|

Engel tanımayan kıyafetler

Engelli bireylerin giyim kuşamına modacı Sema Kayife Öztürk el attı. Hazır giyim mağazalarında giyecek kıyafet bulamayan ve tek başlarına alışveriş yapamayan engelliler için şimdi de bir mağaza açıyor. Öztürk, bu kıyafetlerden yeni bir marka oluşturacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/05/2015 Pazar
Güncelleme: 20:22 - 23/05/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Hazır giyim mağazalarında alışveriş yapmak engelli bireyler için yorucu ve keyifsiz bir zorunluluk. Hiçbir mağazada engelli reyonu yok. Bu yüzden kendi vücut yapılarına göre kıyafet bulamayan engellilerin alışveriş yapabildikleri alanlar çok kısıtlı. Alışveriş yapmak isteseler bile buna ne akülü araçlarının şarjı yetiyor, ne de kendi güçleri. Kıyafetleri deneyebilmek için de birinden yardım almaları gerekiyor. Modacı Sema Kafiye Öztürk hazır giyim alanında zorluk yaşayan farklı engelliler için dünyada ve Türkiye'de bir ilk olan Engelsiz Tasarım projesini gerçekleştirdi. Engellilerin istedikleri gibi giyinebilmeleri için başlattığı proje ile birçok defile gerçekleştiren Öztürk, 150 kişilik gönüllü bir ekiple çalışıyor. Defile öncesinde engelli bireylerle birebir görüşüp ne giymek istediklerini öğreniyor ve engellilerin hayalleri doğrultusunda kıyafetler tasarlıyor.



PODYUMA ÇIKARDI


Engelli bireylerin istekleri doğrultusunda çalışan Öztürk 25 engelli için hazırladığı kıyafetin aynısını sağlıklı mankenler için de hazırlayarak 2'li olarak podyumda yerlerini aldırıyor. Sahnede oluşturduğu konsept ile modaya uygun olan kıyafetleri engellilerin de taşıyabileceğini ve sağlıklı bireyin giyebildiğini onların da giyebileceğini göstermeyi amaçlıyor.


Geçtiğimiz yıl 20 tasarımcı arkadaşıyla birlikte ilk engelsiz tasarım defilesini gerçekleştiren Öztürk, bu yıl da tek başına 3 farklı engelsiz tasarım defilesi düzenledi.



ENGELLİLER İÇİN MAĞAZA


Şimdi ise engellilerin rahatça alışveriş yapabilmeleri için 3 boyutlu bir mağaza hazırlıyor. Öztürk, “Diktiğimiz elbiseyi hediye ettikten sonra onların devamlı rahatça alışveriş yapabilecekleri bir mağazaları olsun istedik ve şu an onu markalaştırmak için çalışıyoruz. Tamamen gönüllük esaslı olacak. Tabi ki ücretsiz olması beklenemez ama uygun fiyata onlara hizmet verecek yerler olmalı. Türkiye'de yaygınlaşana kadar peşini bırakmayı düşünmüyoruz. Mesela görme engelli biri mağaza girdiğinde istediği reyona yönlendirilebilecek"diyor.



En büyük hayali podyumda gerçekleşti


Boyu uzamayan Ayşe Akın geçen yıl tasarım defilesi hazırlıkları aşamasında gelinlik giymeyi çok istemiş. Ancak kendisi değil de yine kısa boylu başka bir çift o defileye çıkmış ve çok üzülmüş. Bu yıl Modacı Öztürk'ün sürpriz yapıp kendisini finale gelinlikle çıkardığını söyleyen Akın “İstediğimiz şeyi giymek çok güzel, hele ki birilerinin sizin için emek vermesi, hayallerimizi gerçekleşmesi çok heyecan verici” diyor.



Kızı için mutlu oldu


Engelli bir genç kızı defileden sonra evine bırakırken, babasının teşekkür ettiğini söyleyen Öztürk, “Baba da görme engelliydi ancak benden kendi için bir şey istemedi. Kızının mutluluğu onun için yeterliydi çünkü. Daha sonra evin annesi eşinin çalışamadığını ve bu yüzden arkadaşı olmadığını ve evde çok sıkıldığını söyleyip, ona arkadaş edinmesini sağlayacağı bir ortama sokmamı istedi” diyor.



Çorabını giyemiyor


Modacı Öztürk, son defilede MS hastası bir engellinin kendisine, “Yaptığınız her şey çok güzel ama ben çorabımı tek başıma giyemiyorum. Birinin bana yardım etmesi gerekiyor. Bu yönde de bize yardımcı olun" dediğini söylüyor. Öztürk, “Engelli bireylerimizden gelen yardım taleplerini değerlendiriyor ve bunlar doğrultusunda tasarımlarımızı yapıyoruz” şeklinde bilgi veriyor.



Mağazada reyon yok


Büyük markaların bile engeliler için reyon oluşturmadığını söyleyen Öztürk şunları tespit etmiş: “Hem Türkiye'de hem de dünyada büyük firmaları araştırdım. Engelliler için bir reyonlarının olmamasının sebebi her şeyden önce ticari kaygılar. Ben üretirim ama engellilere nasıl ulaşacağım ve nasıl satacağım kaygısı var. Ayrıca her engellinin beden ve vücut şekilleri birbirinden farklı, bu da etkili bir sebep.”





#Hazır giyim
#Engelsiz Tasarım projesi
#Sema Kafiye Öztürk
#Ayşe Akın
9 yıl önce