onlardan kendi el yazılarıyla yazdıkları son derece takdir edici dönüşler aldı. Şuana kadar Mesut'un çizimlerine Chrysler'in tasarım bölümü başkanından, Volkswagen'in tasarımcısından, Jaguar'ın dizayn direktöründen, Hyundai ve Kia'nın dizayn şefinden, BMW grubunun eski araba tasarımcısından, Ferrari ve Meserati'nin tasarımcılarından, Fiat, Renault, Tata, Citroen ve Bugatti'nin dizayn direktörlerinden, Mercedes'in ceosundan tebrik ve teşvik eden, tasarımları inceleyip yönlendiren mektuplar geldi.


Tasarımcıların çoğu Mehmet Mesut'u kendi çocukluklarına benzeterek, “Bizde onun gibiydik mutlaka çizmeye devam etsin" mesajını iletiyorlar. Bunun dışında TÜBİTAK, ODTÜ ve Haliç Endüstri Tasarımı Bölümünden çalışmalarını takdir eden dönüşler alan aile, maddi olarak hiçbir beklentilerinin olmadığını, tek isteklerinin Mesut'un sevdiği alanda emek vermesine fırsat tanıyacak tecrübeler kazanması olduğunu belirtiyor.




Da Vinci hayranı olan Mehmet Mesut, 3D sketchup programını kendi kendine öğrendi ve çizimlerine 3 boyutlu araba çizimlerini de ekledi. Çizimleri levhalar haline getiren babası İstanbul'daki farklı alışveriş merkezlerinde Mesut'un araba tasarımlarını içeren resimlerin sergilenmesini sağladı. En büyük tutkusu bilgisayarda araba oyunları oynamak olan Mehmet Mesut, ayrıca odasında misafir ettiği binin üzerinde irili ufaklı oyuncak arabaya da sahip. Arabalarını ayrı ayrı tanıyor, kaybolduklarında fark ediyor ve kimsenin dokunmasına da izin vermiyor. Baba Arif Sami Uygun'un hayali ise yerli ve elektrikli otomobiller için Recep Tayyip Erdoğan'ın “Bir babayiğit arıyoruz" sözüne oğlunun da dahil olması ve başarılı bir Türk tasarımcı olarak hayatını sürdürmesi.


#otistik rahatsızlığı
#araba tasarımı
#Mehmet Mesut Uygun
9 yıl önce