|

Ege’nin incisine yolculuk

Eğer tatil anlayışınız denize girmekle eş değilse, kış aylarında gezebilecek rota çok. Üstelik turist kalabalığına girmek zorunda kalmayışınız da cabası. Bu hafta Ege’nin incisi olarak bilinen İzmir’e kısa bir yolculuk yaptık. Bugünlerde bile ılık bir havaya sahip İzmir’de gezilip görülecek çok yer var.

Yeni Şafak
04:00 - 21/12/2014 Pazar
Güncelleme: 20:34 - 20/12/2014 Cumartesi
Yeni Şafak

İzmir hayatınızda en az bir kere görmeniz gereken yerlerden biri. Benzerliği ile Selanik‘in abisi olarak nitelendirilen İzmir, Kordon’u, Körfezi, denizi, kızılçam ormanlarıyla nefis bir coğrafyaya sahip. Bu aylarda bile 10- 15 derece arasında seyreden havasıyla kışın da gezilebilecek yerlerden. Üstelik yaz aylarındaki turist kalabağından sıkılıyorsanız bu aylar, çekirdeğe çiğdem, simite gevrek diyenlerin mekanını ziyaret için ideal. Antik çağların en ünlü kentlerinden olan Efes’i de sınırlarında bulunduran İzmir’in tarihi açıdan da zengin olduğunu söylemek lazım. Şehrin yanı sıra gezilebilecek Çeşme, Kuşadası, Foça, Urla, Efes, Selçuk, Şirince gibi ilçe ve kasabalar da cabası. İzmir’e ucuz uçak bileti her zaman bulabilirsiniz. İzmir’in ilçelerine de günübirlik turlarla gidebilirsiniz. Şehir içinde ise merkezi yerler birbirine yakın mesafede olduğu dolaşmakta zorluk çekmeyeceksiniz. Konaklamak için Konak – Alsancak – Pasaport hattını seçmeniz sizin için kolaylık olur.


SAAT KULESİ ÖNÜNDE SELFİE

Ünlü Kordon boyunda dolaşmakla başlayalım. Sahilde yürüyüş yapmak, çiğdem çitlemek, oturup denizi seyretmek, spor yapmak İzmirlilerin sıkça yaptığı aktivitelerden. Yaz aylarında çimlerde yayılıp oturmak bile başlı başına keyif veriyor. Kış aylarında ise burada kısa bir gezinti ardından satıcılardan alacağınız çay ya da kahve ile içinizi ısıtabilir, sahilin keyfini çıkarabilirsiniz. Her gidenin önünde resim çektirmeyi ihmal etmediği meşhur saat kulesi Konak Meydanı’nda bulunuyor. Size de hem Konak Meydanı’nı hem de saat kulesini görmenizi tavsiye ederiz. 1901’de Sadrazam Mehmet Sait Paşa tarafından Fransız mimar Raymond Charles Pêr’e’ye yaptırılan kule, 25 metre boyunda ve 4 çeşmesi var. Üzerindeki saat ise Almanların hediyesi. Maalesef kulenin üzerinde yer alan Osmanlı Tuğrası kaldırılmış. 


Kemeraltı çarşısını unutmayın

Mezarlıkbaşı’ndan başlayıp Konak Meydanı’na kadar uzanan Tarihi İzmir Kemeraltı Çarşısı biraz Kapalıçarşı’yı andırıyor. Günümüzde İzmir’in önemli bir alış veriş merkezi olan çarşıda, iş merkezleri, mağazalar, kafeteryalar ve sinemalar da bulunuyor. Önceden bu çarşının sokaklarının hepsinin üstü tonozlarla kaplı imiş. Şimdi ise bazı hanlar kalmış. Kızlarağası Hanı Çarşı’nın içindeki birçok handan en meşhuru. Turistik eşyaları buradan edinebilirsiniz. 


Adı gibi şirin kasaba Şirince

İzmir il merkezinin yanı sıra İzmir’den günübirlik turlarla gezebileceğiniz çok yer var. Şirince Köyü bunlardan biri.  Bir Rum köyü olan Şirince adı gibi şirin bir yer. Tarihi kilisesi ve yapılarının yanı sıra, doğal güzellikleri, hala devam eden köy yaşamı ilginizi çekecekler arasında. Efes Antik Kenti de İzmir’e oldukça yakın. M.Ö 6000 yılına tarihlenen Efes Harabeleri’nin yanı sıra dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı’nın yeri de burası. Bugün Artemis Tapınağı’nın yerinde yıkılmış kolonlardan oluşturulmuş bir sütun var. Dönemin şehir yapısını, yaşantısını ve mimarisini gözlemlemek mümkün. 


Manzara için Asansör’e

İzmir merkezde görebileceğiniz yerlerin en önemlilerinden biri kuşkusuz Asansör binası. Biri diğerinden 58m. yüksek olan Mithat Paşa Caddesi ile, Halil Rıfat Paşa Caddesi 155 basamaklı bir merdivenle bağlanmıştı.  1907 yılında Musevi işadamı “Nesim Levi (Bayraklıoğlu)” işleyen iki asansörü olan asansör kulesini yaptırdı. Asansör binası günümüzde turistik amaçla kullanılıyor. İzmir’in panoramik görüntüsü için ideal bir nokta. 


Dünyanın maskesi burada

İzmir içinde görmeniz gereken yerlerden biri de Kıbrıs Şehitleri Caddesi. Biraz İstiklal Caddesi’ni andıran, sahile paralel bu caddenin ara sokaklarını gezmeyi de unutmayın. Vaktiniz varsa gezebileceğiniz iki müze var. Konak Mask Müzesi Dünya’nın çeşitli kültürlerinden maskelerden oluşan butik bir müze. Bir diğeri ise Atatürk’ün İzmir’de kaldığı ve Atatürk Müzesi’ne dönüştürülen ev. İzmir’e gelmişken ünlü İzmir Fuarı’nı görün. Konak sahilden Basmahane’ye doğru yürüyerek meşhur İzmir Fuarı alanını görebilirsiniz. Büyük bir şehir parkı, yürüyüş ve spor parkurları ve kocaman bir lunapark bulunuyor.


Boyozu deneyin

İzmir mutfağı zeytinyağlı yemekleri ve mezeleri ile ünlü. İzmir mutfağının karma bir yapısı var. Osmanlı yemekleri yanı sıra Musevi, Ermeni ve Rum lezzetleri de var. Ege’nin lezzetli balıklarının yanı sıra, ot yemeklerini de es geçmemek lazım. Deniz börülcesi, ıspanak, cibez otu, arapsaçı, ısırganotu gibi çeşitli otlarla yapılan salataları meşhur. Tire köftesi, Manisa kebabı, boyoz, midye, kokoreç, kumru ve kelle söğüş gibi lezzetleri tatmanızı öneririz. 

#izmir
#gezi
#tatil
9 yıl önce