|

Dünyanın filmi İstanbul’da

Bu yıl 34.’sü gerçekleştirilen İstanbul Film Festivali 62 ülkeden 222 yönetmenin 204 filmini sinemaseverlerle buluşturuyor. İki hafta boyunca dünyanın farklı coğrafyalarından birbirinden ilginç hikâyeler beyazperdeye taşınacak.

Yeni Şafak
04:00 - 5/04/2015 Pazar
Güncelleme: 15:08 - 6/04/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

34. İstanbul Film Festivali başladı. On binlerce sinemasever, festivalde gösterimi yapılacak filmler, ağırlanacak konuklar ve düzenlenecek etkinliklerle 2 haftalık bir sinema maratonunda bir araya gelecek. Bu yıla özel yenilikler de festivale ayrı heyecan katacak.



BALKANLAR: ATEŞİN SİNEMASI


Bu yılın ilklerinden Balkanlar: Ateşin Sineması adlı bölümde Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan, Karadağ, Slovenya, Arnavutluk, Hırvatistan ve Makedonya Cumhuriyeti'nden 7 film gösterilecek. Aile Bağları adını taşıyan diğer bir yeni bölümde ise aile konulu 10 film seyirciyle buluşacak. “Ufak Hakikatler" başlığı altında bir dizi kısa film de, sinemaseverlerin ilgisine sunulacak. Goethe-Institut işbirliğiyle Alman Canlandırma Sineması'ndan filmler de festivalde yer alıyor.



FARKLI COĞRAFYALARDAN HİKÂYELER


04-19 Nisan tarihlerini kapsayan İstanbul Film Festivali'nde toplam 204 film gösterilecek. Bu yıl çeşitli ülkelerde düzenlenen ulusal ve uluslararası festivallerde ödül ve övgülerle dönen filmler, 2 hafta boyunca sinemaseverlerin ilgisine sunulacak. Every Thing Will Be Fine, Ned Rifle, Short Skin, H., Phoenix ve Violencia, festivalin özel bölümlerinde gösterilecek bazı filmler arasında.



USTALAR GEÇİDİ


Bu yıl Ustalar bölümünde Güzelliğin Hanedanlığı (Denys Arcand), Sessiz Kalp (Bille August), Charlie'nin Ülkesi (Rolf De Heer), Küçük Serseri (Bruno Dumont), Eisenstein Meksika'da (Peter Greenaway), Başkan (Muhsin Mahmelbaf) ve Meleğin Yüzü (Michael Winterbottom) gibi filmler gösterilecek.



YABANCI KONUKLAR


Festival her yıl olduğu gibi bu yıl da yurt dışından önemli yönetmen ve oyuncuları İstanbul'da ağırlayacak. Yönetmenler Bahman Ghobadi, Lone Scherfig, Duccio Chiarini, Hisham Zaman ve Ivano De Matteo ile oyuncular Simin Fatemah Motamed-Aria, Elmar Back, Luigi Lo Cascio, Chiara D'Anna ve Severija Janušauskaitė söyleşi, work-shop'larda sinemaseverlerle bir araya gelecek.



YERLİ FİLMLERDE ARTIŞ VAR


Festival kapsamında gösterimi yapılacak yerli yapımların sayısı dikkat çekiyor. Yarışma bölümünün yanı sıra çok sayıda yerli film ve belgesel, seyirci karşısına çıkacak. Ulusal Yarışma bölümünde Limonata, Nefesim Kesilene Kadar, Kümes, Misafir, Yeni Dünya, Saklı, Kar Korsanları ve Karmaşık yer alırken, Yeni Türkiye Sineması adlı bölümde ise şu yapımlar seyirciyle buluşacak; Rimolar ve Zimolar Kasabada Barış, Kanunsuzlar, Muna, Beni Sen Anlat, Çekmeköy Underground, Ve Panayır Köyden Gider, İçimdeki Balık. Bu yıl ilk kez belgeseller için de yarışma bölümü açıldı. Çırılçıplak, Gavur Mahallesi, Trans But, Komşu Komşu! Huuu!, Genç Pehlivanlar, Soluk, Koloni, Sabaha Doğru, Beyaz Çınar, İs, Kayıp Zamanlar ve Yollara Düştük isimli belgeseller yarışacak. Türk Klasikleri Yeniden kapsamında ise Metin Erksan'ın 1962 yapımı filmi Yılanların Öcü restore edilerek, 9 Nisan'daki galasının ardından 12 Nisan'da seyirciyle buluşacak.



ALTIN LALE'DE HEYECAN VAR


Festivalin yarışma bölümü olan Altın Lale'de bu yıl 12 film yarışacak. Jürinin seçeceği En İyi Film'e 150.000 TL, En İyi Yönetmen'e ise 50.000 TL ödül verilecek. Festivalde En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu seçilecek isimler 10.000'er TL alacak. Jüri Özel Ödülü'nü kazanacak filmin yapımcısını bu yıl da 60.000 TL ile ödüllendirecek.


#İstanbul Film Festivali
#Genç Pehlivanlar
#Soluk
#Koloni
#Sabaha Doğru
#Beyaz Çınar
#İs
#Kayıp Zamanlar
9 yıl önce