|

Emeklilik hayalinde gezmek yok

TRT’de yaptığı Gezelim Görelim programı ile 28 yıldır Anadolu’yu ve 30 ülkeyi gezen Nuray Yılmaz, emekli olunca hiç gezmek gibi bir hayalinin olmadığını söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/11/2014 Pazar
Güncelleme: 19:55 - 29/11/2014 Cumartesi
Diğer

Kısa sarı saçları, tşörtü, kot pantolunu, elinde mikrofonu, köyden köye  gezen kimdir diye sorsam sanırım cevabı bulmakta zorlanmazsınız. Çünkü 28 yıldır hayatımızda olan Nuray Yılmaz, Gezelim Görelim programıyla elbette hafızanızın bir köşesinde yer etmiştir. Olmadı, sizin memleketinize geldiği programı mutlaka birileri haber vermiş, izlemenizi sağlamıştır. Köylerde anıldığı ismiyle Sarıkız ve ekibi geçtiğimiz günlerde 1000. programlarını yayınladılar. Rekor denilecek bir zaman aralığında devam eden ve bu süreçte reytingleri hiç düşmeyen Gezelim Görelim’in başarılı sunucusuyla işin sırrını konuştuk.


Taa en baştan başlayalım. Televizyon dünyasına girişiniz nasıl oldu?  

ODTÜ İşletme mezunuyum. Mezun olduğumda işletme pazarlama üzerine çalışacağım diye düşünüyordum. Bir ahbabımız ‘Sen tam televizyoncu tipsin’ dedi. Televizyona sözleşmeli olarak girdim. Sonra sınava girip kadroya geçtim. Kendi kendime ‘Bir program yapıp onu en iyi şekilde sunmak da bir pazarlamadır’ diyordum. Stüdyoda, sanatçı çekimlerinde, yarışmalarda asistanlık yaptım. Magazin daha cazip geldi. 28 yıl önce her yere kolay gidilemiyordu. Konaklama, ulaşım sorunu vardı. Kendi kendime dedim ki “Ben de tanımıyorum ülkemi, tanırken tanıtayım" 


Nasıl karşılandı bu teklifiniz?

Bir tip dolaşacak, üstelik bir hatun. Neden hayır desinler ki. Onlara da cazip geldi. 


KADIN BAŞINA GEZMEK ZOR

Hiç gezi programı var mıydı o zaman?

Yoktu. Bir de o zaman bir kadın olarak tek başına Doğu’da dolaşmak çok dikkati çeken bir olaydı. Seyredilirliği yüksekti. Doğu’da ne kadar gidilemeyecek yer varsa oraya gittik. Bir aile gidip Diyarbakır’ı dolaşayım dese ulaşım sorundu, otel sorundu. Türkiye’de gelişim son zamanlarda hızlandı. 


Program öncesinde de haftalık mıydı?

İlk başta filmle çekim yapıyorduk. O zaman onun yıkanması montajı uzun sürüyordu. Ayda bir program yayınlanıyordu. Sonra bir teknoloji gelişince 15 günde bire düştük. Ondan sonra haftalık oldu.  


İlk gittiğiniz yeri hatırlıyor musunuz?

Yok hatırlayamıyorum. Doğuda bir yerdi. Büyük ihtimalle Diyarbakır’dı. 


TATİLE BİLE EKİPLE ÇIKARDIK

Ekip hiç değişti mi?

İlk başta ben tektim. Kamera ekibinden çeşitli arkadaşlarla çalıştık. Sonra eşimle birlikte çalışmaya başladık. O programın yönetmenliğini yaptı. Haftalık bizimki gibi bir tempoyla çalışan bir program sürekli değişen bir ekiple olamaz. Bizim kameramız sabit olsun dedik. Kameramanımız geldiğinde 19 yaşındaydı. Şimdi 40 yaşına geldi. Sonra yönetmenimiz Emren ekibe dahil oldu. Kurgu da sabitlenince, 20 senedir aynı ekip olarak çalışıyoruz. Aile ortamındayız. Başka türlü olmaz. Bizde tempo çok hızlıdır. Çok hızlı gideriz, çekeriz, kurgumuz çok hızlıdır. Bu tempoyu haftalık yayında tutturmak kolay değil. Bize gittiğimiz yerde dahil olurlar, eşlik ederler. Akşamına havlu atarlar.  


Bir hafta çekimde bir hafta Ankara’da kurgudasınız. Nasıl bir yaşam?

Nasıl yaşarsan ona alışıyorsun. Mesela bizim tatil anlayışımız da çok değişiktir. Önce dinlenmemiz lazım diye tatile gideriz. Hatta ilk başlarda tatile bile ekipçe gidiyorduk. Hadi bir gün gittik, bir gün dinlendik, 3. gün bir şey dürtmeye başlıyor. “Acaba şu dağın tepesinde ne vardır. Acaba şurayı görsek.” Tatil tatillikten çıkıyor.   


Çalışanlar genelde tatilde gidip gezmek ister. Sizin için cazip tatil nedir?

Benim için en güzel tatil evde oturmak. Ama bir yere gidelim dersen sonuç böyle oluyor. Ama çok dinlenirim ben evde. 


Peki ya emeklilik. “Emekli olunca dünyayı gezeceğim” gibi hayaller size uzak mı? 

Bunu bana mı söylüyorsun? 

Yoookk yokk hiç öyle gezeyim falan gibi hayallerim yok.  Ama tabi hayat bu, ne gösterir 

bilemem. 

Artık yoruldum bırakabilirim

28 yıl içinde baktığınızda unutamadığınız ne var?

Bir keresinde Anadolu’da 500 yıl önce kullanılan bir geleneği yakaladık. Kızak yarışları var şimdi olimpiyatlarda yatıp buz yolunda kayıyorlar. 500 yıl önce Kastamonu’nun bir ilçesinde sabahın köründe kalkıp buzları ayaklarında çarıklarla ezerek donduruyorlar. Tahtadan yaptıkları kızaklarla yarışma düzenliyorlar. Ödül olarak da bir boğa bir inek veriyorlar. Hala devam ediyor. Bunu sen bulunca etkileniyorsun tabi.


Başınıza kötü bir şey geldi mi?

Kaza yaptık ama hiçbir zaman o kazayı göstermedik. Çünkü programı insanlar oraya gitsin, görsün diye yapıyorsun. Yolda başından geçen zorluğu gösterirsen insanlar gitmez. 


Hiç tepki aldığınız olmadı mı?

Yok bana sanatçı muamelesi yapmadılar. "Oo gel bakalım gel sarı kız. Naylon" falan derlerdi. Benim hiç sorunum olmadı. Çok rahat bir çalışma ortamı sağladım.


Gözlemlerinizden yola çıkarsanız mutfak olarak en çok hangi yöre daha zengin.

En zengin yöre İç Anadolu. Kuzeyden almış, güneyden almış, egeden almış doğudan almış. Sivas’a gittiğin zaman etin en iyisini görürsün, yanında hamur işini de görürsün, otu da görürsün. 


1000. programı kutladınız mı?

Yoo. Bin oldu işte. Yani benim şöyle bir şeyim var. Mesela sonsuz ödüller var. Aklına gelecek her yerden ödül aldık. Çok dolu dolu hızlı yaşadık. Bu iş bittikten sonra geri dönüp de “aa bu nasılmış” demem. Bu kadar düşkün değilim. Ben onu yaşadım ve o burada kaldı. Bana “ kitap falan yazsana” derler. O tür işlerle hiç işim olmadı. Görevimi en iyi şekilde yapmak için uğraş verdim. Ülkemi tanıtmaya çalıştım. Bunu da bir ölçüde başardığımı düşünüyorum. 


Bırakmayı düşündüğünüz bir zaman var mı?

Tabi yorgunluk artık. Her an bırakabilirim. 


Rakipdik evlendik

Programı eşinizle hazırlıyorsunuz. Eşiniz de programa başladığınızda TRT’de miydi?

O da TRT’de program hazırlıyordu. İki rakip canlı gündüz kuşağıydık. Sonra programlar ilerledikçe tanışıyorsun. Evlendikten sonra bir müddet o ayrı ben ayrı program yaptık. Baktık ki hiç buluşamayacağız aynı programda çalışalım bari dedik. 


Eşinizle birlikte çalışıp, dolaşmanın evliliğinize katkısı oldu mu?

O sistemi güzel oturttuk. Çalışırken 2 ekip elemanı gibiyizdir. Gerektiğinde işle ilgili kavga da ederiz. Ama iş bitince biter. Eşimle aynı işte olmasaydım bu işi bu kadar sürdüremezdim. Evde bir adam seni bekliyor. Olacak iş mi?


Yurt dışı çekimi cazip değil

Yurt dışı programlarınız nasıl başladı?

Oralardan talep geliyor genel müdürlüğe ya da bize diyorlar ki “Balkanların tanıtılması gerek. Orada soydaşlarımız var.” Böyle “hadi şurayı çekelim” diye gitmedik. Yurt dışı programlarımdaki sansasyon da Çin programıyladır. Sene 85. TRT tek kanal. Türkistan’a gittik. İlk yurt dışı gezimizdi. Orada Türkçe konuşuyorsun ve anlaşıyorsun. Çok ilgi gördü. En az 10 kere tekrar girmiştir yayına.


Kaç ülkeye gittiniz?

30’a yakın ülkeyi çekim nedeniyle gördük. Çekim için gittiğimizde ülkenin gerçeklerini daha iyi görüyorsun.  

Yurt dışı ile Anadolu programlarını karşılaştırırsanız? 
    

Programcılık açısından yurt dışı hiç cazip değil. Dükkanlar bile aynı. Oturmuş bir sistem var. Ama bizde bir yere gittiğinde mahalleler arasında bile fark var. Program çıkartma açısından çok zengin.


Türkiye eskiye göre çok gelişti

Yakın dönemlerdeki gezi programlarını nasıl buluyorsunuz?
    

Takip edemiyorum. Ama denk gelirse bizim daha önceden gittiğimiz bir yerdir muhakkak. Değişmiş mi acaba diye bakarım. Dedikodu magazin programları yapılacağına gezi programları yapılsın. 


28 yıl önce Türkiye’yi dolaşmaya başladınız. Doğu’ya Anadolu’nun ücra köşelerine gittiniz. 

O günle bugünü karşılaştıracak olursanız o günkü Türkiye ile bugünkü Türkiye arasında nasıl bir fark var?     

Ulaşım konusunda inanılmaz bir gelişim var. Bugün Ankara’dan çık bir molayla Rize’ye 8 saatte gidebiliyorsun. Eskiden bir gece Samsun’da konaklaman gerekirdi. İnsanlar gezdikçe konaklama yerleri arttı. Ama otantiklik kayboldu. Bundan 15 yıl önce gittiğim her yerde çok rahat program çıkarırken şimdi köyler boş. Turizm yapısında olan yerler gelişebiliyor. 

#gezelim görelim
#gezi programları
#Nuray Yılmaz
9 yıl önce